wałek NIE PRZEGAP ŻADNEGO PRZEPISU! wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

keto szampańska galaretka

Keto szampańska galaretka z cytrusami

Keto szampańska galaretka z cytrusami – słodka odsłona sylwestrowego menu

Kolejna sylwestrowa propozycja, tym razem w postaci niskowęglowodanowego deseru. I to banalnie prostego. Keto galaretka szampańska z cytrusami to bowiem nic innego jak wino musujące zagęszczone żelatyną i schłodzone do uzyskania galaretki. U mnie jest to różowe wino półwytrawne, czyli nie zawierające dużej ilości węglowodanów. Jako dodatek trafiły tutaj mandarynki i kawałki grejpfruta, które ładnie komponują się kolorystycznie. To takie proste, że wręcz banalne, ale na Sylwestra i Karnawał nada się wyśmienicie. 🙂

Ciekawostka:
Przepis pochodzi z dodatków niegdyś dołączanych do Gazety Wyborczej, które stanowią swego rodzaju książkę kucharską pt. „NOWA KUCHNIA POLSKA – spotkania przy stole”. Wystarczyło zamienić cukier na erytrytol. 🙂 Kto też posiada taką kolekcję łapka w górę? ✋

Keto szampańska galaretka z cytrusami – składniki

szampańska galaretka
Keto szampańska galaretka z cytrusami

🍬 Keto słodzidło 🍬

Temat rzeka… Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol.

🐄 Żelatyna 🐄

Zwyczajowo stosowana jest jako składnik galaretek i deserów na zimno. Stanowi ona czyste białko zwierzęce, bogate w bardzo dobrze przyswajalne aminokwasy. Żelatyna jest zbawienna dla naszych jelit, regenerując je i naprawiając tzw. przeciekające jelita. Dlatego warto ją wprowadzić do menu na stałe, nie tylko w postaci deserów… 😛 Istotną kwestią jest jej pochodzenie. Najlepiej, żeby była ekologiczna lub z naturalnego chowu (z bydła pastwiskowego).

🍊 Mandarynki 🍊

Mniejsze siostry pomarańczy, ale za to jakie słodkie i aromatyczne! 🙂 Idealnie wpisują się w klimat Świąt Bożego Narodzenia oraz okresu noworocznego. Generalnie nie są zaliczane do owoców niskowęglowodanowych, chociaż jedna sztuka zawiera ok. 4,8 węglowodanów netto. Dużo czy mało? To zależy. My używamy do przepisu po jednej sztuce na porcję, co razem z kilkoma cząstkami grejprfruta daje ok. Węglowodany pochodzą tutaj jedynie z owoców, więc tragedii nie ma. 🙂

keto szampańska galaretka z cytrusami
Keto szampańska galaretka z owocami

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto szampańska galaretka

Galaretka szampańska z cytrusami

Modern Cavegirl
Super prosty, ale jednocześnie efektowny niskowęglowodanowy deser na Sylwestra i Karnawał – keto galaretka szampańska z owocami cytrusowymi. Szybka w przygotowaniu i ciesząca zarówno oczy, jak i podniebienie. 🙂
Czas przygotowania 5 mins
Czas gotowania 5 mins
Czas oczekiwania 3 hrs
Czas całkowity 3 hrs 15 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska
Porcje 4 porcje
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
Chesz okazać wsparcie?Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy:
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Składniki
  

  • 350 ml wino musujące różowego półwytrawnego; może być bezalkoholowe
  • 10 g żelatyna (ok. 1 łyżka)
  • 70 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
  • 4 szt. mandarynki (klementynki) lub pomarańcza
  • 0,5 szt. grapefruit czerwony, obrany i podzielony na cząstki (fileciki bez błonek)
skomponuj jadłospis z tym przepisem

Sposób przygotowania
 

  • Umieścić 2/3 szklanki czystej zimnej wody w garnuszku i posypać wierzch żelatyną. Po 5 minutach zasypać keto słodzidłem i podgrzewać na małym ogniu aż żelatyna i słodzidło się rozpuszczą (ok. 5 minut). Dolać wino musujące, wymieszać i przelać do płaskiego naczynia lub formy wyłożonej folią aluminiową (u mnie kwadratowa forma 20 x 20 cm). Odstaw do lodówki do stężenia na przynajmniej 3 godziny. Gdy galaretka stężeje pokrój ją na sześciany i umieść w salaterce razem z kawałkami mandarynki i grapefruita.
Wypróbowałaś/eś ten przepis?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
Galaretka szampańska z cytrusami
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
99.47
% RWS*
Tłuszcz
 
0.16
g
0
%
Tłuszcze nasycone
 
0.01
g
0
%
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.01
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
0.01
g
Sód
 
11.77
mg
1
%
Potas
 
251.58
mg
7
%
Węglowodany
 
14.21
g
5
%
Błonnik
 
1.77
g
7
%
Cukier
 
10
g
11
%
Białko
 
3.08
g
6
%
Witamina A
 
368
IU
7
%
Witamina C
 
46.1
mg
56
%
Wapń
 
38.49
mg
4
%
Żelazo
 
0.51
mg
3
%
Węglowodany netto
 
12.44
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu).

Potrzebne zaopatrzenie?Do codziennych zakupów polecam następujące sklepy internetowe:
zakupy Carrefour
zakupy polski koszyk
sklep auchan
zakupy bee.pl

Adnotacje do przepisu

 

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

2 Comments

  1. Czyli galaretka tylko z wody i słodzidła? Jak to smakuje? Czy nie wkradł tu sie żaden błąd?
    Czy wino musujące to ma być osobno podawane? Sądziłam ze wino pójdzie do żelatyny i to stworzy galaretkę.

    1. Tak, dokładnie – wino należy połączyć z posłodzoną żelatyną, ale zabrakło tej informacji w opisie. Już poprawiam i dziękuję za zwrócenie uwagi. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu