keto placki z cukinii i fety

🥞Keto placki z cukinii i fety (Paleo, LowCarb)

Keto Placki z Cukinii i Fety: Delikatne Połączenie Smaków

Jeśli jesteś na diecie ketogenicznej i pragniesz urozmaicić swoje menu o coś wyjątkowego, to mam dla Ciebie idealne rozwiązanie – keto placki z cukinii i fety. Połączenie delikatnego smaku cukinii z intensywnością sera feta stworzy prawdziwą ucztę dla Twoich kubków smakowych.

Te keto placki są nie tylko smaczne, ale także bogate w składniki odżywcze. Cukinia jest niskokalorycznym warzywem, które dostarcza błonnika, witamin i minerałów. Ser feta natomiast jest źródłem białka i zdrowych tłuszczy. Razem tworzą idealna parę, w sam raz na pyszny keto obiad!

Możesz podawać je jako samodzielny lekki posiłek, przekąskę lub dodatek do dań głównych. Możesz też eksperymentować z różnymi dodatkami i przyprawami, aby dostosować je do swoich preferencji smakowych.

Jednym z największych atutów tych placków jest również ich łatwość przygotowania. Wystarczy zetrzeć cukinię, odcisnąć ją z wody, wymieszać z pokruszonym serem feta, dodać jajko i ulubione przyprawy, a następnie smażyć na rozgrzanym tłuszczu. W krótkim czasie będziesz cieszyć się aromatycznymi, chrupiącymi plackami gotowymi do podania.

Keto Placki z Cukinii i Fety – składniki

🥒Cukinia

Tego warzywa nie trzeba chyba nikomu przedstawiać… Jest to królowa stołu podczas letnich i jesiennych miesięcy. Świetna zarówno w wytrawnym, jak i w słodkim wydaniu. W tym daniu cukinia stanowi świetny zastępnik ziemniaków i jest jednym z trzech głównych składników.

🥚Jajka

Najlepsze są oczywiście wiejskie ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, tym, co normalnie występuje sezonowo w okolicy i co byłyby w stanie same znaleźć w gospodarstwie. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach mają zdecydowanie więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.

placki z cukinii i fety

🧀 Ser feta

Tradycyjny grecki przysmak, wytwarzany z mleka owczego lub mieszanki owczego i koziego. W sprzedaży dostępne są także produkty na bazie mleka krowiego o podobnym smaku i konsystencji, które także sprawdzą się w tym przepisie.

🧈Tłuszcz

Dowolny płynny olej roślinny, który nadaje się do obróbki termicznej. Najlepszy będzie rafinowany olej z awokado, ale każdy inny nada się pod względem kulinarnym. Zwróćcie uwagę, żeby raczej był to olej z przewagą jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, gdyż będzie on mniej reaktywny chemicznie. Można także zastosować olej kokosowy.

keto placki z cukinii i fety

Placki z cukinii i fety

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Keto placki z cukinii i fety są smaczne, odżywcze, ale także bardzo wszechstronne. Możesz podawać je jako lekki samodzielny posiłek, przekąskę lub dodatek do dań głównych. Ich ogromnym atutem jest również łatwość ich przygotowania.
Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Czas całkowity 20 minuty
Rodzaj dania Danie główne
Kuchnia Europejska
Porcje 2 porcje
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
vege
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Podoba Ci się ten keto przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny keto jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

  • Cukinię zetrzeć na tarce o małych oczkach. Całkowicie odcisnąć z wody. Fetę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jajka rozbełtać i dodać do cukinii oraz fety, wymieszać do połączenia składników.
  • Tłuszcz rozgrzać na patelni. Smażyć placki z obu stron na rumiano.
POTRZEBUJESZ KETO JADŁOSPIS?Sprawdź zbilansowane keto jadłospisy albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie –> PRZECHODZĘ DO SKLEPU

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Placki z cukinii i fety
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
438.79
% RWS*
Tłuszcz
 
40.91
g
25
%
Tłuszcze nasycone
 
10.02
g
63
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
4.94
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
22.98
g
Cholesterol
 
199.28
mg
66
%
Sód
 
530.48
mg
23
%
Potas
 
477.02
mg
14
%
Węglowodany
 
6.53
g
22
%
Błonnik
 
1.5
g
6
%
Cukier
 
3.92
g
Białko
 
13.04
g
13
%
Witamina A
 
706.4
IU
14
%
Witamina C
 
26.85
mg
33
%
Wapń
 
245.84
mg
25
%
Żelazo
 
1.59
mg
9
%
Węglowodany netto
 
5.03
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe KETO PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

ZOBACZ TO DANIE NA FILMIE

Adnotacje do przepisu

  1. Placki mogą stanowić samodzielny posiłek lub dodatek do obiadu. Świetnie sprawdzają się w towarzystwie gulaszy i sosów mięsnych, ale można je podać także z sałatką jako wegetariański obiad.

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystasz z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Ciebie, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Keto placki z cukinii i fety to doskonały sposób na włączenie do swojej diety pysznych dań, które są zgodne z zasadami keto. Niech Twoje kulinarne keto eksperymenty będą radosnym i smakowitym doświadczeniem!

Avatar for Modern Cavegirl

Modern Cavegirl

Ekspertka do spraw zdrowego odżywiania, która lubi smacznie zjeść. Autorka artykułów na temat odchudzania i zdrowia, przepisów kulinarnych oraz zbilansowanych keto jadłospisów. Wypróbowała na sobie kilkanaście różnych diet aż trafiła na taką, która pozwoliła jej skutecznie schudnąć i pokonać chorobę Hashimoto. Teraz pomaga innym odzyskać zdrowie, szczupłą sylwetkę i dobre samopoczucie.

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu