wałek NIE PRZEGAP ŻADNEGO PRZEPISU! wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

caprese z cukinią i bakłażanem

Sałatka Caprese z cukinią i bakłażanem (Keto, Paleo, LowCarb)

Sałatka Caprese z cukinią i bakłażanem – keto sałatka z warzywami w roli głównej

Mam nadzieję, że nie macie mi za złe kontynuacji tych śródziemnomorskich klimatów… Ja kocham ten typ kuchni i ostatnio ze smakiem się zajadam typowymi dla niej potrawami i produktami. Muszę przyznać także, że taki styl żywienia ketogenicznego służy mi dużo bardziej niż ten bazujący na produktach odzwierzęcych i tłuszczach nasyconych (albo to siła sugestii… ;)). Zresztą ja już od dłuższego czasu jestem fanką roślinek (dieta wegetariańska odcisnęła swoje piętno… :P). Podczas miesięcy zimowych cierpiałam więc przeokrutnie, bo warzywa nie dość, że słabo dostępne, to jeszcze drogie i uboższe w wartości odżywcze…

Teraz więc odżywam. Pojawiające się w sklepach i na straganach (mniej lub bardziej) sezonowe warzywa i owoce wprawiają mnie w stan euforii. Kupuję więc na potęgę, a potem dopiero zastanawiam się co z nich zrobić… 😀 Tak też było tym razem… Cukinię i bakłażana bardzo lubię, ale początkowo nie miałam na nie koncepcji. Z cukinii to tak naprawdę można ukręcić cokolwiek jak się nie ma pomysłu – zupę krem albo spaghetti, ale bakłażan jest odrobinę bardziej wymagający…

W ten sposób powstała sałatka Caprese z cukinią i bakłażanem. Bo sama mozzarella z pomidorem to czasami po prostu za mało… 🙂 Jest to pyszna, miła dla oka, a do tego odżywcza przekąska, która równie dobrze może stanowić podstawę posiłku. Polecam!

Sałatka Caprese z cukinią i bakłażanem – składniki

🧀 Ser mozzarella 🧀

Najlepiej prawdziwa – z mleka bawolego (Mozzarella di Bufala), ale „zwykła” też da radę. 🙂 Myślę, że sprawdzi się tutaj także ser typu Burrata, ale nie będzie to już wtedy typowa sałatka Caprese…

sałatka caprese z cukinią i bakłażanem
Sałatka caprese z cukinią i bakłażanem

🍅 Pomidory 🍅

Świeże, dojrzałe, o jędrnym miąższu. Moje ulubione to te podłużne, zwane śliwkowymi, ale tutaj wybór konkretnej odmiany pozostawiam Wam.

🥒 Cukinia 🥒

Tego warzywa nie trzeba chyba nikomu przedstawiać… Jest to królowa stołu podczas letnich i jesiennych miesięcy. Świetna zarówno w wytrawnym, jak i w słodkim wydaniu. Przed grillowaniem warto plastry posypać odrobiną soli, żeby cukinia puściła wodę, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem.

🍆 Bakłażan 🍆

Kolejny warzywny składnik zmodyfikowanej sałatki Caprese. Również bakłażana należy posolić przed smażeniem/grillowaniem. Dzięki temu pozbawiamy go charakterystycznej goryczki. Następnie smarujemy go tłuszczem z obu stron i obsmażamy/grillujemy.

🧈 Tłuszcz 🧈

Jeśli smażycie warzywa na patelni grillowej, to odpowiednim wyborem będzie olej z awokado. Do dressingu natomiast naturalnie używamy oliwy z oliwek lub też pesto na jej bazie. Najlepiej domowe, ewentualnie kupne, ale wysokiej jakości.

caprese z cukinią i bakłażanem

Sałatka Caprese z cukinią i bakłażanem

Modern Cavegirl
Wariacja na temat klasycznego włoskiego przepisu, czyli sałatka caprese z cukinią i bakłażanem. Wzbogacona o dodatkową porcję warzyw nie tylko dostarczy witamin i minerałów, ale także nasyci na dłużej. A w dodatku jest pyszna i prosta w wykonaniu! Idealna na lato!
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 10 mins
Czas całkowity 20 mins
Rodzaj dania Sałatka
Porcje 2 porcje
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
vege
Chesz okazać wsparcie?Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy:
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Składniki
  

  • 1,5 szt. pomidor
  • 1 kula mozzarella
  • 8 plastrów bakłażan (ok. 200 g)
  • 8 plastrów cukinia (ok. 160 g)
  • 2 łyżki oliwa z oliwek
  • 2 łyżki pesto bazyliowe lub oliwa z oliwek wymieszana z octem balsamicznym
  • sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku (+ do posypania cukinii)
  • listki bazylii do przybrania
skomponuj jadłospis z tym przepisem

Sposób przygotowania
 

  • Plastry cukinii i bakłażana posolić, odstawić na 5 minut, po czym osuszyć i posmarować z każdej strony oliwą. Rozgrzać patelnię grillową i obsmażać z obu stron na rumiano.
  • Pomidory i mozzarellę pokroić w 8 plastrów. Ułożyć na talerzu wraz z plastrami cukinii i bakłażana (naprzemiennie) formując okrąg.
  • Na wierzch wyłożyć pesto bazyliowe lub przygotować dressing na bazie oliwy oraz octu balsamicznego. Bezpośrednio przed samą konsumpcją posolić do smaku. Udekorować listkami świeżej bazylii.
Wypróbowałaś/eś ten przepis?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Sałatka Caprese z cukinią i bakłażanem
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
586.22
% RWS*
Tłuszcz
 
45.42
g
70
%
Tłuszcze nasycone
 
17.87
g
112
%
Tłuszcze wielonienasycone
 
2.57
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
17.71
g
Cholesterol
 
90.47
mg
30
%
Sód
 
860.22
mg
37
%
Potas
 
793.77
mg
23
%
Węglowodany
 
18.39
g
6
%
Błonnik
 
6.79
g
28
%
Cukier
 
11
g
12
%
Białko
 
28.71
g
57
%
Witamina A
 
1953.37
IU
39
%
Witamina C
 
23.5
mg
28
%
Wapń
 
625.68
mg
63
%
Żelazo
 
1.44
mg
8
%
Węglowodany netto
 
11.6
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu).

Potrzebne zaopatrzenie?Do codziennych zakupów polecam następujące sklepy internetowe:
zakupy Carrefour
zakupy polski koszyk
sklep auchan
zakupy bee.pl

Adnotacje do przepisu


Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu