Keto czekoladowy sernik z wiśniami – upojny smak lata
Komu serniczek…? 😉 Bez nabiału, na zimno, bez pieczenia – idealny na lato. No i jeszcze takie wspaniałe połączenie smaków… To wszystko sprawia, że ciężko mu się oprzeć. Zakładam bowiem, że są tutaj jacyś fani wiśni i czekolady… Ja wprost uwielbiam to połączenie smaków! Aż dziw bierze, że dopiero teraz powstał mój pseudosernik (czyli sernik bez sera :)) o smaku czekoladowo – wiśniowym…
Sernik bez sera to wariacja na temat sernika zawierająca cudo w postaci „sera” z mleka kokosowego. Udało mi się Was zaintrygować…? 🙂 Kto jest ciekawy jak sprawdza się ono w keto słodkościach, zapraszam także do zapoznania się z dotychczasowymi przepisami z jego udziałem:
- Keto pascha kokosowa (to od niej wszystko się zaczęło…)
- Keto sernik na zimno z truskawkami
- Keto sernik z jagodami
- Keto sernik mandarynkowy z żurawiną
POZNAJ: Przepis na KETO sernik idealny
Keto czekoladowy sernik z wiśniami – składniki
Jajka
Są niezbędne do przygotowania tzw. sera z mleka kokosowego. Nadmienię tylko króciutko, że najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach mają zdecydowanie więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.
Keto słodzidło
Ja postawiłam tutaj na bezcukrowy syrop klonowy i stewię w płynie. Jednak zarówno spód, nadzienie, jak i galaretkę z powodzeniem można posłodzić allulozą lub erytrytolem. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to z powodzeniem możesz pozwolić sobie na ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny.
Mąka kokosowa
Standardowy rodzaj mąki w keto słodkościach, zaraz obok mąki migdałowej. Mąka kokosowa charakteryzuje się wysokim stopniem wchłanialności płynów, dlatego należy stosować ją z umiarem. W przeciwnym razie produkt końcowy będzie przesuszony.
Mleko kokosowe
Ja korzystałam z mleka kokosowego z kartonu o zawartości 19% tłuszczu, ale myślę, że z powodzeniem można użyć mleka kokosowego z puszki (dopasowując jednocześnie ilość mąki). W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko kokos i woda.
Tłuszcz
Tutaj nierafinowany olej kokosowy (do spodu) oraz czekolada ciemna (do nadzienia), która także zawiera spore ilości tłuszczu. Można go jednak z powodzeniem zamienić na masło kakaowe.
Galaretka wiśniowa
Domowa, przygotowana na bazie mrożonych wiśni oraz agaru, dzięki czemu keto ciasto utrzymane jest w zgodzie z wytycznymi diety wegetariańskiej. Jeśli nie są to Wasze klimaty, to spokojnie możecie użyć żelatyny w miejsce agaru. A wiśnie rzecz jasna można zastąpić dowolnymi ulubionymi niskowęglowodanowymi owocami. 🙂
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
TUTAJ znajduje się treść tylko dla członków Plemienia Modern Cavegirl. Zaloguj się lub dołącz do Plemienia w roli ŁOWCY, aby uzyskać dostęp. Więcej o Plemieniu przeczytasz tutaj.
Czekoladowy sernik z wiśniami
Wyposażenie
Składniki
Spód
- 65 g mąka kokosowa (+/- w zależności od stopnia chłonności)
- 20 g kakao czarne
- 50 g nierafinowany olej kokosowy
- 2 łyżki bezcukrowy syrop klonowy lub ulubione keto słodzidło w pudrze, np. erytrytol
Masa sernikowa
- 500 ml gęste mleko kokosowe
- 2 szt. jajka
- 100 g czekolada gorzka min. 85% kakao lub niskowęglowodanowa (w kalkulacji uwzględniono czekoladę o zawartości 90% kakao)
- 160 g jogurt kokosowy lub śmietana kokosowa
- 120 ml gęste mleko kokosowe
- 2 łyżki kakao ciemne
- 20 kropli stewia w płynie lub inne keto słodzidło
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
Galaretka wiśniowa
- 120 g wiśnie (u mnie mrożone)
- 1 szklanka woda
- 1 łyżeczka agar (czubata)
- 25 kropli stewia w płynie
Sposób przygotowania
Spód
- Olej kokosowy podgrzać do rozpuszczenia. Suche składniki wymieszać. Zalać olejem i bezcukrowym syropem. Wymieszać wszystko do uzyskania plastycznej masy. Tortownicę lub rant cukierniczy wyłożyć folią spożywczą i wylepić masą. Wstawić do lodówki.
Masa sernikowa
- 500 ml mleka kokosowego zagotować z jajkami (mają się ściąć). Durszlak wyłożyć chustą serowarską i umieścić go w większym naczyniu. Wlać masę i odstawić na minimum 6 h do odsączenia (najlepiej zrobić to w wieczór poprzedzający przygotowanie sernika). Do dalszych kroków potrzebna będzie tylko gęsta część, "serwatkę" można zużyć do czegoś innego (polecam do smoothies).
- Powstały "twaróg" zmiksować z jogurtem i pozostałym mlekiem kokosowym. Dodać kakao, substancję słodzącą i ekstrakt z wanilii. Czekoladę rozpuścić i wmieszać do masy. Masę wyłożyć na kakaowy spód. Wstawić do lodówki.
Galaretka wiśniowa
- Wiśnie zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Posypać wierzch agarem i dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia agaru. Zestawić z palnika i przestudzić. Gdy masa uzyska temperaturę pokojową, dosłodzić stewią w płynie. Tężejącą galaretkę wylać na wierzch masy serowej.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Dzień dobry, można prosić o rozmiar blaszki użytej do przepisu ?
To była tortownica o średnicy 20 cm. 🙂