Rolada dyniowa
Keto Low Carb Paleo

Keto rolada dyniowa (Paleo, LowCarb)

[ultimate-recipe-jump id=”9600″] [ultimate-recipe-print id=”9600″]
Keto ciasto
Keto rolada dyniowa z kremem kokosowym

Keto rolada dyniowa  – konieczny element sezonu dyniowego

Keto rolada dyniowa chodziła już za mną od dłuższego czasu. Jeszcze wiosną lub latem wpadła mi gdzieś w oko i od tamtej pory nie mogłam się doczekać początku sezonu dyniowego… 🙂 Podskórnie czułam, że będzie przepyszna. I miałam rację! Przy czym należy nadmienić, że robiłam do niej dwa podejścia. Okazuje się, że nie jest aż tak łatwo przygotować dyniowy biszkopt z mąk bezzbożowych… Użyłam tego przepisu na dyniowe ciasto biszkoptowe. Krem zaś przygotowałam według swoich potrzeb. A że nabiału nie jadam, jest to po prostu połączenie śmietanki kokosowej z jogurtem kokosowym.

Rolada z dyni
Keto rolada biszkoptowa z dyni z kremem kokosowym

Biszkopt dyniowy – do dwóch razy sztuka

Wracając do ciasta, za pierwszym razem nie ubiłam białek wierząc, że – zgodnie z przepisem – nie będzie to konieczne… Niestety, wyszedł mi płaski placek, który w dodatku przy próbie rolowania całkowicie się połamał… 🙁 Początkowo się poddałam, jednak po kilku dniach dałam mu drugą szansę. Z tą różnicą, że tym razem ubiłam białka na sztywną masę i delikatnie wymieszałam z pozostałymi składnikami. I to było właśnie brakujące ogniwo! Biszkopt wyszedł nie tylko bardzo smaczny, ale także w miarę puszysty i na tyle elastyczny, że udało się uformować z niego roladę. Jednym słowem: sukces! 🙂

Keto ciasto dyniowe
Keto rolada dyniowa w wersji halloween’owej

Alternatywna postać keto rolady dyniowej

Oczywiście nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Za pierwszym razem, na niedoszłej roladzie została dokonana dekonstrukcja i powstał deser w postaci dyniowego trifle. Był równie pyszny co rolada, jednak w odrobinie innej formie… 😉 Jedno jest pewne – nie ma się co poddawać. Wystarczy odrobina kreatywności i porażkę można przekuć w sukces… 😛 Jeśli zatem idea dyniowego biszkoptu przełożonego kokosowym kremem przemówiła do Was, to gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu! I pamiętajcie – nawet jeśli przygotowanie go w formie rolady zakończy się niepowodzeniem (co nie powinno się wydarzyć, jeśli nie powtórzycie moich błędów ;)), to zawsze też możecie przerobić ją na dyniowy trifle! 😀

Dyniowy trifle
A tu jeszcze dyniowy trifle
Rolada dyniowa

Keto rolada dyniowa

Zjawiskowa i przepyszna pomarańczowa biszkoptowa rolada dyniowa przełożona śnieżnobiałym kremem kokosowym to świetny pomysł na jesienny deser. Ja marzyłam o niej już od kilku miesięcy. Nareszcie udało mi się ją zrobić, choć nie bez przeszkód po drodze... 🙂
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 20 mins
Czas całkowity 1 hr 35 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Amerykańska, Wege
Porcje 12 porcji

Składniki
  

Biszkopt dyniowy

  • 35 g mąki kokosowej
  • 70 g puree z dyni
  • 30 g erytrytolu
  • 1/4 szklanki mleka kokosowego
  • 25 g masła klarowanego rozpuszczonego
  • 3 jajka
  • 1 łyżka łupin babki płesznik zmielonych
  • 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1 łyżce wrzątku (w wersji wege zastąpić agarem)
  • 1 łyżeczka estraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka kwaśnego winianu potasu (cream of tartar)
  • 1/4 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1/4 łyżeczki soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej

Krem kokosowy

  • 1 puszka mleka kokosowego schłodzonego przez min. 24 h w lodówce
  • 320 g gęstego jogurtu kokosowego
  • 15 kropli stewii w płynie
  • 2 łyżeczki żelatyny czubate rozpuszczone w 2 łyżkach wrzątku (w wersji wege zastąpić agarem)

Sposób przygotowania
 

Biszkopt dyniowy

  • Rozdzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Żółtka wymieszać z mokrymi składnikami na biszkopt dyniowy. Delikatnie wymieszać masę z ubitymi białkami. Suche składniki wymieszać w osobnej miseczce i po trochu dodawać do masy jajeczno - dyniowej delikatnie mieszając. Wyłożyć na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując prostokąt o grubości ok. 1 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok 15 - 20 minut (aż do zrumienienia). Jeszcze nagrzany biszkopt zrolować i zostawić do ostygnięcia.

Krem kokosowy

  • Wybrać stałą część mleka z puszki i ubić na sztywno. Dodać jogurt, stewię i żelatynę i jeszcze raz zmiksować. Masą wypełnić biszkoptową roladę zostawiając kilka łyżek do dekoracji. Schłodzić w lodówce do pełnego stężenia masy.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 158 kcal
Tłuszcz: 14,1 g
Węglowodany: 4,2 g
Błonnik 0,6 g
Białko 9,0 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating