Keto tarta PB&J – minimum nakładu maksimum smaku
Już tłumaczę te enigmatyczne skróty… 🙂 Chodzi o nic innego jak tartę z masłem orzechowym (z ang. Peanut Butter) i konfiturą owocową (z ang. Jelly). Właśnie skrótem PB&J określa się ulubione amerykańskie połączenie smaków, czyli masła orzechowego z owocami w postaci dżemu lub konfitury. Już na pierwszy rzut oka pracy nie ma tu za wiele… 🙂 Jeśli dodam, że spodu nie trzeba nawet piec, to już w ogóle zakres prac zostaje ograniczony do absolutnego minimum. 😀
Keto tarta PB&J jest przy tym w pełni satysfakcjonującym keto ciastem, idealnym na letni weekend, kiedy nie chce się nawet pomyśleć o uruchomieniu piekarnika. Sprawdzi się także świetnie jako opcja awaryjna w przypadku wizyty niespodziewanych gości. Jeśli korzystacie z gotowego masła orzechowego i konfitury, to całość nie zajmie Wam więcej niż 10 minut!
Keto tarta PB&J – składniki
🍪 Spód 🍪
To coś w rodzaju ciasta kruchego, czyli połączenie mąki kokosowej, keto słodzika i nierafinowanego oleju kokosowego. Jeśli zdecydujecie się go podpiec, to warto wymienić olej nierafinowany na rafinowany. Możecie także skorzystać z dowolnego innego przepisu na ciasto kruche z mojej strony. W tej wersji jednak spód jest całkowicie raw i zgodny z dietą wegańską.
🍬 Keto słodzidło 🍬
W przypadku spodu najlepiej sprawdzi się bezcukrowy syrop klonowy (lub domowy z tego przepisu), alluloza lub erytrytol w pudrze. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to z powodzeniem możesz pozwolić sobie na ksylitol. A posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny. Jeśli pokusicie się o samodzielne przygotowanie konfitury, to z powodzeniem możecie użyć także stewii w płynie lub napoju Bolero w pasującym smaku i kolorze.

🍓 Konfitura owocowa 🍓
U mnie pierwszy w tym roku rabarbar uduszony i zagęszczony żelatyną (opcje wegańske: glucomannan lub agar). Z powodzeniem można użyć ulubionej gotowej niskowęglowodanowej konfitury owocowej, np. malinowej, jagodowej albo z czarnej porzeczki.
🥜 Masło orzechowe i orzechy🥜
Prawdziwe masło orzechowe 100%. Sprawdzi się także dowolne inne masło z orzechów lub tahini, czyli pasta z sezamu (jednak nie będzie to już wtedy tarta PB&J). Jako wykończenie natomiast dodaje się także posiekane orzechy arachidowe, które nadają przyjemnej chrupkości.

Tarta PB&J
Wyposażenie
Składniki
Spód
- 100 g mąka kokosowa (+/- w zależności od stopnia chłonności)
- 50 g nierafinowany olej kokosowy
- 3 łyżki bezcukrowy syrop klonowy (najlepiej domowy z tego przepisu) lub zastąpić erytrytolem w pudrze
Konfitura z rabarbaru
Nadzienie
- 120 g masło orzechowe 100% (gęste)
- 150 g konfitura z rabarbaru lub dowolna konfitura owocowa
- 1 garść orzechy arachidowe
Sposób przygotowania
Spód
- Wszystkie składniki utrzeć w malakserze na gładką, plastyczną masę. Wylepić nią tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na 15 minut. Opcjonalnie można podpiec spód przez ok. 8 -10 minut w 180°.
Konfitura z rabarbaru
- Rabarbar pokroić w kawałki i udusić w wodzie do miękkości. Jeszcze gorący posypać żelatyną (w przypadku agaru wsypać go pod koniec duszenia). Dosłodzić wybranym keto słodzidłem lub Bolero.
Wykończenie
- Na spód wyłożyć masło orzechowe, a następnie konfiturę. Posypać orzeszkami arachidowymi. Przed podaniem najlepiej schłodzić.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.