Mini keto pączki jogurtowe polecają się na Tłusty Czwartek 🙂
Karnawał trwa w najlepsze, ale wszystko co dobre kiedyś się kończy… Z końcem lutego nadejdą ostatki, a wraz z nimi Tłusty Czwartek. Jesteście gotowi na te wszędobylskie pączki, pączusie, pączunie…? Ja już tak, bo właśnie udało mi się opracować przepis na niskowęglowodanowe mini pączki jogurtowe. 😀
Swoją drogą, Tłusty Czwartek teoretycznie powinien iść w parze z dietą ketogeniczną, ale jest zupełnie odwrotnie. A to za sprawą wysokiej zawartości węglowodanów z cukru oraz mąki. Tak naprawdę pączki to wręcz uosobienie zła w czystej postaci. Drożdże, gluten, cukier i tłuszcz roślinny. A do tego obróbka w wysokich temperaturach. Chyba nie ma gorszego połączenia pod względem negatywnego oddziaływania na zdrowie. Od samego patrzenia nachodzą człowieka wyrzuty sumienia… 😉
W dodatku posiłki, które są jednocześnie wyoskowęglowodanowe oraz wysokotłuszczowe są prostą drogą do insulinooporności oraz cukrzycy. Jeśli już decydujecie się na węglowodany, to zdecydowanie nie warto spożywać ich jednocześnie z tłuszczem. A najlepiej oczywiście zastąpić żywienie bogate w węglowodany dietą niskowęglowodanową i wysokotłuszczową, gdyż jest to najbardziej optymalny dla organizmu ludzkiego sposób odżywiania.
No ale wróćmy do tematu pączków. Mini keto pączki jogurtowe rewelacyjnie wpisują się w ideę Tłustego Czwartku bez wyrzutów sumienia i gorąco Wam je rekomenduję na ostatkowe szaleństwo. 🙂
Mini keto pączki jogurtowe – składniki
Jajka
Nadmienię tylko króciutko, że najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach mają zdecydowanie więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.
Keto słodzidło
Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to z powodzeniem możesz pozwolić sobie na ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny.
Tłuszcz
Tutaj rafinowany olej kokosowy, ale wybór należy do Was… Dobrze sprawdzi się jakikolwiek tłuszcz nasycony – np. masło klarowane, smalec lub dowolna ich mieszanka.
Mąki
Mieszanka mąk, z której korzystałam przy tym przepisie to mąka kokosowa, odtłuszczona mąka migdałowa oraz skrobia z tapioki zmieszane w równych proporcjach. Wychodzi z tego miks, z którym całkiem przyjemnie się pracuje, a efekt końcowy jest bardziej niż zadowalający.
Jogurt kokosowy
Alternatywnie można użyć śmietany kokosowej PlantOn Sour Creamo, lub nawet prawdziwej gęstej śmietany kokosowej (coconut cream), która oddziela się od płynu po schłodzeniu puszki mleka kokosowego.
Spulchniacz
W tej roli u mnie akurat proszek do pieczenia bez fosforanów w połączeniu z sodą spożywczą. Ewentualną alternatywą będzie kamień winny (inaczej cream of tartar albo kwaśny winian potasu).
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Mini pączki jogurtowe
Składniki
- 1 szt. jajka duża
- 150 g jogurt kokosowy (u mnie PlantOn)
- 1 łyżka żółtka w proszku (opcjonalnie)
- 40 gram keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol + trochę erytrytolu w pudrze do posypania
- 25 gram mąka kokosowa (+/- w zależności od stopnia chłonności)
- 25 gram odtłuszczona mąka migdałowa
- 15 gram skrobia z tapioki
- ¼ łyżeczki guma guar płaskiej
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soda kuchenna
- 1 łyżeczka ocet winny
- 1 łyżeczka wódka lub spirytus
- 100 gram olej kokosowy rafinowany lub smalec do smażenia
Sposób przygotowania
- Mąki wymieszać ze skrobią i gumą guar. Jajko rozbełtać z jogurtem, żółtkiem w proszku i słodzidłem. Dodać proszek do pieczenia, sodę, ocet i wódkę/spirytus. Następnie dorzucić mieszankę mąk i wymieszać. Odstawić na 3 minuty.
- Tłuszcz rozgrzać w głębokim rondelku. Zwilżonymi dłońmi formować z ciasta kulki i układać na bardzo rozgrzanym tłuszczu (powinno być go tyle, żeby pączki swobodnie pływały). Smażyć przez kilka minut z obu stron aż pączusie urosną i staną się rumiane. Odkładać na talerz wyłożony papierem kuchennym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypać erytrytolem w pudrze.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Super pączki, wyglądają przepysznie 🙂
Dziękuję. W smaku są też całkiem niezłe… 🙂