Sałatka Waldorf z parówkami – sałatka, którą je się z prawdziwą przyjemnością
Dzisiaj coś dla osób, które stosują trochę bardziej liberalną wersję diety ketogenicznej, czyli dietę niskowęglowodanową, dopuszczającą trochę większą zawartość węglowodanów. A mianowicie pyszna sałatka z udziałem owoców oraz warzyw, które mają dość wysoki ładunek węglowodanowy (jak na standardy diety ketogenicznej). Chodzi mianowicie o jabłko, por i groszek, czyli wariację na temat popularnej sałatki Waldorf. Żeby już nie przedobrzyć z tymi węglami, zrezygnowałam natomiast z winogron… 🙂 W pierwotnej wersji ta sałatka składała się zresztą tylko z jabłka, selera i majonezu, więc winogrona musiały napatoczyć się później i nie są oczywistym jej składnikiem. Od siebie dodałam groszek i por, bo mi pasowały do ogólnego charakteru tej sałatki. A orzechy włoskie także pojawiają się w niektórych wersjach.
Oczywiście nie ma pożywnego posiłku bez porządnego źródła białka. W tej roli dzisiaj do wyboru filet wędzony z kurczaka lub dobrej jakości parówki drobiowe. Osoby nie wystrzegające się produktów mlecznych mogą dodać także jakiś ser pleśniowy (np. roquefort) jako źródło zarówno protein, jak i tłuszczu. Po samych składnikach widać, że sałatka jest szybciutka i super łatwa w przygotowaniu. Idealna zarówno na śniadanie, jak i na lunch do pracy.
Sałatka Waldorf z parówkami – składniki
Pyszne owoce, które znajdują się w szarej strefie owoców niskowęglowodanowych. W zależności od odmiany zawierają zazwyczaj ok. 9 – 14 g węglowodanów na 100 g. Myślę, że niektórzy z powodzeniem mogą je w niewielkich ilościach włączyć do menu nawet na diecie ketogenicznej.
Albo się go lubi albo nienawidzi… 🙂 Ma bowiem dość specyficzny smak, który nie każdemu pasuje. Jednak w wieloskładnikowych potrawach jest do zaakceptowania. Tym bardziej, że to prawdziwa skarbnica składników odżywczych. Warto go od czasu do czasu konsumować chociażby dla tego faktu.
Nie jest to zwyczajowy składnik słynnej sałatki Waldorf, jednak – moim skromnym zdaniem – wpasowuje się tutaj całkiem nieźle. Dodaje także przyjemnej dla oka zieloności. Ja używam raczej groszku mrożonego zamiast marynowanego. Przed dodaniem do sałatki blanszuję go tylko przez chwilę we wrzątku.
Botaniczny krewniak cebuli i czosnku. Jest to niskokaloryczne warzywo, które dostarcza 14 g węglowodanów i ok. 2 g błonnika w 100 gramach. Mimo dość wysokiej zawartości węglowodanów netto warto go wprowadzić do diety. Zawiera bowiem dużą ilość polifenoli i związków siarki, które działają przeciwutleniająco i wspierają detoksykację organizmu. Ponadto stanowi dobre źródło witaminy K, B6, C, magnezu, miedzi, żelaza i kwasu foliowego.
Parówki lub filet z kurczaka
Czyli mięsko będące źródłem białka. Ostatnio nie wyobrażam sobie posiłku, które go nie zawiera, zwłaszcza jeśli ma być to śniadanie. Kurczak ma jednocześnie na tyle nienarzucający się smak, że w tej sałatce sprawdzi się wyśmienicie. Zarówno parówki, jak i wędzony filet z kurczaka to opcja nie tylko smaczna, ale i szybka.
ZOBACZ: Pomysły na potrawy KETO z piersią z kurczaka w roli głównej
Orzechy włoskie
Nadają sałatce dodatkowej chrupkości, no i jako orzechy stanowią dobre źródło tłuszczu, więc są jak najbardziej mile widziane. Można zastąpić innym gatunkiem, ale orzechy włoskie pasują tutaj najbardziej.
Majonez
Podstawowy składnik sałatki łączący wszystko w całość, będący jednocześnie bogatym źródłem tłuszczu. Oczywiście najlepiej domowy na bazie oliwy z oliwek lub oleju z awokado (albo ich miksu). W połączeniu z musztardą i jogurtem kokosowym tworzy przyjemny w odbiorze sos o zbilansowanym smaku.
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Szybka sałatka Waldorf z parówkami
Składniki
- 100 g jabłko
- 50 g seler naciowy
- 40 g groszek zielony mrożony
- 80 g filet wędzony z kurczaka lub parówki drobiowe 100%
- 25 g por
- 5 g baby szpinak
- 5 g orzechy włoskie
- 2 łyżki majonez najlepiej z tego przepisu
- 1 łyżka musztarda
- 1 łyżka jogurt kokosowy
- 30 g roquefort lub inny ser pleśniowy (opcjonalnie – dla podbicia tłuszczu)
- sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
Sposób przygotowania
- Jabłko i filet z kurczaka (lub parówki) pokroić w kostkę o podobnej wielkości. Seler naciowy pokroić w grubsze plastry.
- Por posiekać i razem z groszkiem zalać wrzątkiem i odstawić na 2 minuty, po czym odsączyć na sitku lub osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Wszystkie przygotowane składniki wymieszać z majonezem, musztardą oraz jogurtem kokosowym. Dosolić do smaku.
- Na talerzu ułożyć listki szpinaku, a na nich sałatkę. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi oraz – opcjonalnie – serem pleśniowym.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.