Keto kotlety drobiowe, czyli sposób na mięso z rosołu
Nie macie pomysłu na keto obiad? Mi też się to czasem przydarza… Zwłaszcza jeśli dzień mam wypełniony obowiązkami i najzwyczajniej w świecie zapomina się, że trzeba by było zaplanować posiłek. Gdy podczas pory obiadowej nagle poczuję głód, muszę wtedy improwizować. No i najlepiej, jeśli w lodówce czeka na mnie gar z rosołem, a w nim mięso, na którym się gotował… 🙂 Wtedy w przeciągu kilkunastu minut mam gotowe pyszne danie obiadowe. Są nim keto kotlety drobiowe zero waste.
Jest to świetny sposób na wykorzystanie tych rosołowych resztek. Jeśli gotujecie rosół z taką częstotliwością jak ja, to taki sposób na ich wykorzystanie z pewnością Wam się przyda… 😀 Jako alternatywę proponuję pomidorową pastę kanapkową. To na wypadek, gdyby było zapotrzebowanie na keto śniadanie, a nie danie obiadowe… 🙂
Keto kotlety drobiowe – składniki
🐔 Mięso z bulionu 🐔
Korpus, na którym robię zazwyczaj bulion nadal obfituje w mięso. Nie należy zatem go wyrzucać po użyciu, lecz oskubać i wykorzystać. Można zjeść je w zupie lub przygotować na jego bazie pyszne keto kotlety drobiowe zero waste.
🥚Jajka🥚
A dokładniej żółtka. Służą do zagęszczenia masy i stanowią dodatek podbijający jej odżywczość. Nadmienię tylko króciutko, że najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, tym, co normalnie występuje sezonowo w okolicy i co byłyby w stanie same znaleźć w gospodarstwie. Zboża mogą stanowić ułamek karmy, jednak nie powinna to być przeważająca część. Przeważać powinny owady i inne robaki, zielenina, owoce i nasiona. Zimą udział ziarna może być trochę zwiększony. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach mają zdecydowanie więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.

🧈 Tłuszcz 🧈
Nadający się do obróbki cieplnej. Tutaj masło klarowane, ale wybór należy do Was… Dobrze sprawdzi się jakikolwiek tłuszcz nasycony – np. rafinowany olej kokosowy, smalec, itp.
🍄 Pieczarki 🍄
Nie posiadają jakichś wyjątkowych wartości odżywczych, a mimo to warto włączać je do menu. Nadają potrawie objętości nie generując wysokiego ładunku energetycznego ani węglowodanowego.
🥬 Por 🥬
Botaniczny krewniak cebuli i czosnku. Jest to niskokaloryczne warzywo, które dostarcza 14 g węglowodanów i ok. 2 g błonnika w 100 gramach. Mimo dość wysokiej zawartości węglowodanów netto warto go wprowadzić do diety. Zawiera bowiem dużą ilość polifenoli i związków siarki, które działają przeciwutleniająco i wspierają detoksykację organizmu. Ponadto stanowi dobre źródło witaminy K, B6, C, magnezu, miedzi, żelaza i kwasu foliowego.

Kotlety drobiowe z mięsa z rosołu
Wyposażenie
- patelnia z nieprzywierającą powłoką
Składniki
- 185 g mięso drobiowe z rosołu lub mielone
- 1 łyżka żółtko (w przypadku żółtek w proszku rozpuścić 1 łyżkę w 1 łyżce chłodnej wody)
- 150 g pieczarki
- 80 g por (biała część) lub cebula
- 3 łyżki masło klarowane
- sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
Sposób przygotowania
- Mięso rozdrobnić w malakserze razem z żółtkiem, dosolić do smaku. Pieczarki i pora podsmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym (ok. 5 – 8 minut). Ostudzić.
- Połączyć pora i pieczarki z mięsem. Dobrze wymieszać. Uformować kotlety. Na pozostałym na patelni tłuszczu smażyć kotlety z obu stron na rumiano.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Adnotacje do przepisu
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.