keto desernik borówkowy
AIP Deser Europejska Keto Lato Low Carb Paleo Vegan

Keto desernik borówkowy (Paleo, LowCarb, Vegan, AIP)

Keto desernik borówkowy – porcja witamin i antyoksydantów w formie deseru 🙂

Uwierzycie, że nie planowałam dzisiaj nic na deser…? No tak było… Ale koniec końców nic z tego nie wyszło… 😀 W lodówce uśmiechało się do mnie wiaderko pysznych borówek, nie mogłam zatem przejść obok nich obojętnie. A jedzenie borówek garściami wydało mi się jakieś takie zbyt nudne i nie przystające niedzieli… 😛 Chcąc nie chcąc powstał ten oto wspaniały deser, czyli keto desernik borówkowy. Całkowicie wegański i – co najważniejsze – pełen witamin i antyoksydantów! Dodatkowo, dzięki intensywnie fioletowej barwie połączonej z pastelowo zielonym spodem (niestety nie widać tego na zdjęciach), zapewnia on prawdziwą koloroterapię. Przyda się w ten smutny deszczowy dzień, prawda? 🙂

Keto desernik borówkowy – składniki:

Keto desernik borówkowy to forma keto ciasta na zimno. Spełnia on wymogi zarówno diety ketogenicznej, jak i wegańskiej, a jednocześnie można go konsumować stosując protokół autoimmunologiczny. A to wszystko bez szkody dla smaku i wyglądu. 🙂 Oto składniki niezbędne do jego przygotowania:

🥥 Wiórki kokosowe 🥥

Pyszne kawałeczki suszonego kokosa, pełne tropikalnego smaku i aromatu. Klasyczny element różnego rodzaju słodkości począwszy od kokosanek, a na batonie Bounty kończąc. Ze względu na znaczną objętość jest to bardzo dobry “wypełniacz”. Sprawdzają się w zagęszczaniu ciast, a także w spodach bez pieczenia. Zawierają spore ilości tłuszczu, dzięki czemu stanowią dobrą bazę do keto słodkości i przekąsek.

🎃Mąka dyniowa🎃

Innymi słowy zmielone pestki dyni po wytłoczeniu z nich oleju. Ma piękny, intensywnie zielony kolor i wysokie właściwości odżywcze. Dostarcza bowiem sporych ilości białka oraz błonnika, a także witamin i minerałów (witamina B, magnez, żelazo, cynk). Warto więc ją włączyć do swojego menu.

keto deser
Keto desernik, czyli deser na zimno z borówkami

🧈Tłuszcz🧈

Tutaj właściwie wybór należy do Was. Ja do pieczenia ciast z reguły używam rafinowanego oleju kokosowego lub masła klarowanego. Tym razem jednak użyłam rozpuszczonego tłuszczu kakaowego. Nadaje on tutaj specyficznego posmaku białej czekolady. Myślę, że można zastąpić go którymkolwiek ze wspomnianych tłuszczy lub rozpuszczoną białą czekoladą o dobrym składzie.

🍬Keto słodzidło🍬

Temat rzeka… Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny. Dobrą opcją może się okazać także d-ryboza, która ponoć wykazuje nawet działanie nasilające stan ketozy.

🥛Mleko kokosowe🥛

Ja korzystałam z mleka kokosowego z kartonu o zawartości 19% tłuszczu, ale myślę, że z powodzeniem można użyć mleka kokosowego z puszki. W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko kokos i woda. Moim osobistym preferowanym wyborem jest mleko firmy Real Thai. Można zastąpić jogurtem kokosowym, zwiększając odrobinę jego udział.

