Mini keto pączki jogurtowe polecają się na Tłusty Czwartek 🙂
Karnawał trwa w najlepsze, ale wszystko co dobre kiedyś się kończy… Z końcem lutego nadejdą ostatki, a wraz z nimi Tłusty Czwartek. Jesteście gotowi na te wszędobylskie pączki, pączusie, pączunie…? Ja już tak, bo właśnie udało mi się opracować przepis na niskowęglowodanowe mini pączki jogurtowe. 😀

Swoją drogą, Tłusty Czwartek teoretycznie powinien iść w parze z dietą ketogeniczną, ale jest zupełnie odwrotnie. A to za sprawą wysokiej zawartości węglowodanów z cukru oraz mąki. Tak naprawdę pączki to wręcz uosobienie zła w czystej postaci. Drożdże, gluten, cukier i tłuszcz roślinny. A do tego obróbka w wysokich temperaturach. Chyba nie ma gorszego połączenia pod względem negatywnego oddziaływania na zdrowie. Od samego patrzenia nachodzą człowieka wyrzuty sumienia… 😉
W dodatku posiłki, które są jednocześnie wyoskowęglowodanowe oraz wysokotłuszczowe są prostą drogą do insulinooporności oraz cukrzycy. Jeśli już decydujecie się na węglowodany, to zdecydowanie nie warto spożywać ich jednocześnie z tłuszczem. A najlepiej oczywiście zastąpić żywienie bogate w węglowodany dietą niskowęglowodanową i wysokotłuszczową, gdyż jest to najbardziej optymalny dla organizmu ludzkiego sposób odżywiania.
No ale wróćmy do tematu pączków. Mini keto pączki jogurtowe rewelacyjnie wpisują się w ideę Tłustego Czwartku bez wyrzutów sumienia i gorąco Wam je rekomenduję na ostatkowe szaleństwo. 🙂
Mini keto pączki jogurtowe – składniki
🥚Jajka🥚
Nadmienię tylko króciutko, że najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, tym, co normalnie występuje sezonowo w okolicy i co byłyby w stanie same znaleźć w gospodarstwie. Zboża mogą stanowić ułamek karmy, jednak nie powinna to być przeważająca część. Przeważać powinny owady i inne robaki, zielenina, owoce i nasiona. Zimą udział ziarna może być trochę zwiększony. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach mają zdecydowanie więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.
🍬 Keto słodzidło 🍬
Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to z powodzeniem możesz pozwolić sobie na ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny.

🧈Tłuszcz🧈
Tutaj rafinowany olej kokosowy, ale wybór należy do Was… Dobrze sprawdzi się jakikolwiek tłuszcz nasycony – np. masło klarowane, smalec lub dowolna ich mieszanka.
🌾 Mąki 🌾
Mieszanka mąk, z której korzystałam przy tym przepisie to mąka kokosowa, odtłuszczona mąka migdałowa oraz skrobia z tapioki zmieszane w równych proporcjach. Wychodzi z tego miks, z którym całkiem przyjemnie się pracuje, a efekt końcowy jest bardziej niż zadowalający.
🥥 Jogurt kokosowy 🥥
Alternatywnie można użyć śmietany kokosowej PlantOn Sour Creamo, lub nawet prawdziwej gęstej śmietany kokosowej (coconut cream), która oddziela się od płynu po schłodzeniu puszki mleka kokosowego.
☁️ Spulchniacz ☁️
W tej roli u mnie akurat proszek do pieczenia bez fosforanów w połączeniu z sodą spożywczą. Ewentualną alternatywą będzie kamień winny (inaczej cream of tartar albo kwaśny winian potasu).

Mini pączki jogurtowe
Składniki
- 1 szt. jajka duża
- 150 g jogurt kokosowy (u mnie PlantOn)
- 1 łyżka żółtka w proszku (opcjonalnie)
- 40 gram keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol + trochę erytrytolu w pudrze do posypania
- 25 gram mąka kokosowa (+/- w zależności od stopnia chłonności)
- 25 gram odtłuszczona mąka migdałowa
- 15 gram skrobia z tapioki
- ¼ łyżeczki guma guar płaskiej
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soda kuchenna
- 1 łyżeczka ocet winny
- 1 łyżeczka wódka lub spirytus
- 100 gram olej kokosowy rafinowany lub smalec do smażenia
Sposób przygotowania
- Mąki wymieszać ze skrobią i gumą guar. Jajko rozbełtać z jogurtem, żółtkiem w proszku i słodzidłem. Dodać proszek do pieczenia, sodę, ocet i wódkę/spirytus. Następnie dorzucić mieszankę mąk i wymieszać. Odstawić na 3 minuty.
- Tłuszcz rozgrzać w głębokim rondelku. Zwilżonymi dłońmi formować z ciasta kulki i układać na bardzo rozgrzanym tłuszczu (powinno być go tyle, żeby pączki swobodnie pływały). Smażyć przez kilka minut z obu stron aż pączusie urosną i staną się rumiane. Odkładać na talerz wyłożony papierem kuchennym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypać erytrytolem w pudrze.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Adnotacje do przepisu

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.
Super pączki, wyglądają przepysznie 🙂
Dziękuję. W smaku są też całkiem niezłe… 🙂