Keto grahamki – gratka dla fanów ciemnego pieczywa
Kolejna odsłona keto pieczywa. Tym razem są to keto bułki przypominające wyglądem znane i lubiane grahamki. Pierwotny zamysł był taki, żeby zrobić bułki do hot dog’ów (stąd podłużny kształt), ale po upieczeniu okazały się być bardziej dorodnymi grahamkami… 😀 Przynajmniej pod względem kolorystyki, bo w smaku rzecz jasna nie są podobne (z oczywistych powodów brak w nich mąki typu graham). Kształt można uformować dowolnie – okrągły typowy dla grahamek jak najbardziej też zda egzamin.
Bułeczki powstają z samych białek. Nadają im one puszystości i objętości. Jeśli zastanawiacie się co zrobić z pozostałych po tym przepisie żółtek, to gorąco polecam budyń lub creme brulee…
Keto grahamki – składniki
Jajka
A dokładniej białka. Najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach mają zdecydowanie więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.
Mąki
Główną mąką użytą do przygotowania keto grahamek jest odtłuszczona mąka migdałowa. Dopełnienie stanowi natomiast mąka łubinowa. Całość w kupie trzymają natomiast łuski babki jajowatej. Wychodzi z tego mieszanka, z którą całkiem przyjemnie się pracuje, a efekt końcowy jest bardziej niż zadowalający.
Spulchniacz
W tej roli u mnie akurat proszek do pieczenia bez fosforanów. Ewentualną (i dużo lepszą) alternatywą będzie kamień winny (inaczej cream of tartar albo kwaśny winian potasu) w towarzystwie sody spożywczej.
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
TUTAJ znajduje się treść tylko dla członków Plemienia Modern Cavegirl. Zaloguj się lub dołącz do Plemienia w roli ŁOWCY, aby uzyskać dostęp. Więcej o Plemieniu przeczytasz tutaj.
Pyszne bułki
Cieszę się, że smakują! 🙂