Keto sałatka z halloumi i szparagami, czyli niech żyje grill!
Dzisiaj witam się z Wami typowo letnim daniem, które smakuje zdecydowanie najlepiej przygotowane i konsumowane na świeżym powietrzu. Jest to keto sałatka, ale trochę inna niż zwykle, gdyż wszystkie składniki były poddawane obróbce termicznej, a dokładniej były pieczone na ruszcie. Głównym składnikiem, źródłem białka i tłuszczu jest tutaj ser halloumi. Czyli dalej pozostajemy w śródziemnomorskich klimatach, ale dzisiaj robimy ukłon w stronę kuchni cypryjskiej. 🙂
Czasami robię wyjątek od mojej zasady niespożywania produktów mlecznych. Nie dzieje się to często i z reguły wybieram te, do których produkcji nie używano mleka krowiego. Mleko kozie czy owcze jest bowiem zazwyczaj lepiej tolerowane… Praktycznie zawsze są to sery, gdyż bardzo lubię ich smak. Pozwalam sobie jednak na to sporadycznie i w niewielkich ilościach. Nie zauważam wtedy negatywnego ich działania na moje samopoczucie.
ZOBACZ: Keto dieta bez nabiału
Ta sałatka jest wyjątkowo smaczna i zawiera same moje ulubione składniki… 😀 Idealna na sezon grillowy.
Keto sałatka z halloumi i szparagami – składniki
Typowo cypryjski przysmak, wytwarzany tradycyjnie z mleka owczego lub mieszanki krowiego, owczego i koziego. Można także dostać produkty na bazie mleka krowiego o podobnym smaku i konsystencji. Jest on dosyć tłusty (ok. 25 g tłuszczu na 100 g) i niskowęglowodanowy (ok. 2 g cukru na 100 g). Zawartość białka to natomiast ok. 20 g na 100 g produktu. Wyraźnie widać, że perfekcyjnie nadaje się do stosowania na diecie ketogenicznej.
Prawdziwy hit wiosny, ze szczytem sezonu przypadającym na maj. Trwa on bardzo krótko, więc warto korzystać i w maju najeść się ich na zapas… 😀 Mój zdecydowany faworyt to szparagi zielone i właśnie tych użyłam jako składnik dzisiejszej sałatki. Przed grillowaniem podgotowałam je tylko lekko w osolonej wodzie.
UWAGA! Zielonych szparagów nie trzeba obierać! Wystarczy odłamać zdrewniałe końce.
Tego warzywa nie trzeba chyba nikomu przedstawiać… Jest to królowa stołu podczas letnich i jesiennych miesięcy. Świetna zarówno w wytrawnym, jak i w słodkim wydaniu. Przed grillowaniem warto plastry posypać odrobiną soli, żeby cukinia puściła wodę, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
Czyli tzw. papryka słodka. Nadaje sałatce smaku i koloru. Stanowi kontrapunkt kolorystyczny dla szparagów. U mnie mix czerwonej, żółtej i zielonej.
Tłuszcz
No skoro obracamy się w śródziemnomorskim towarzystwie, to naturalnym wyborem będzie oliwa z oliwek. Nie podgrzewamy jej, tylko obficie nią skrapiamy grillowany ser i warzywa. Jeśli masz zamiar smażyć warzywa na patelni grillowej, to odpowiednim wyborem będzie natomiast olej z awokado.
Sałatka z grillowanym halloumi i szparagami
Wyposażenie
- grill
Składniki
- 200 g ser halloumi (1 opakowanie)
- 200 g cukinia
- 0,5 szt. papryka czerwona
- 0,5 szt. papryka zielona
- 0,5 szt. papryka żółta
- 8 szt. szparagi zielone
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku (+ do posypania cukinii)
- przyprawy śródziemnomorskie (np. oregano, bazylia, tymianek, mięta) do smaku
Sposób przygotowania
- Szparagi gotować 5 minut w osolonej wodzie. Przelać zimną wodą i osuszyć.
- Cukinię pokroić w grube plastry i posolić, żeby puściły wodę. Papryki pokroić wzdłuż na spore kawałki (takie, żeby nie spadły z rusztu). Ser przekroić wzdłuż na pół.
- Wszystkie składniki (oprócz oliwy ;)) ułożyć na ruszcie i grillować z obu stron na rumiano. Zdjąć z rusztu, ułożyć na talerzu, doprawić solą i ziołami śródziemnomorskimi oraz polać oliwą.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.