Keto kalafior zapiekany w boczku

Keto kalafior zapiekany w boczku (Paleo, LowCarb)

Witaj Drogi Czytelniku! Dzisiaj pragnę podzielić się z Tobą wyjątkowym przepisem na keto kalafior zapiekany w boczku. Ta pyszna i zdrowa potrawa zachwyci Twoje podniebienie, a przy tym idealnie wpisuje się w wytyczne diety niskowęglowodanowej, takiej jak dieta ketogeniczna. Kalafior to warzywo o niezwykłych właściwościach odżywczych, a w połączeniu z aromatycznym boczkiem stworzy niezapomnianą kombinację smakową. Przekonaj się sam(a)!

Keto kalafior zapiekany w boczku: Pomysł na efektowny keto obiad

Kalafior zapiekany w boczku to wyjątkowa propozycja dla wszystkich miłośników diety ketogenicznej oraz dla tych, którzy szukają zdrowych i smacznych alternatyw w kuchni. To danie pełne smaku i aromatu, które zaskoczy Cię swoją prostotą i jednocześnie wyrazistością. Przygotowanie tej potrawy nie jest bardzo skomplikowane, a efekt końcowy z pewnością Cię oczaruje!

Możesz podać ją jako danie główne lub jako pyszną przekąskę. To doskonały wybór dla osób, które dbają o swoją dietę i pragną delektować się smacznymi, a zarazem zdrowymi posiłkami.

Keto kalafior zapiekany w boczku – składniki

Kalafior

Wspaniałe, mega uniwersalne, niskokaloryczne i niskowęglowodanowe warzywo. U mnie ląduje zarówno w keto słodkościach, jak i potrawach wytrawnych. Wspaniały zamiennik ziemniaków, ryżu oraz sera (np. w pseudosernikach), a na tym pewnie lista się nie kończy… Dzisiaj występuje w roli głównej.

Keto zapiekanka z kalafiora i boczku
Keto zapiekanka z kalafiora i boczku

Boczek

Koniecznie w plastrach. Najlepiej jak najwyższej jakości, czyli ekologiczny, bez nitrozoamin, które wykazują działanie nie tylko rakotwórcze, ale także – o zgrozo – neurodegeneracyjne… W tym celu odsyłam Cię do interesującego rankingu w, którym dowiesz się, który boczek ze sklepowych półek wybrać.

Cheddar

Stanowi nadzienie kalafiora i przyjemnie się rozpływa po upieczeniu. Możesz zamienić go na dowolny ulubiony ser żółty, który dobrze sprawdza się w zapiekankach.

Keto kalafior zapiekany w boczku

Zapiekany kalafior w boczku

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Kalafior zapiekany w boczku to wyjątkowa propozycja dla wszystkich miłośników diety ketogenicznej oraz dla tych, którzy szukają zdrowych i smacznych alternatyw w kuchni. Przygotowanie tej potrawy nie jest bardzo skomplikowane, a efekt końcowy z pewnością Cię oczaruje!
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 35 minuty
Czas całkowity 45 minuty
Rodzaj dania Danie główne
Kuchnia Europejska
Porcje 3 porcje
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

  • 1 szt. kalafior średniej wielkości
  • 125 g cheddar
  • 150 g boczek w plastrach (15 plastrów)
  • 50 ml gęste mleko kokosowe (nie napój) lub śmietana kremówka
  • 1 łyżeczka czosnek granulowany
  • 1 łyżeczka papryka słodka w proszku
  • sól himalajskakłodawska lub morska do smaku
  • pieprz do smaku
Podoba Ci się ten keto przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny keto jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

  • Kalafiora gotować przez 10 minut, odcedzić, przelać zimną wodą i odsączyć. Cheddar pokroić w słupki. W kalafiorze zrobić otwory, w których należy umieścić ser. Plastry boczku układać w misce wzdłuż jej średnicy (zaczynając od centrum). Na powstałej rozetce z boczku ułożyć kalafior nadziany serem.
  • Mleko kokosowe wymieszać z czosnkiem i papryką. Dodać sól i pieprz do smaku. Tą miksturą posmarować wierzch kalafiora, przykryć plastrami boczku.
  • Umieścić we frytkownicy beztłuszczowej i piec w 160℃ przez ok. 25-30 minut lub ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 160℃ przez ok. 35-40 minut.
POTRZEBUJESZ KETO JADŁOSPIS?Sprawdź zbilansowane keto jadłospisy albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie –> PRZECHODZĘ DO SKLEPU

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Zapiekany kalafior w boczku
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
484.52
% RWS*
Tłuszcz
 
38.05
g
23
%
Tłuszcze nasycone
 
17.86
g
112
%
Tłuszcze trans
 
0.07
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
3.86
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
11.93
g
Cholesterol
 
74.67
mg
25
%
Sód
 
688.55
mg
30
%
Potas
 
995.41
mg
28
%
Węglowodany
 
16.99
g
57
%
Błonnik
 
5.92
g
25
%
Cukier
 
5.91
g
Białko
 
21.92
g
22
%
Witamina A
 
764.36
IU
15
%
Witamina C
 
134.98
mg
164
%
Wapń
 
361
mg
36
%
Żelazo
 
1.65
mg
9
%
Węglowodany netto
 
11.07
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe KETO PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystasz z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Ciebie, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu