Keto tarta borówkowa, czyli słodkie pożegnanie lata
Ostatni weekend był przepiękny. Urządziliśmy więc z rodziną – chyba ostatniego w tym sezonie – grilla. Było cieplutko i słonecznie, czyli tak, jak moderncavegirl lubi najbardziej. Nałapałam się ostatków witaminy D że ho ho… 🙂 Szkoda, że nie da się jej skumulować na zapas bo prognozy nie zapowiadają już powrotu lata. 🙁
Oczywiście na grillu nie mogło zabraknąć cukinii w boczku i innych pyszności, głównie różnego rodzaju mięs. A do kawy była pyszna tarta owocowa, dokładniej keto tarta borówkowa. Smakowała wybornie. Co najlepsze – jest banalnie prosta w przygotowaniu. Chyba dzięki temu jeszcze bardziej docenia się jej zniewalający smak. Prostota jest po prostu urzekająca.


Niezawodne keto ciasto kruche
Keto tarta borówkowa to właściwie kruche ciasto i borówki. Kruche ciasto to moje ulubione ciasto na tartę, które pojawiło się już w wielu przepisach. Jest to przepis bazowy, z którego korzystam zawsze przy tego rodzaju wypiekach. Zmieniam tylko kilka składników w zależności od tego czy ma to być wyrób słodki czy też wytrawny. I tak przepis na kruche ciasto kokosowe został użyty w tej tarcie ze szpinakiem, w tych keto babeczkach z budyniem i owocami, jak również w przypadku keto key lime pie.
Bilans zabrudzeń: misa malaksera i szpatułka
Jest niezawodne i robi się je ekspresowo miksując wszystkie składniki w malakserze. Tym razem ¾ ciasta poszło na spód, a pozostałą część zachowałam na kruszonkę. Wrzuciłam do zamrażarki, a po chwili starłam na wiórki i posypałam masę borówkową. Masa borówkowa to natomiast borówki z sokiem z cytryny oraz erytrytolem, zagęszczone nasionami chia. Prościej już chyba się nie da… No i jednym, jedynym naczyniem, które brudzi się podczas przygotowania jest misa malaksera. Takie przepisy lubię najbardziej… 😀
Keto tarta borówkowa dla prawdziwych miłośników borówek
Keto tartę borówkową można podać z bitą śmietaną, jogurtem kokosowym albo po prostu samą, bez dodatków. I tak smakuje zdecydowanie najlepiej. Niczym keto jagodzianka. Smak borówek jest bowiem bardzo intensywny, a kruche kokosowe ciasto jeszcze bardziej uwydatnia ich smak. Jest to keto ciasto zdecydowanie dla miłośników borówek! Jeśli – tak, jak ja – zaliczasz się do tej grupy, to polecam Ci także przepis na bułeczki z borówkami oraz inne przepisy z udziałem tych pysznych owoców!

Tarta borówkowa
Składniki
Spód i kruszonka
- 2 szt. jajka
- 1 łyżka oliwa z oliwek
- 120 g mąka kokosowa (ok. 1 szklanka) +/- w zależności od stopnia chłonności
- 35 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol (ok. ¼ szklanki)
- 1/2 szklanki olej kokosowy rafinowany
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
- 1/4 łyżeczki sól himalajska, kłodawska lub morska
Nadzienie borówkowe
- 300 g borówki
- 2 łyżki sok z cytryny
- 10 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 2 łyżki nasiona chia
Sposób przygotowania
Spód i kruszonka
- Z podanych składników przygotować elastyczne ciasto miksując wszystko w malakserze. 3/4 porcji wyłożyć równomiernie na spód tortownicy o średnicy ok 18-20 cm. Ponakłuwać widelcem. Ciasto przed pieczeniem schłodzić w lodówce przez ok 15 minut. Pozostałą część włożyć do zamrażarki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Podpiec spód przez ok 10 minut.
Nadzienie
- Wszystkie składniki zmiksować w malakserze. Wyłożyć na podpieczony spód. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce lub pokruszyć w palcach na drobne kawałki i posypać nim wierzch tarty. Włożyć z powrotem do piekarnika na kolejne 10- 15 minut (aż kruszonka będzie ładnie zarumieniona).
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.
Dzień dobry, czy jest jakiś przelicznik żeby mąkę kokosową zastąpić migdałową? Nie cierpię kokosu a chętnie zrobiłabym to ciasto z innej mąki:)
Dzień dobry,
jak najbardziej można zamienić mąkę kokosową na migdałową, tylko warto, żeby w przypadku obróbki termicznej była to odtłuszczona mąka migdałowa w celu zminimalizowania ryzyka powstawania szkodliwych tłuszczów trans…
Co do proporcji, to trzeba by było zwiększyć ilość mąki migdałowej 3-4 razy.
Daj potem koniecznie znać jak ta zamiana się udała! 🙂
Czym zastąpić chia?
W wersji niskowęglowodanowej można dać glucomannan (inaczej mąka konjac), tylko dużo mniej – ok. 1/4 – 1/3 łyżeczki. A jeśli nie przejmujesz się węglowodanami, to sprawdzi się tutaj każda skrobia (proponuje zmniejszyć ilość do 1 łyżki).
Czy można użyć zamrożonych borówek?
Tak, myślę, że nie będzie problemu z mrożonymi… Tym bardziej, że teraz o inne ciężko… 🙂