Sałatka Waldorf z parówkami – sałatka, którą je się z prawdziwą przyjemnością
Dzisiaj coś dla osób, które stosują trochę bardziej liberalną wersję diety keogenicznej, czyli dietę niskowęglowodanową, dopuszczającą trochę większą zawartość węglowodanów. A mianowicie pyszna sałatka z udziałem owoców oraz warzyw, które mają dość wysoki ładunek węglowodanowy (jak na standardy diety ketogenicznej). Chodzi mianowicie o jabłko, por i groszek, czyli wariację na temat popularnej sałatki Waldorf. Żeby już nie przedobrzyć z tymi węglami, zrezygnowałam natomiast z winogron… 🙂 W pierwotnej wersji ta sałatka składała się zresztą tylko z jabłka, selera i majonezu, więc winogrona musiały napatoczyć się później i nie są oczywistym jej składnikiem. Od siebie dodałam groszek i por, bo mi pasowały do ogólnego charakteru tej sałatki. A orzechy włoskie także pojawiają się w niektórych wersjach.
Oczywiście nie ma pożywnego posiłku bez porządnego źródła białka. W tej roli dzisiaj do wyboru filet wędzony z kurczaka lub dobrej jakości parówki drobiowe. Osoby nie wystrzegające się produktów mlecznych mogą dodać także jakiś ser pleśniowy (np. roquefort) jako źródło zarówno protein, jak i tłuszczu. Po samych składnikach widać, że sałatka jest szybciutka i super łatwa w przygotowaniu. Idealna zarówno na śniadanie, jak i na lunch do pracy.
Sałatka Waldorf z parówkami – składniki
🍎 Jabłka 🍎
Pyszne owoce, które znajdują się w szarej strefie owoców niskowęglowodanowych. W zależności od odmiany zawierają zazwyczaj ok. 9 – 14 g węglowodanów na 100 g. Myślę, że niektórzy z powodzeniem mogą je w niewielkich ilościach włączyć do menu nawet na diecie ketogenicznej.
🥬 Seler naciowy 🥬
Albo się go lubi albo nienawidzi… 🙂 Ma bowiem dość specyficzny smak, który nie każdemu pasuje. Jednak w wieloskładnikowych potrawach jest do zaakceptowania. Tym bardziej, że to prawdziwa skarbnica składników odżywczych. Warto go od czasu do czasu konsumować chociażby dla tego faktu.
🟢 Groszek zielony 🟢
Nie jest to zwyczajowy składnik słynnej sałatki Waldorf, jednak – moim skromnym zdaniem – wpasowuje się tutaj całkiem nieźle. Dodaje także przyjemnej dla oka zieloności. Ja używam raczej groszku mrożonego zamiast marynowanego. Przed dodaniem do sałatki blanszuję go tylko przez chwilę we wrzątku.
🧅 Por 🧅
Botaniczny krewniak cebuli i czosnku. Jest to niskokaloryczne warzywo, które dostarcza 14 g węglowodanów i ok. 2 g błonnika w 100 gramach. Mimo dość wysokiej zawartości węglowodanów netto warto go wprowadzić do diety. Zawiera bowiem dużą ilość polifenoli i związków siarki, które działają przeciwutleniająco i wspierają detoksykację organizmu. Ponadto stanowi dobre źródło witaminy K, B6, C, magnezu, miedzi, żelaza i kwasu foliowego.
🐔 Parówki lub filet z kurczaka 🐔
Czyli mięsko będące źródłem białka. Ostatnio nie wyobrażam sobie posiłku, które go nie zawiera, zwłaszcza jeśli ma być to śniadanie. Kurczak ma jednocześnie na tyle nienarzucający się smak, że w tej sałatce sprawdzi się wyśmienicie. Zarówno parówki, jak i wędzony filet z kurczaka to opcja nie tylko smaczna, ale i szybka.
🥜 Orzechy włoskie 🥜
Nadają sałatce dodatkowej chrupkości, no i jako orzechy stanowią dobre źródło tłuszczu, więc są jak najbardziej mile widziane. Można zastąpić innym gatunkiem, ale orzechy włoskie pasują tutaj najbardziej.
🫒 Majonez 🫒
Podstawowy składnik sałatki łączący wszystko w całość, będący jednocześnie bogatym źródłem tłuszczu. Oczywiście najlepiej domowy na bazie oliwy z oliwek lub oleju z awokado (albo ich miksu). W połączeniu z musztardą i jogurtem kokosowym tworzy przyjemny w odbiorze sos o zbilansowanym smaku.
Szybka sałatka Waldorf z parówkami
Składniki
- 100 g jabłko
- 50 g seler naciowy
- 40 g groszek zielony mrożony
- 80 g filet wędzony z kurczaka lub parówki drobiowe 100%
- 25 g por
- 5 g baby szpinak
- 5 g orzechy włoskie
- 2 łyżki majonez najlepiej z tego przepisu
- 1 łyżka musztarda
- 1 łyżka jogurt kokosowy
- 30 g roquefort lub inny ser pleśniowy (opcjonalnie – dla podbicia tłuszczu)
- sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
Sposób przygotowania
- Jabłko i filet z kurczaka (lub parówki) pokroić w kostkę o podobnej wielkości. Seler naciowy pokroić w grubsze plastry.
- Por posiekać i razem z groszkiem zalać wrzątkiem i odstawić na 2 minuty, po czym odsączyć na sitku lub osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Wszystkie przygotowane składniki wymieszać z majonezem, musztardą oraz jogurtem kokosowym. Dosolić do smaku.
- Na talerzu ułożyć listki szpinaku, a na nich sałatkę. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi oraz – opcjonalnie – serem pleśniowym.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.