Keto fuczki – idealne na keto obiad zimową porą
One nie wyglądają… W zasadzie trudno mi było znaleźć taki kąt, pod którym keto fuczki w ogóle się jakoś prezentują, stąd wątpliwa jakość ujęć. Z pewnością przydałaby się powtórna sesja zdjęciowa… Mimo faktu, że modelki z nich raczej wymagające, pozostałe aspekty są już bez zarzutu. Szybkie, łatwe w wykonaniu i naprawdę smaczne. Czy właśnie nie tego oczekujemy od dań obiadowych…? Oczywiście najlepiej jak jedzenie na talerzu prezentuje się atrakcyjnie… W końcu poza żołądkiem, karmimy też oczy. Ale czasami nie wychodzi… 🤷♀️
Co do smaku – one są zaskakująco dobre! Zaskakująco jak na rodzaj składników użytych do ich przygotowania. 😀 Jajka, boczek i kapusta kiszona to smaczne, swojskie jadło, ale żadne tam znowu wyżyny kulinarne. A te placki można z powodzeniem wcinać zupełnie same jako lekki keto obiad. Dodatki w postaci gulaszu lub sosu mięsnego na pewno wzniosą je jednak na wyższy poziom i sprawią, że staną się pełnoprawnym daniem obiadowym. 🙂
Keto fuczki – składniki
🥓 Boczek
Oczywiście najlepiej jak najwyższej jakości, czyli ekologiczny, bez nitrozoamin, które wykazują działanie nie tylko rakotwórcze, ale także – o zgrozo – neurodegeneracyjne… W tym celu odsyłam Was do interesującego rankingu w, którym dowiecie się który boczek ze sklepowych półek wybrać. 🙂

🥚Jajka
Najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, a zboża mogą stanowić niewielki ułamek karmy. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach zawierają zdecydowanie więcej przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.
🧈 Tłuszcz
Tutaj masło klarowane, ale ostateczny wybór należy do Was… Równie dobrze sprawdzi się jakikolwiek inny tłuszcz nasycony, np. rafinowany olej kokosowy lub smalec.
🌾Mąka lniana
Jedyna mąka użyta w przepisie. Dobrze się sprawdza w plackach i im podobnych. Z powodzeniem można użyć tutaj także odtłuszczonej mąki migdałowej lub mąki kokosowej, odpowiednio dostosowując ich ilości.

Fuczki
Wyposażenie
Składniki
- 200 g kapusta kiszona
- 2 szt. jajka duże
- 20 g mąka lniana odtłuszczona (ok. 2 płaskie łyżki)
- 50 g boczek
- 20 g masło klarowane do smażenia
- sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
Sposób przygotowania
- Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni. Zestawić z ognia i ostudzić.
- Kapustę kiszoną odcisnąć w dłoniach. Posiekać w miarę drobno. Jajka rozbełtać w misce, posolić, dodać kapustę, mąkę lnianą oraz boczek i wymieszać do połączenia składników.
- Na patelni rozgrzać masło klarowane. Na rozgrzany tłuszcz wykładać po łyżce masy i smażyć na średnim ogniu z obu stron do zarumienienia.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
ZOBACZ TO DANIE NA FILMIE
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.