Jeśli jesteś na diecie ketogenicznej i pragniesz urozmaicić swoje menu o coś wyjątkowego, to mam dla Ciebie idealne rozwiązanie – KETO placki z cukinii i fety. Połączenie delikatnego smaku cukinii z intensywnością sera feta stworzy prawdziwą ucztę dla Twoich kubków smakowych. Sprawdzą się idealnie na sezonowy KETO obiad!
Keto placki z cukinii i fety: Delikatne połączenie smaków
Te keto placki są nie tylko smaczne, ale także bogate w składniki odżywcze. Cukinia jest niskokalorycznym warzywem, które dostarcza błonnika, witamin i minerałów. Ser feta natomiast jest źródłem białka i zdrowych tłuszczy. Razem tworzą idealną parę, w sam raz na pyszny keto obiad!
Możesz podawać je jako samodzielny lekki posiłek, przekąskę lub dodatek do dań głównych. Możesz też eksperymentować z różnymi dodatkami i przyprawami, aby dostosować je do swoich preferencji smakowych.
Jednym z największych atutów tych placków jest również ich łatwość przygotowania. Wystarczy zetrzeć cukinię, odcisnąć ją z wody, wymieszać z pokruszonym serem feta, dodać jajko i ulubione przyprawy, a następnie smażyć na rozgrzanym tłuszczu. W krótkim czasie będziesz cieszyć się aromatycznymi, chrupiącymi plackami gotowymi do podania.
W jaki sposób ten KETO przepis wspiera odchudzanie?
Ten keto przepis gwarantuje kilka zalet, które sprawiają, że świetnie wpisuje się on w dietę odchudzającą. Oto główne z nich:
- zawartość białka daje uczucie sytości na długo i obniża indeks glikemiczny potrawy
- solidna porcja tłuszczu sprzyja kontroli apetytu oraz zapewnia budulec dla hormonów i zwiększa przyswajalność witamin
- bardzo niska zawartość węglowodanów pomaga kontrolować glikemię i uruchomić tryb spalania tkanki tłuszczowej
WIĘCEJ NA TEN TEMAT: Wszystko o odchudzaniu ORAZ Hashimoto & zdrowie hormonalne
Keto Placki z Cukinii i Fety – składniki
Tego warzywa nie trzeba chyba nikomu przedstawiać… Jest to królowa stołu podczas letnich i jesiennych miesięcy. Świetna zarówno w wytrawnym, jak i w słodkim wydaniu. W tym daniu cukinia stanowi świetny zastępnik ziemniaków i jest jednym z trzech głównych składników.
Jajka
Najlepsze są oczywiście wiejskie ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, tym, co normalnie występuje sezonowo w okolicy i co byłyby w stanie same znaleźć w gospodarstwie. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach mają zdecydowanie więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.
Ser feta
Tradycyjny grecki przysmak, wytwarzany z mleka owczego lub mieszanki owczego i koziego. W sprzedaży dostępne są także produkty na bazie mleka krowiego o podobnym smaku i konsystencji, które także sprawdzą się w tym przepisie.
Tłuszcz
Dowolny płynny olej roślinny, który nadaje się do obróbki termicznej. Najlepszy będzie rafinowany olej z awokado, ale każdy inny nada się pod względem kulinarnym. Zwróćcie uwagę, żeby raczej był to olej z przewagą jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, gdyż będzie on mniej reaktywny chemicznie. Można także zastosować olej kokosowy.
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Placki z cukinii i fety
Wyposażenie
Składniki
- 2 szt. jajka
- 300 g cukinia
- 80 g ser feta
- 60 ml olej z awokado lub kokosowy
- czosnek granulowany do smaku
- sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
Sposób przygotowania
- Cukinię zetrzeć na tarce o małych oczkach. Całkowicie odcisnąć z wody. Fetę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jajka rozbełtać i dodać do cukinii oraz fety, wymieszać do połączenia składników.
- Tłuszcz rozgrzać na patelni. Smażyć placki z obu stron na rumiano.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
ZOBACZ TO DANIE NA FILMIE
Adnotacje do przepisu
- Placki mogą stanowić samodzielny posiłek lub dodatek do obiadu. Świetnie sprawdzają się w towarzystwie gulaszy i sosów mięsnych, ale można je podać także z sałatką jako wegetariański obiad.
Keto placki z cukinii i fety to doskonały sposób na włączenie do swojej diety pysznych dań, które są zgodne z zasadami keto. Niech Twoje kulinarne keto eksperymenty będą radosnym i smakowitym doświadczeniem!
Może Cię także zainteresować: