Wybór dania obiadowego to czasami nie lada wyzwanie. Sprawa się jeszcze bardziej komplikuje, jeśli stosujesz dietę ketogeniczną… Jednak KETO kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami jest zawsze dobrym wyborem na niskowęglowodanowy obiad!
KETO kurczak w sosie serowym z parmezanem: Obiad, który przywołuje wakacje
Jakby nie patrzeć, wakacje już wkrótce (za niecały miesiąc)… Jak tam więc Wasze wakacyjne plany? Moje są w trakcie realizacji właśnie teraz… Wszystko po to, żeby uniknąć tłumów i wysokich cen w szczycie sezonu. Moja destynacja to – jak zwykle – Basen Morza Śródziemnego. Te klimaty bowiem nigdy mi się nie nudzą! 😀 Także pod względem kulinarnym – uwielbiam smaki i aromaty kuchni śródziemnomorskiej. Po powrocie często odtwarzam je we własnej kuchni.
W ramach przywoływania wakacyjnej atmosfery – jeszcze przed wyjazdem – na keto obiad powstało właśnie to danie. Pyszne, kremowe i rozpływające się w ustach…
A trzeba pamiętać, że kuchnia śródziemnomorska to najzdrowszy model diety! Także w przypadku diety ketogenicznej. Dzieje się tak za sprawą dużej ilości tłuszczów jednonienasyconych, które można znaleźć w daniach typowych dla tego regionu świata. Nie każdemu służą bowiem tłuszcze nasycone (boczek, smalec, masło).
W TYM ARTYKULE DOWIESZ SIĘ WIĘCEJ O KETO DIECIE ŚRÓDZIEMNOMORSKIEJ:
Dlatego też dzisiejsza propozycja jest więcej niż warta wypróbowania – pyszny smak, aromatyczne składniki i wysoka gęstość odżywcza. O to właśnie chodzi!
Kurczak w kremowym sosie śmietanowym z pieczarkami: Składniki & KETO przepis
Sama w sobie mało ciekawa i dość monotonna w smaku, a w dodatku dość sucha. Jednak w odpowiednim towarzystwie nabiera nowego wymiaru. Najlepiej stosować mięso jakości ekologicznej od zwierząt z wolnego wybiegu nie karmionych zbożem – tylko takie charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą.
ZOBACZ TAKŻE: Pomysły na KETO obiad z kurczakiem w roli głównej
Tłuszcz
Nadający się do obróbki cieplnej. Tutaj masło klarowane, ale wybór należy do Was… Dobrze sprawdzi się jakikolwiek tłuszcz nasycony – np. rafinowany olej kokosowy, smalec, itp. Ewentualnie może to być oliwa z oliwek (nie do intensywnego smażenia) – w tym przypadku dodać ją dopiero w drugim kroku (do duszenia).
Szpinak
Lub jakakolwiek inna zielenina. Może być także roszponka, rukola lub inne intensywnie zielone jadalne liście. Ich zadaniem jest wzbogacić danie o cenne składniki odżywcze, których zielenina może z reguły zaoferować całkiem sporo.
Pomidory suszone
To właśnie one nadają potrawie tego śródziemnomorskiego sznytu… Wręcz pachną tym południowym słońcem. Najlepiej wybrać te w postaci suszonej lub w słoiczku zanurzone w oliwie z oliwek. Taką oliwę warto dodawać do sałatek – jest pełna wspaniałego pomidorowego aromatu!
Pieczarki
Nie posiadają jakichś wyjątkowych wartości odżywczych, a mimo to warto włączać je do menu. Nadają potrawie objętości nie generując wysokiego ładunku energetycznego ani węglowodanowego.
Śmietana kremówka lub kokosowa
U mnie PlantOn Sour Creamo. Wydaje mi się, że – bez szkody dla smaku lub konsystencji – można użyć jogurtu kokosowego lub prawdziwej gęstej śmietany kokosowej (coconut cream), która oddziela się od płynu po schłodzeniu puszki mleka kokosowego. Jeśli nie ograniczasz nabiału w diecie, postaw na tłustą śmietankę.
Parmezan lub inny ser długo dojrzewający
Nadaje potrawie właściwego, lekko pikantnego smaku oraz zapewnia kremową konsystencję sosu. Można go pominąć, choć ze szkodą dla doznań smakowych. Ja generalnie nie jadam produktów mlecznych, ale tutaj zrobiłam wyjątek.
Danie najlepiej podawać w towarzystwie makaronu – świetnie sprawdzi się keto makaron jajeczny lub makaron shirataki.
TEN PRZEPIS ZNAJDZIESZ W NASTĘPUJĄCYCH JADŁOSPISACH:
Kurczak w kremowym sosie śmietanowym
Wyposażenie
- patelnia z nieprzywierającą powłoką
Składniki
- 500 g pierś z kurczaka
- 20 g masło klarowane lub oliwa z oliwek
- 0,5 szt. cebula
- 3 ząbki czosnek
- 150 g pieczarki pokrojone w plastry
- 4 sztuki pomidory suszone
- 100 g szpinak
- 200 g śmietana kokosowa lub zwykła śmietanka
- 40 g parmezan tarty lub inny ser długo dojrzewający (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Piersi z kurczaka przekroić wzdłuż na kotlety. Posolić i obsmażyć z obu stron na maśle klarowanym. Zdjąć z patelni.
- Na pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać pieczarki, pomidory suszone oraz szpinak. Dusić przez 8 minut i dodać śmietanę kokosową. Dusić przez kolejne 5 minut, dodać parmezan. Wymieszać do rozpuszczenia, dosolić w razie potrzeby.
- Włożyć z powrotem kurczaka na patelnię i podgrzać wszystko razem. Podawać z makaronem jajecznym lub shirataki.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.