Gofry łubinowe w wersji ketogenicznej to pomysł na pyszną, niskowęglowodanową potrawę, która zaskoczy Cię prostotą i szybkością wykonania oraz wyśmienitym smakiem. Jeśli zastanawiasz się co jeść na diecie ketogenicznej, to ten przepis pomoże Ci skomponować zdrowy, bezcukrowy i bezglutenowy posiłek.
KETO gofry na królewskie śniadanie
Dzisiaj podrzucam przepis na keto gofry vel tosty francuskie. Jest to wyjątkowo udany wypiek o śniadaniowym charakterze. Gofry można rzecz jasna przygotować także w gofrownicy, jednak ja takiego sprzętu nie posiadam, stąd u mnie gofry pieczone w silikonowej foremce. Myślę, że właśnie dzięki pieczeniu wyszły takie puszyste i mięciutkie. Niczym bułeczki. Gofrownica nie daje takiego efektu wyrastania. Gofry podałam z bezcukrowym syropem klonowym i owocami. Można pokusić się jednak o bitą śmietanę (kokosową lub zwykłą). Będzie to iście królewskie keto śniadanie. Idealne na leniwe poranki. 🙂
Keto gofry łubinowe można upiec z wyprzedzeniem i przed samym podaniem podgrzać na patelni na sucho lub na maśle klarowanym. W tym drugim przypadku wyjdzie bardziej coś w rodzaju tostów francuskich. 🙂 Niemniej, jest to ich kolejna zaleta, zaraz obok szybkości i prostoty wykonania.
W jaki sposób ten keto przepis wspiera odchudzanie i pomaga osobom z Hashimoto?
Ten keto przepis cechuje się kilkoma zaletami, które sprawiają, że świetnie wpisuje się on w dietę odchudzającą oraz dietoterapię Hashimoto. Oto główne z nich:
- bardzo wysoka zawartość białka zapewnia uczucie długotrwałej sytości i pomaga w regeneracji tarczycy
- solidna porcja tłuszczu sprzyja kontroli apetytu oraz gwarantuje budulec dla hormonów i zwiększa przyswajalność witamin
- niska zawartość węglowodanów pomaga kontrolować glikemię i uruchomić tryb spalania tkanki tłuszczowej, co oznacza redukcję insulinooporności oraz zbędnego tłuszczu, szczególnie tego opornego na brzuchu
WIĘCEJ NA TEN TEMAT: Wszystko o odchudzaniu ORAZ Hashimoto & zdrowie hormonalne
Keto gofry łubinowe – składniki
Jeśli chodzi o składniki, to nie ma tutaj większej filozofii. Keto gofry łubinowe są dosłownie czteroskładnikowe: jajka, mąka łubinowa, keto słodzidło oraz spulchniacz.
Jajka
Tego składnika nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. Nadmienię tylko króciutko, że najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.
Mąka łubinowa
Bogactwo białka i błonnika, ze stosunkowo niewielką zawartością węglowodanów. W przepisie pełni rolę nie tylko zagęstnika, ale nadaje gofrom także puszystości i miękkości. Charakteryzuje się lekko gorzkawym posmakiem, który jednak łatwo zatuszować odrobiną keto słodzidła (także w wytrawnej wersji). Nie należy jej przez to stosować w dużych ilościach w jednym przepisie, a najlepiej mieszać z innymi mąkami. W tym przypadku nie dajemy jej dużo, a dzięki dodatkowi keto substancji słodzącej, posmak ten nie jest w ogóle wyczuwalny. W roli zastępnika proponuję skorzystać z odtłuszczonej mąki sezamowej lub migdałowej.
Keto słodzidło
Temat rzeka… 🙂 W tym przepisie najlepiej sprawdzają się słodziki w proszku lub kryształkach. Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol o konsystencji pudru. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny. Dobrą opcją może się okazać także d-ryboza, która ponoć wykazuje nawet działanie nasilające stan ketozy.
Spulchniacz
W tej roli u mnie akurat proszek do pieczenia bez fosforanów, dzięki któremu keto gofry łubinowe wręcz spektakularnie urosły. Dobrym i zdecydowanie bardziej naturalnym wyborem będzie jednak kamień winny (inaczej cream of tartar lub kwaśny winian potasu), który dość dobrze sprawdza się we wszystkich wypiekach z udziałem jaj.
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Gofry łubinowe
Składniki
- 2 szt. jajka
- 2 łyżki mąka łubinowa lub odtłuszczona mąka migdałowa
- 2 łyżki keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 2 łyżki gęste mleko kokosowe Real Thai z kartonu
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 0,5 łyżeczki proszek do pieczenia lub cream of tartar (kamień winny)
Sposób przygotowania
- Umieść wszystkie składniki w pojemniku do blendera. Ubij wszystko trzepaczką do połączenia się składników. Wylej do silikonowej foremki do gofrów. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10 – 15 minut aż ładnie się przyrumienią. Serwuj prosto z piekarnika lub ostudź, a przed podaniem podgrzej je na suchej patelni lub na maśle klarowanym.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Adnotacje do przepisu
- Przepis pochodzi z tej strony.
- W wersji wytrawnej wystarczy zmniejszyć ilość substancji słodzącej do płaskiej łyżeczki. Można także dodać przypraw takich jak, papryka, tabasco, zioła