sałatka caprese z cukinią i bakłażanem

Sałatka Caprese z cukinią i bakłażanem (Keto, Paleo, LowCarb)

Sałatka Caprese z cukinią i bakłażanem – keto sałatka z warzywami w roli głównej

Mam nadzieję, że nie macie mi za złe kontynuacji tych śródziemnomorskich klimatów… Ja kocham ten typ kuchni i ostatnio ze smakiem się zajadam typowymi dla niej potrawami i produktami. Muszę przyznać także, że taki styl żywienia ketogenicznego służy mi dużo bardziej niż ten bazujący na produktach odzwierzęcych i tłuszczach nasyconych (albo to siła sugestii… ;)). Zresztą ja już od dłuższego czasu jestem fanką roślinek (dieta wegetariańska odcisnęła swoje piętno… :P). Podczas miesięcy zimowych cierpiałam więc przeokrutnie, bo warzywa nie dość, że słabo dostępne, to jeszcze drogie i uboższe w wartości odżywcze…

Teraz więc odżywam. Pojawiające się w sklepach i na straganach (mniej lub bardziej) sezonowe warzywa i owoce wprawiają mnie w stan euforii. Kupuję więc na potęgę, a potem dopiero zastanawiam się co z nich zrobić… 😀 Tak też było tym razem… Cukinię i bakłażana bardzo lubię, ale początkowo nie miałam na nie koncepcji. Z cukinii to tak naprawdę można ukręcić cokolwiek jak się nie ma pomysłu – zupę krem albo spaghetti, ale bakłażan jest odrobinę bardziej wymagający…

W ten sposób powstała sałatka Caprese z cukinią i bakłażanem. Bo sama mozzarella z pomidorem to czasami po prostu za mało… 🙂 Jest to pyszna, miła dla oka, a do tego odżywcza przekąska, która równie dobrze może stanowić podstawę posiłku. Polecam!

Sałatka Caprese z cukinią i bakłażanem – składniki

🧀 Ser mozzarella 🧀

Najlepiej prawdziwa – z mleka bawolego (Mozzarella di Bufala), ale „zwykła” też da radę. 🙂 Myślę, że sprawdzi się tutaj także ser typu Burrata, ale nie będzie to już wtedy typowa sałatka Caprese…

sałatka caprese z cukinią i bakłażanem
Keto sałatka caprese z cukinią i bakłażanem

🍅 Pomidory 🍅

Świeże, dojrzałe, o jędrnym miąższu. Moje ulubione to te podłużne, zwane śliwkowymi, ale tutaj wybór konkretnej odmiany pozostawiam Wam.

🥒 Cukinia 🥒

Tego warzywa nie trzeba chyba nikomu przedstawiać… Jest to królowa stołu podczas letnich i jesiennych miesięcy. Świetna zarówno w wytrawnym, jak i w słodkim wydaniu. Przed grillowaniem warto plastry posypać odrobiną soli, żeby cukinia puściła wodę, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem.

🍆 Bakłażan 🍆

Kolejny warzywny składnik zmodyfikowanej sałatki Caprese. Również bakłażana należy posolić przed smażeniem/grillowaniem. Dzięki temu pozbawiamy go charakterystycznej goryczki. Następnie smarujemy go tłuszczem z obu stron i obsmażamy/grillujemy.

🧈 Tłuszcz 🧈

Jeśli smażycie warzywa na patelni grillowej, to odpowiednim wyborem będzie olej z awokado. Do dressingu natomiast naturalnie używamy oliwy z oliwek lub też pesto na jej bazie. Najlepiej domowe, ewentualnie kupne, ale wysokiej jakości.

sałatka caprese z cukinią i bakłażanem

Sałatka Caprese z cukinią i bakłażanem

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Wariacja na temat klasycznego włoskiego przepisu, czyli sałatka caprese z cukinią i bakłażanem. Wzbogacona o dodatkową porcję warzyw nie tylko dostarczy witamin i minerałów, ale także nasyci na dłużej. A w dodatku jest pyszna i prosta w wykonaniu! Idealna na lato!
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 10 minutes
Czas całkowity 20 minutes
Rodzaj dania Sałatka
Porcje 2 porcje
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
vege
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

  • 1,5 szt. pomidor
  • 1 kula mozzarella
  • 8 plastrów bakłażan (ok. 200 g)
  • 8 plastrów cukinia (ok. 160 g)
  • 2 łyżki oliwa z oliwek
  • 2 łyżki pesto bazyliowe lub oliwa z oliwek wymieszana z octem balsamicznym
  • sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku (+ do posypania cukinii)
  • listki bazylii do przybrania
Podoba Ci się ten keto przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny keto jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

  • Plastry cukinii i bakłażana posolić, odstawić na 5 minut, po czym osuszyć i posmarować z każdej strony oliwą. Rozgrzać patelnię grillową i obsmażać z obu stron na rumiano.
  • Pomidory i mozzarellę pokroić w 8 plastrów. Ułożyć na talerzu wraz z plastrami cukinii i bakłażana (naprzemiennie) formując okrąg.
  • Na wierzch wyłożyć pesto bazyliowe lub przygotować dressing na bazie oliwy oraz octu balsamicznego. Bezpośrednio przed samą konsumpcją posolić do smaku. Udekorować listkami świeżej bazylii.
POTRZEBUJESZ KETO JADŁOSPIS?Sprawdź zbilansowane keto jadłospisy albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie –> PRZECHODZĘ DO SKLEPU

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Sałatka Caprese z cukinią i bakłażanem
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
586.22
% RWS*
Tłuszcz
 
45.42
g
28
%
Tłuszcze nasycone
 
17.87
g
112
%
Tłuszcze wielonienasycone
 
2.57
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
17.71
g
Cholesterol
 
90.47
mg
30
%
Sód
 
860.22
mg
37
%
Potas
 
793.77
mg
23
%
Węglowodany
 
18.39
g
61
%
Błonnik
 
6.79
g
28
%
Cukier
 
11
g
Białko
 
28.71
g
29
%
Witamina A
 
1953.37
IU
39
%
Witamina C
 
23.5
mg
28
%
Wapń
 
625.68
mg
63
%
Żelazo
 
1.44
mg
8
%
Węglowodany netto
 
11.6
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe KETO PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

Adnotacje do przepisu


Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystasz z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Ciebie, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu