NIE PRZEGAP ŻADNEGO PRZEPISU!
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

Rolada dyniowa

Keto rolada dyniowa (Paleo, LowCarb)

Keto rolada dyniowa  – konieczny element sezonu dyniowego

Keto rolada dyniowa chodziła już za mną od dłuższego czasu. Jeszcze wiosną lub latem wpadła mi gdzieś w oko i od tamtej pory nie mogłam się doczekać początku sezonu dyniowego… 🙂 Podskórnie czułam, że będzie przepyszna. I miałam rację! Przy czym należy nadmienić, że robiłam do niej dwa podejścia. Okazuje się, że nie jest aż tak łatwo przygotować dyniowy biszkopt z mąk bezzbożowych… Użyłam tego przepisu na dyniowe ciasto biszkoptowe. Krem zaś przygotowałam według swoich potrzeb. A że nabiału nie jadam, jest to po prostu połączenie śmietanki kokosowej z jogurtem kokosowym.

Rolada z dyni
Keto rolada biszkoptowa z dyni z kremem kokosowym

Biszkopt dyniowy – do dwóch razy sztuka

Wracając do ciasta, za pierwszym razem nie ubiłam białek wierząc, że – zgodnie z przepisem – nie będzie to konieczne… Niestety, wyszedł mi płaski placek, który w dodatku przy próbie rolowania całkowicie się połamał… 🙁 Początkowo się poddałam, jednak po kilku dniach dałam mu drugą szansę. Z tą różnicą, że tym razem ubiłam białka na sztywną masę i delikatnie wymieszałam z pozostałymi składnikami. I to było właśnie brakujące ogniwo! Biszkopt wyszedł nie tylko bardzo smaczny, ale także w miarę puszysty i na tyle elastyczny, że udało się uformować z niego roladę. Jednym słowem: sukces! 🙂

Alternatywna postać keto rolady dyniowej

Oczywiście nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Za pierwszym razem, na niedoszłej roladzie została dokonana dekonstrukcja i powstał deser w postaci dyniowego trifle. Był równie pyszny co rolada, jednak w odrobinie innej formie… 😉 Jedno jest pewne – nie ma się co poddawać. Wystarczy odrobina kreatywności i porażkę można przekuć w sukces… 😛 Jeśli zatem idea dyniowego biszkoptu przełożonego kokosowym kremem przemówiła do Was, to gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu! I pamiętajcie – nawet jeśli przygotowanie go w formie rolady zakończy się niepowodzeniem (co nie powinno się wydarzyć, jeśli nie powtórzycie moich błędów ;)), to zawsze też możecie przerobić ją na dyniowy trifle! 😀

Dyniowy trifle
A tu jeszcze dyniowy trifle
Rolada dyniowa

Keto rolada dyniowa

Modern Cavegirl
Zjawiskowa i przepyszna pomarańczowa biszkoptowa rolada dyniowa przełożona śnieżnobiałym kremem kokosowym to świetny pomysł na jesienny deser. Ja marzyłam o niej już od kilku miesięcy. Nareszcie udało mi się ją zrobić, choć nie bez przeszkód po drodze… 🙂
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 20 mins
Czas całkowity 1 hr 35 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Amerykańska
Porcje 12 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
bezmleczna
vege
Chesz okazać wsparcie?Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Biszkopt dyniowy

Krem kokosowy

Podoba Ci się ten przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny jadłospis!

Sposób przygotowania
 

Biszkopt dyniowy

  • Rozdzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Żółtka wymieszać z mokrymi składnikami na biszkopt dyniowy. Delikatnie wymieszać masę z ubitymi białkami. Suche składniki wymieszać w osobnej miseczce i po trochu dodawać do masy jajeczno – dyniowej delikatnie mieszając. Wyłożyć na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując prostokąt o grubości ok. 1 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok 15 – 20 minut (aż do zrumienienia). Jeszcze nagrzany biszkopt zrolować i zostawić do ostygnięcia.

Krem kokosowy

  • Wybrać stałą część mleka z puszki i ubić na sztywno. Dodać jogurt, stewię i żelatynę i jeszcze raz zmiksować. Masą wypełnić biszkoptową roladę zostawiając kilka łyżek do dekoracji. Schłodzić w lodówce do pełnego stężenia masy.
Wypróbowałaś/eś ten przepis?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Keto rolada dyniowa
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
216.78
% RWS*
Tłuszcz
 
20.59
g
32
%
Tłuszcze nasycone
 
17.15
g
107
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.47
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
1.69
g
Cholesterol
 
46.25
mg
15
%
Potas
 
187.35
mg
5
%
Węglowodany
 
6.24
g
2
%
Błonnik
 
2.46
g
10
%
Cukier
 
0.61
g
1
%
Białko
 
4.29
g
9
%
Witamina A
 
968.31
IU
19
%
Witamina C
 
1.41
mg
2
%
Wapń
 
46.72
mg
5
%
Żelazo
 
2.15
mg
12
%
Węglowodany netto
 
3.78
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Potrzebne zaopatrzenie?Do codziennych zakupów polecam następujące sklepy internetowe:
zakupy Carrefour
zakupy polski koszyk
sklep auchan
zakupy bee.pl

Adnotacje do przepisu


Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu