Sernikowe wariacje
Na fali międzynarodowego dnia sernika, który miał miejsce dokładnie tydzień temu ukręciłam kolejny sernik bez sera, a raczej marmurkowe keto serniczki. Kolekcja serników bez sera ciągle się powiększa. A to za sprawą faktu, że serniki z kalafiora są naprawdę pyszne! Tym razem zdecydowałam się na wersję mini. Słodkie małe marmurkowe keto serniczki są dwukolorowe i iście wakacyjne!
Siła antyoksydantów
Masa „sernikowa” została wzbogacona herbatą matcha dla uzyskania koloru zielonego oraz sproszkowanymi jagodami w celu otrzymania koloru fioletowego. Serniczki są więc nie tylko ładne i smaczne, ale także mają działanie detoksykujące oraz są po brzegi naładowane antyoksydantami! Zarówno matcha, jak i jagody zawierają ich bowiem od groma.
Baza to moje niezawodne kruche ciasto, które pojawia się ostatnio w prawie każdym słodkim przepisie… Mocno kokosowe i – jak widzicie – niezawodne! Przyznacie, że marmurkowe keto serniczki prezentują się bardzo atrakcyjnie. 😊
Marmurkowe keto serniczki – nie tylko do kawy
Taki serniczek jest świetnym towarzyszem kawy. A ze względu na wysoką wartość odżywczą może z powodzeniem stanowić także pierwsze lub drugie śniadanie. Takie warzywne ciasta mają z reguły obniżoną zawartość węglowodanów i są dzięki temu super uniwersalne.
Jedna sztuka zawiera w przybliżeniu jedynie ok. 4,4 g węglowodanów, z czego aż 2,6 g to błonnik, jednocześnie zawierając aż 13 g tłuszczu. Czyż nie są to prawie proporcje idealne na diecie ketogenicznej…? Oczywiście zasługą jest użycie słodzików dozwolonych na diecie niskowęglowodanowej, czyli erytrytolu w spodzie oraz stewii w nadzieniu.
Kalafiorowy aromat niemile widziany
Dodatkowa wskazówka do przepisu dla osób, które nie przepadają specjalnie za aromatem kalafiora. Zwłaszcza w słodkich przepisach… 😀 Warto go gotować bez przykrycia. Wtedy specyficzny kalafiorowy zapach się ulatnia i jest mniej wyczuwalny w produkcie końcowym. Słyszałam też, że pomocne może być odstawienie ugotowanego kalafiora na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki, także bez przykrycia. Nie miałam jednak jeszcze okazji wypróbować tego sposobu. Jeśli go wypróbujecie, to dajcie koniecznie znać czy przynosi to spodziewane efekty!
Marmurkowe keto serniczki
Składniki
Spód
- 1 szt. jajka
- 65 – 70 g mąka kokosowa (ok. ½ szklanki) +/- w zależności od stopnia chłonności
- 35 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 1/4 szklanki olej kokosowy w formie stałej (schłodzonego)
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
Nadzienie sernikowe
- 300 g kalafior
- 80 g mus kokosowy
- 160 g jogurt kokosowy gęsty
- 1 łyżeczka żelatyna
- 40 kropli stewia w płynie
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
- 2 łyżeczki herbata matcha
- 3 łyżeczki sproszkowane jagody
Sposób przygotowania
Spód
- Wszystkie składniki umieścić w malakserze i rozdrobnić tak, aby uzyskać konsystencję gładkiego ciasta. Podzielić na 6 części. Każdą porcją wyłożyć silikonowe formy do babeczek/ muffinek. Schłodzić w lodówce przez 15- 20 minut. Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni Celsjusza przez ok. 15 minut aż do lekkiego przyrumienienia. Ostudzić.
Nadzienie sernikowe
- Kalafiora ugotować i odcedzić. Odcisnąć odrobinę z wody. Jeszcze ciepły posypać żelatyną i zblendować z pozostałymi składnikami (poza matchą i jagodami) na końcu dodając jogurt kokosowy. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać matchę, a do drugiej jagody (można je wcześniej wymieszać w odrobinie mleka kokosowego). Nadzienie wykładać naprzemiennie po łyżce spód, po czym przemieszać obie masy w taki sposób, aby powstał marmurkowy wzorek. Kontynuować aż do wyczerpania składników. Wstawić do lodówki na ok. 1 h.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.