🥥 Jogurt kokosowy 🥥

Probiotyczny produkt stworzony na bazie mleka kokosowego. Jest źródłem dobroczynnych dla naszej mikroflory jelitowej szczepów bakterii. Powinien być w miarę gęsty (choć to zależy od firmy) i kremowy w konsystencji oraz pełen naturalnego kokosowego smaku. Przy wyborze konkretnego produktu pamiętajmy, żeby zdecydować się na wersję naturalną, niesłodzoną. Świetną alternatywą dla kupnych jogurtów jest jego domowa produkcja. Mleko kokosowe podgrzane do wrzenia, a następnie ostudzone do 30 – 42 stopni należy zaszczepić starterem zawierającym żywe kultury bakterii jogurtowych i odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin.

deser borówkowy
Keto desernik borówkowy

🌿Agar🌿

Agar to proszek uzyskiwany z wodorostów. Jego właściwością jest żelowanie płynów, jest on więc wegańską alternatywą dla żelatyny. Zawiera spore ilości manganu, magnezu, żelaza, wapnia, sodu i cynku. Z jego udziałem można stworzyć wiele rodzajów całkowicie roślinnych deserów. Dodatkowym jego plusem jest fakt, że nie rozpuszcza się w temperaturze pokojowej, a raz stworzony żel można podgrzać i rozpuścić bez utraty właściwości.

🫐Borówki🫐

Główny składnik keto desernika borówkowego. Są one prawdziwą kopalnią witamin i przeciwutleniaczy, a więc zaliczają się do kategorii superfoods. Jednocześnie są pysznymi letnimi owocami niskowęglowodanowymi. Można (a nawet powinno się) jeść je w nieograniczonych prawie ilościach. 😀 Wspaniale sprawdzają się zarówno na ciepło w wypiekach, jak i na zimno w deserach. Stanowią także świetny składnik sałatek.

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto desernik borówkowy

Desernik borówkowy

Modern Cavegirl
Intensywnie fioletowy i pełen witamin oraz antyoksydantów – właśnie taki jest ten oto keto desernik borówkowy. 🙂 Pyszny wegański deser na zimno, który poprawia humor i zdrowie! 😀
Czas przygotowania 15 mins
Czas oczekiwania 10 mins
Czas całkowity 25 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska
Porcje 10 porcji
Kalorie 142 kcal

Składniki
  

Spód

  • 75 g wiórków kokosowych
  • 50 g mąki dyniowej
  • 30 g tłuszczu kakaowego
  • 1 łyżka erytrytolu

Krem borówkowy

  • 200 g borówek
  • 150 g jogurtu kokosowego
  • 0,5 limonki (wyciśnięty sok + skórka)
  • 3 łyżki erytrytolu lub allulozy/d-rybozy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki agaru
  • 100 ml gęstego mleka kokosowego

Galaretka z borówkami

  • 100 g borówek
  • 1 łyżka erytrytolu
  • 0,5 limonki (wyciśnięty sok)
  • 0,75 szklanki wody filtrowanej (ok. 200 ml)
  • 1 łyżeczka agaru

Sposób przygotowania
 

Spód

  • Wiórki wymieszać z mąką dyniową i erytrytolem. Tłuszcz kakaowy rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Wymieszać wszystko dokładnie. Powstałą masą wyłożyć tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na czas przygotowania pozostałych warstw.

Krem borówkowy

  • Borówki zblendować z jogurtem kokosowym, sokiem i skórką z limonki, ekstraktem z wanilii oraz erytrytolem. Mleko kokosowe podgrzać, wymieszać z agarem, a gdy masa zgęstnieje połączyć szybko z masą borówkową. Wyłożyć na zastygnięty spód. Schłodzić do zastygnięcia.

Galaretka z borówkami

  • Wodę zagotować razem z erytrytolem i agarem, dodać sok z limonki. Ostudzić. Borówki wyłożyć na borówkowej masie. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylać na borówki. Wstawić do lodówki do pełnego zastygnięcia (ok. 10 minut).
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 142 kcal
Tłuszcz: 11,2 g
Węglowodany: 7,8 g
Błonnik 3,3 g
Białko 4,4 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating