Sylwestrowa noc jest wyjątkowa, ale jeśli oddanie stosujesz dietę ketogeniczną, to nie ma mowy o odstępstwie od diety. Nie oznacza to jednak, że musisz sobie odmawiać pysznych noworocznych i karnawałowych słodkości. Najlepszym przykładem na to, że można połączyć przyjemne z pożytecznym jest ta KETO galaretka szampańska.
Keto szampańska galaretka z cytrusami – słodka odsłona sylwestrowego menu
Kolejna sylwestrowa propozycja, tym razem w postaci niskowęglowodanowego deseru. I to banalnie prostego. Keto galaretka szampańska z cytrusami to bowiem nic innego jak wino musujące zagęszczone żelatyną i schłodzone do uzyskania galaretki. U mnie jest to różowe wino półwytrawne, czyli nie zawierające dużej ilości węglowodanów. Jako dodatek trafiły tutaj mandarynki i kawałki grejpfruta, które ładnie komponują się kolorystycznie. To takie proste, że wręcz banalne, ale na Sylwestra i Karnawał nada się wyśmienicie. 🙂
ZOBACZ: Propozycje na sylwestrowe menu w wersji KETO
Keto szampańska galaretka z cytrusami – składniki
Keto słodzidło
Substancje słodzące na KETO diecie to temat rzeka… Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol.
Żelatyna
Zwyczajowo stosowana jest jako składnik galaretek i deserów na zimno. Stanowi ona czyste białko zwierzęce, bogate w bardzo dobrze przyswajalne aminokwasy. Żelatyna jest zbawienna dla naszych jelit, regenerując je i naprawiając tzw. przeciekające jelita. Dlatego warto ją wprowadzić do menu na stałe, nie tylko w postaci deserów… 😛 Istotną kwestią jest jej pochodzenie. Najlepiej, żeby była ekologiczna lub z naturalnego chowu (z bydła pastwiskowego).
Mandarynki
Mniejsze siostry pomarańczy, ale za to jakie słodkie i aromatyczne! 🙂 Idealnie wpisują się w klimat Świąt Bożego Narodzenia oraz okresu noworocznego. Generalnie nie są zaliczane do owoców niskowęglowodanowych, chociaż jedna sztuka zawiera ok. 4,8 węglowodanów netto. Dużo czy mało? To zależy. My używamy do przepisu po jednej sztuce na porcję, co razem z kilkoma cząstkami grejprfruta daje ok. Węglowodany pochodzą tutaj jedynie z owoców, więc tragedii nie ma. 🙂
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Galaretka szampańska z cytrusami
Składniki
Sposób przygotowania
- Umieścić 2/3 szklanki czystej zimnej wody w garnuszku i posypać wierzch żelatyną. Po 5 minutach zasypać keto słodzidłem i podgrzewać na małym ogniu aż żelatyna i słodzidło się rozpuszczą (ok. 5 minut). Dolać wino musujące, wymieszać i przelać do płaskiego naczynia lub formy wyłożonej folią aluminiową (u mnie kwadratowa forma 20 x 20 cm). Odstaw do lodówki do stężenia na przynajmniej 3 godziny. Gdy galaretka stężeje pokrój ją na sześciany i umieść w salaterce razem z kawałkami mandarynki i grapefruita.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.
Czyli galaretka tylko z wody i słodzidła? Jak to smakuje? Czy nie wkradł tu sie żaden błąd?
Czy wino musujące to ma być osobno podawane? Sądziłam ze wino pójdzie do żelatyny i to stworzy galaretkę.
Tak, dokładnie – wino należy połączyć z posłodzoną żelatyną, ale zabrakło tej informacji w opisie. Już poprawiam i dziękuję za zwrócenie uwagi. 🙂