Proteinowe keto pankejki z borówkami – keto śniadanie na słodko
Kto nie lubi sobie od czasu do czasu dogodzić w postaci śniadania na słodko…? 😉 Jeśli jest to jednocześnie posiłek niskowęglowodanowy i wysokobiałkowy, to już w ogóle można się nim cieszyć bez wyrzutów sumienia. 😀 Keto proteinowe pankejki z borówkami jak najbardziej kwalifikują się do obu kategorii.
To mit, że dieta ketogeniczna wyklucza konsumpcję owoców. Należy po prostu używać tych o niskiej zawartości cukru, najlepiej zaś owoców jagodowych, które dodatkowo charakteryzują się wysoką zawartością witamin i antyoksydantów (superfoods).
Dobrze się zatem składa, że idzie lato, a wraz z nim cały wachlarz owoców sezonowych, w tym jagody, maliny, borówki, jeżyny i porzeczki, które są perfekcyjne do stosowania na diecie ketogenicznej! Ślinka leci na samą myśl… 😀 Każde z wymienionych nadadzą się także wyśmienicie do przygotowania proteinowych keto pankejków!
Proteinowe keto pankejki z borówkami – składniki
🥚 Jajka
Najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, tym, co normalnie występuje sezonowo w okolicy i co byłyby w stanie same znaleźć w gospodarstwie. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach mają dużo więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.
🥛 Mleko kokosowe
Ja korzystałam z gęstego mleka kokosowego z kartonu o zawartości 19% tłuszczu, ale myślę, że z powodzeniem można użyć mleka kokosowego z puszki. W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko kokos i woda.
🧈Tłuszcz
Tutaj rafinowany olej kokosowy, ale wybór należy do Was… Równie dobrze sprawdzi się jakikolwiek tłuszcz nasycony, który tężeje w temperaturze pokojowej – np. masło klarowane lub mieszanka obu.
🥥 Mąka kokosowa
Standardowy rodzaj mąki w keto wypiekach, zaraz obok mąki migdałowej, której – w przeciwieństwie do mąki kokosowej – generalnie nie powinno się używać w daniach poddawanych obróbce termicznej. Mąka kokosowa charakteryzuje się wysokim stopniem wchłanialności płynów, dlatego należy stosować ją z umiarem. W przeciwnym razie produkt końcowy będzie przesuszony. Ma lekko wyczuwalny posmak kokosa, przez co niektórzy nie stosują jej w wytrawnych potrawach. Jeśli nie lubicie mąki kokosowej, proponuję użyć odtłuszczonej mąki migdałowej (odrobinę więcej).
🐄 Peptydy kolagenowe
Kluczowy element, gdyż stanowią tutaj główną porcję białka. Plus, kolagen – czy to pochodzenia morskiego czy wołowego – jest bardzo ważnym aminokwasem, pozwalającym utrzymać zdrowie i dobre samopoczucie, w tym przede wszystkim zdrowe stawy, skórę i kości. Wspomaga jednak także układ trawienny, krwionośny oraz procesy metaboliczne. Jest nazywany „białkiem młodości„, warto więc włączyć go do codziennego menu. W wersji wegetariańskiej i wegańskiej należy je zastąpić białkiem grochu.
🫐 Borówki
Lub inne owoce jagodowe, np. jeżyny, maliny, owoce leśne. Są one prawdziwą kopalnią witamin i przeciwutleniaczy, a więc zaliczają się do kategorii superfoods. Jednocześnie są pysznymi letnimi owocami niskowęglowodanowymi. Można (a nawet powinno się) jeść je w nieograniczonych prawie ilościach. 😀 Wspaniale sprawdzają się zarówno na ciepło w wypiekach, jak i na zimno w deserach. Stanowią także świetny składnik sałatek.
TEN PRZEPIS ZNAJDZIESZ W NASTĘPUJĄCYCH JADŁOSPISACH:
Proteinowe pankejki z borówkami
Wyposażenie
Składniki
- 2 szt. jajka
- 40 ml gęste mleko kokosowe
- 2 łyżki olej kokosowy
- 20 g mąka kokosowa (+/- w zależności od stopnia chłonności)
- 20 g peptydy kolagenowe
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- ⅛ łyżeczki soda kuchenna
- ¼ łyżeczki cream of tartar (kamień winny)
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
- 30 g borówki
Sposób przygotowania
- Jajka rozbełtać z mlekiem i połową oleju kokosowego, a mąkę kokosową z solą i spulchniaczami. Dodać suche składniki do masy jajecznej i wymieszać do połączenia składników. Dodać ekstrakt z wanilii oraz borówki.
- Pozostały tłuszcz rozgrzać na patelni. Wykładać łyżką masę i smażyć pankejki z obu stron na rumiano.
- Podawać na ciepło polane syropem.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.