Keto rolada dyniowa – konieczny element sezonu dyniowego
Keto rolada dyniowa chodziła już za mną od dłuższego czasu. Jeszcze wiosną lub latem wpadła mi gdzieś w oko i od tamtej pory nie mogłam się doczekać początku sezonu dyniowego… 🙂 Podskórnie czułam, że będzie przepyszna. I miałam rację! Przy czym należy nadmienić, że robiłam do niej dwa podejścia. Okazuje się, że nie jest aż tak łatwo przygotować dyniowy biszkopt z mąk bezzbożowych… Krem to natomiast połączenie śmietanki kokosowej z jogurtem kokosowym.
Biszkopt dyniowy – do dwóch razy sztuka
Wracając do ciasta, za pierwszym razem nie ubiłam białek wierząc, że – zgodnie z przepisem – nie będzie to konieczne… Niestety, wyszedł mi płaski placek, który w dodatku przy próbie rolowania całkowicie się połamał… 🙁 Początkowo się poddałam, jednak po kilku dniach dałam mu drugą szansę. Z tą różnicą, że tym razem ubiłam białka na sztywną masę i delikatnie wymieszałam z pozostałymi składnikami. I to było właśnie brakujące ogniwo! Biszkopt wyszedł nie tylko bardzo smaczny, ale także w miarę puszysty i na tyle elastyczny, że udało się uformować z niego roladę. Jednym słowem: sukces! 🙂
Alternatywna postać keto rolady dyniowej
Oczywiście nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Za pierwszym razem, na niedoszłej roladzie została dokonana dekonstrukcja i powstał deser w postaci dyniowego trifle. Był równie pyszny co rolada, jednak w odrobinie innej formie… 😉 Jedno jest pewne – nie ma się co poddawać. Wystarczy odrobina kreatywności i porażkę można przekuć w sukces… 😛 Jeśli zatem idea dyniowego biszkoptu przełożonego kokosowym kremem przemówiła do Was, to gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu! I pamiętajcie – nawet jeśli przygotowanie go w formie rolady zakończy się niepowodzeniem (co nie powinno się wydarzyć, jeśli nie powtórzycie moich błędów ;)), to zawsze też możecie przerobić ją na dyniowy trifle! 😀
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Keto rolada dyniowa
Składniki
Biszkopt dyniowy
- 35 g mąka kokosowa +/- w zależności od stopnia chłonności
- 70 g puree z dyni
- 30 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 1/4 szklanki mleko kokosowe
- 25 g masło klarowane rozpuszczone
- 3 szt. jajka
- 1 łyżka łupiny babki płesznik zmielonych
- 1/2 łyżeczki żelatyna rozpuszczonej w 1 łyżce wrzątku (w wersji wege zastąpić agarem)
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
- 1 łyżeczka przyprawa do piernika
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia lub cream of tartar
- 1/4 łyżeczki ocet jabłkowy
- 1/4 łyżeczki sól himalajska, kłodawska lub morska
Krem kokosowy
- 1 szt. mleko kokosowe w puszce schłodzonego przez min. 24 h w lodówce
- 320 g jogurt kokosowy gęsty
- 15 kropli stewia w płynie
- 2 łyżeczki żelatyna czubate rozpuszczone w 2 łyżkach wrzątku (w wersji wege zastąpić agarem)
Sposób przygotowania
Biszkopt dyniowy
- Rozdzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Żółtka wymieszać z mokrymi składnikami na biszkopt dyniowy. Delikatnie wymieszać masę z ubitymi białkami. Suche składniki wymieszać w osobnej miseczce i po trochu dodawać do masy jajeczno – dyniowej delikatnie mieszając. Wyłożyć na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując prostokąt o grubości ok. 1 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok 15 – 20 minut (aż do zrumienienia). Jeszcze nagrzany biszkopt zrolować i zostawić do ostygnięcia.
Krem kokosowy
- Wybrać stałą część mleka z puszki i ubić na sztywno. Dodać jogurt, stewię i żelatynę i jeszcze raz zmiksować. Masą wypełnić biszkoptową roladę zostawiając kilka łyżek do dekoracji. Schłodzić w lodówce do pełnego stężenia masy.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.