Keto Chlebek Pita, czyli jak zrobić keto kebab?
Chlebek pita to popularny dodatek do potraw w kuchni śródziemnomorskiej (oraz bliskowschodniej), ale w tradycyjnej wersji zawiera on dużą ilość węglowodanów. 🙁 Dlatego też, postanowiłam stworzyć niskowęglowodanową wersję tego smacznego chlebka, która spełni wymogi KETO diety. Proponowany przeze mnie keto chlebek pita charakteryzuje się bowiem całkiem niską zawartością węglowodanów przyswajalnych.
Więcej na temat różnicy między węglowodanami ogółem a węglowodanami netto dowiesz się z tego artykułu.
Możesz go wykorzystać jako bazę do tradycyjnego gyrosa albo po prostu nadziać ulubioną sałatką, na wzór keto wrapów. Możliwości są praktycznie nieograniczone.
Taki chlebek pita może być również doskonałą alternatywą dla osób, które nie tolerują glutenu. Jeśli prowadzisz dietę bezglutenową, jest to świetny sposób na cieszenie się smakiem chleba bez grama mąki zbożowej.
Keto Chlebek Pita – składniki
Najlepsze są oczywiście wiejskie (ekologiczne) i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, tym, co normalnie występuje sezonowo w okolicy i co byłyby w stanie same znaleźć w gospodarstwie. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach mają zdecydowanie więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.
Lub inny dowolny jogurt o gęstej konsystencji i wysokiej zawartości tłuszczu. W wersji bez nabiału można natomiast użyć śmietanę kokosową (kwaśną) lub jogurt kokosowy.
🌾 Mieszanka mąk
W tym przypadku dokładnie miks błonnika bambusowego oraz mąki łubinowej. Dodatkowo, dla zagęszczenia masy dodajemy odrobinę mąki kokosowej, a produktem mającym na celu połączyć całość w jedną masę są mielone łuski babki jajowatej (lub płesznik).
☁️ Spulchniacz
W tej roli najlepiej sprawdzi się proszek do pieczenia bez fosforanów albo soda kuchenna. Oba mają za zadanie sprawić, żeby ciasto lekko urosło podczas obróbki termicznej, a w środku powstała kieszonka.
Chlebek Pita
Wyposażenie
Składniki
- 1 szt. jajka duże
- 100 g jogurt grecki lub kokosowy
- 30 g błonnik bambusowy
- 20 g mąka łubinowa
- 2 łyżki łupiny babki jajowatej lub płesznik
- 1 łyżka mąka kokosowa
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 0,5 – 1 łyżeczki proszek do pieczenia albo soda kuchenna
Sposób przygotowania
- Wymieszaj mokre składniki, a następnie dodaj suche. Wyrabiaj do pełnego połączenia składników i uzyskania elastycznego ciasta. Podziel na 4 części i uformuj kulkę.
- Każdą kulkę rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, ale niezbyt cienko (na grubość ok. 3 – 4 mm). Praż z obu stron na mocno rozgrzanej suchej patelni aż powstaną bąble. Po lekkim ostudzeniu przekrój tworząc kieszonkę i nadziewaj ulubionym farszem.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
ZOBACZ TO DANIE NA FILMIE
Niech ten niskowęglowodanowy chlebek pita stanie się stałym elementem Twojego menu nie tylko jako keto kebab!
Wykorzystaj go do różnorodnych dań i eksperymentuj z różnymi składnikami. Możesz dostosować jego smak, dodając ulubione przyprawy, zioła lub nasiona.