keto tarta PBJ

Keto tarta PB&J (Paleo, LowCarb)

Keto tarta PB&J – minimum nakładu maksimum smaku

Już tłumaczę te enigmatyczne skróty… 🙂 Chodzi o nic innego jak tartę z masłem orzechowym (z ang. Peanut Butter) i konfiturą owocową (z ang. Jelly). Właśnie skrótem PB&J określa się ulubione amerykańskie połączenie smaków, czyli masła orzechowego z owocami w postaci dżemu lub konfitury. Już na pierwszy rzut oka pracy nie ma tu za wiele… 🙂 Jeśli dodam, że spodu nie trzeba nawet piec, to już w ogóle zakres prac zostaje ograniczony do absolutnego minimum. 😀

Keto tarta PB&J jest przy tym w pełni satysfakcjonującym keto ciastem, idealnym na letni weekend, kiedy nie chce się nawet pomyśleć o uruchomieniu piekarnika. Sprawdzi się także świetnie jako opcja awaryjna w przypadku wizyty niespodziewanych gości. Jeśli korzystacie z gotowego masła orzechowego i konfitury, to całość nie zajmie Wam więcej niż 10 minut!

Keto tarta PB&J – składniki

🍪 Spód 🍪

To coś w rodzaju ciasta kruchego, czyli połączenie mąki kokosowej, keto słodzika i nierafinowanego oleju kokosowego. Jeśli zdecydujecie się go podpiec, to warto wymienić olej nierafinowany na rafinowany. Możecie także skorzystać z dowolnego innego przepisu na ciasto kruche z mojej strony. W tej wersji jednak spód jest całkowicie raw i zgodny z dietą wegańską.

🍬 Keto słodzidło 🍬

W przypadku spodu najlepiej sprawdzi się bezcukrowy syrop klonowy (lub domowy z tego przepisu), alluloza lub erytrytol w pudrze. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to z powodzeniem możesz pozwolić sobie na ksylitol. A posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny. Jeśli pokusicie się o samodzielne przygotowanie konfitury, to z powodzeniem możecie użyć także stewii w płynie lub napoju Bolero w pasującym smaku i kolorze.

tarta PBJ
Keto tarta PBJ

🍓 Konfitura owocowa 🍓

U mnie pierwszy w tym roku rabarbar uduszony i zagęszczony żelatyną (opcje wegańske: glucomannan lub agar). Z powodzeniem można użyć ulubionej gotowej niskowęglowodanowej konfitury owocowej, np. malinowej, jagodowej albo z czarnej porzeczki.

🥜 Masło orzechowe i orzechy🥜

Prawdziwe masło orzechowe 100%. Sprawdzi się także dowolne inne masło z orzechów lub tahini, czyli pasta z sezamu (jednak nie będzie to już wtedy tarta PB&J). Jako wykończenie natomiast dodaje się także posiekane orzechy arachidowe, które nadają przyjemnej chrupkości.

keto tarta PBJ

Tarta PB&J

Modern Cavegirl
Bardzo smaczna i ekspresowa w przygotowaniu keto tarta PB&J to typowo amerykańskie połączenie smaków. Nadzienie to bowiem masło orzechowe i konfitura owocowa (w tym przypadku rabarbar). Jest to keto ciasto w typie mazurka idealne na lato (bez pieczenia)! 😅
Czas przygotowania 10 minutes
Czas oczekiwania 15 minutes
Czas całkowity 25 minutes
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Amerykańska
Porcje 10 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa

Wyposażenie

Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Spód

Konfitura z rabarbaru

  • 500 g rabarbar (ok. 3 długie łodygi)
  • ¼ szklanki woda
  • 1 łyżeczka żelatyna płaska (w wersji wege/vegan zastąpić agarem)
  • 35 g keto słodzidło np. alluloza, erytrytol lub ½ łyżeczki napoju Bolero (u mnie o smaku guarany)

Nadzienie

Podoba Ci się ten przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny ketogeniczny jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści!

Sposób przygotowania
 

Spód

  • Wszystkie składniki utrzeć w malakserze na gładką, plastyczną masę. Wylepić nią tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na 15 minut. Opcjonalnie można podpiec spód przez ok. 8 -10 minut w 180°.

Konfitura z rabarbaru

  • Rabarbar pokroić w kawałki i udusić w wodzie do miękkości. Jeszcze gorący posypać żelatyną (w przypadku agaru wsypać go pod koniec duszenia). Dosłodzić wybranym keto słodzidłem lub Bolero.

Wykończenie

  • Na spód wyłożyć masło orzechowe, a następnie konfiturę. Posypać orzeszkami arachidowymi. Przed podaniem najlepiej schłodzić.
POTRZEBUJESZ ZBILANSOWANEGO KETO JADŁOSPISU?Sprawdź kolekcję moich keto jadłospisów zoptymalizowanych pod kątem adaptacji i/lub redukcji albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie! –> PRZECHODZĘ DO SKLEPU!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Tarta PB&J
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
183.39
% RWS*
Tłuszcz
 
13.99
g
8
%
Tłuszcze nasycone
 
6.99
g
44
%
Tłuszcze wielonienasycone
 
2.09
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
4.01
g
Sód
 
76.28
mg
3
%
Potas
 
232.58
mg
7
%
Węglowodany
 
11.42
g
38
%
Błonnik
 
5.26
g
22
%
Cukier
 
2.51
g
Białko
 
5.63
g
6
%
Witamina A
 
51
IU
1
%
Witamina C
 
4
mg
5
%
Wapń
 
52.29
mg
5
%
Żelazo
 
0.69
mg
4
%
Węglowodany netto
 
6.16
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

Adnotacje do przepisu


Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu