keto chlebek proteinowy z cukinii
AIP Amerykańska Deser Jesień Keto Lato Low Carb Paleo Śniadania Wege

Keto chlebek proteinowy z cukinii (Paleo, LowCarb)

Keto chlebek proteinowy z cukinii – cukinia na słodko w kolejnej odsłonie

Dzisiaj przedstawiam Wam kolejny sposób na wykorzystanie cukinii. Trwa szczyt sezonu na to warzywo, więc wszelkie pomysły na to, co z niej przyrządzić są zapewne mile widziane… 🙂 Ja wchodzę już na wyżyny pomysłowości jeśli chodzi o zastosowanie kulinarne cukinii. Mam dostęp do dużych ilości takiej działkowej, ekologicznej, więc korzystam ile wlezie. 😀 Były już placki, zupa, ostatnio tarta z cukinią, teraz pora na słodkości z jej udziałem. Na pewno znacie już brownie z cukinii, a może nawet widzieliście mój przepis na blondie cukiniowe. Tym razem postawiłam natomiast na szybki i prosty w wykonaniu chlebek proteinowy. Jest mega zielony i odżywczy. Idealny nie tylko jako deser do kawy czy herbaty, ale także jako śniadanie (również na wynos). 🙂

Keto chlebek proteinowy z cukinii – składniki

Keto chlebek proteinowy z cukinii jest inspirowany przepisem na proteinowy chlebek bananowy z tej strony. Wymieniłam jednak miąższ banana na cukinię (trzeba ją zetrzeć, a następnie solidnie odcisnąć z nadmiaru wody). A zamiast zaproponowanej tam mąki z manioku, użyłam mąki dyniowej, dzięki czemu ciasto zyskało bardziej intensywny zielony kolor. Podstawowym składnikiem są jednak peptydy kolagenowe, które znacznie podbijają udział białka. A oto szczegółowa lista składników użytych do jego przygotowania:

chlebek cukiniowy
Keto proteinowy chlebek cukiniowy

🥚Jajka🥚

Tego składnika nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. Nadmienię tylko króciutko, że najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, tym, co normalnie występuje sezonowo w okolicy i co byłyby w stanie same znaleźć w gospodarstwie. Zboża mogą stanowić ułamek karmy, jednak nie powinna to być przeważająca część. Przeważać powinny owady i inne robaki, zielenina, owoce i nasiona. Zimą udział ziarna może być trochę zwiększony. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach mają zdecydowanie więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.

🧈 Tłuszcz 🧈

Tutaj właściwie wybór należy do Was. Ja do pieczenia ciast z reguły używam rafinowanego oleju kokosowego lub masła klarowanego. Ja postawiłam na olej kokosowy, ale z powodzeniem można go zastąpić równie bogatym w tłuszcze musem kokosowym, masłem słonecznikowym lub innym, z ulubionych ziaren lub orzechów.

🥥 Mąka kokosowa 🥥

Standardowy rodzaj mąki w keto wypiekach, zaraz obok mąki migdałowej, której – w przeciwieństwie do mąki kokosowej – generalnie nie powinno się używać w daniach poddawanych obróbce termicznej. Mąka kokosowa charakteryzuje się wysokim stopniem wchłanialności płynów, dlatego należy stosować ją z umiarem. W przeciwnym razie produkt końcowy będzie przesuszony. Ma lekko wyczuwalny posmak kokosa, przez co niektórzy nie stosują jej w wytrawnych potrawach. W deserach oraz ciastach, a także omletach sprawdza się jednak wyśmienicie.

🎃Mąka dyniowa🎃

Innymi słowy zmielone pestki dyni po wytłoczeniu z nich oleju. Ma piękny, intensywnie zielony kolor i wysokie właściwości odżywcze. Dostarcza bowiem sporych ilości białka oraz błonnika, a także witamin i minerałów (witamina B, magnez, żelazo, cynk). Warto więc ją włączyć do swojego menu. Nie trzeba się specjalnie obawiać poddawania jej obróbce termicznej, gdyż jest ona mocno odtłuszczona i nie zawiera zbyt wiele tłuszczy.

proteinowy chlebek z cukinii
Keto proteinowy chlebek z cukinii

🍬Keto słodzidło🍬

Temat rzeka… Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny. Dobrą opcją może się okazać także d-ryboza, która ponoć wykazuje nawet działanie nasilające stan ketozy.

🐄Peptydy kolagenowe🐄

Wzbogacają ciasto o dodatkową porcję białka. Plus, kolagen jest bardzo ważnym aminokwasem, pozwalającym utrzymać zdrowie i dobre samopoczucie, w tym przede wszystkim zdrowe stawy, skórę i kości. Wspomaga jednak także układ trawienny, krwionośny oraz procesy metaboliczne. Jest nazywany “białkiem młodości“, warto więc włączyć go do codziennego menu. W wersji wegetariańskiej można zastąpić białkiem roślinnym.

☁️Spulchniacz☁️

W tej roli u mnie akurat proszek do pieczenia bez fosforanów, dzięki któremu keto blondie z cukinii ładnie urosło. Dobrym i zdecydowanie bardziej naturalnym wyborem będzie jednak kamień winny (inaczej cream of tartar lub kwaśny winian potasu), który dość dobrze sprawdza się we wszystkich wypiekach z udziałem jaj.

🥒 Cukinia 🥒

Główny bohater dzisiejszego odcinka. 🙂 Tego warzywa nie trzeba chyba nikomu przedstawiać… Jest to królowa stołu podczas letnich i jesiennych miesięcy. Świetna zarówno w wytrawnym, jak i w słodkim wydaniu. Zawiera w sobie dużo wody, dlatego tutaj ścieramy ją na tarce i mocno odciskamy z nadmiaru płynu, a następnie blendujemy z jajkami.

P.S. Polewa, którą widzicie na zdjęciach jest całkiem opcjonalna. U mnie to po prostu czekolada niskowęglowodanowa rozpuszczona w mleku kokosowym i zagęszczona żelatyną (można zastąpić agarem).

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto chlebek proteinowy z cukinii

Chlebek proteinowy z cukinii

Modern Cavegirl
Przyjemny w smaku i bardzo sycący zielony keto chlebek proteinowy z cukinii to super pomysł na deser lub na śniadanie bogate w składniki odżywcze. Polecam szczególnie w sezonie!
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 30 mins
Rodzaj dania Deser, Śniadanie
Kuchnia Amerykańska
Porcje 10 porcji
Kalorie 124 kcal

Składniki
  

Chlebek cukiniowy

  • 0,75 szklanki cukinii startej na małych oczkach i odciśniętej z nadmiaru wody
  • 2 jajka duże
  • 0,5 szklanki mąki kokosowej (mniej jeśli mąka, z której korzystasz mocno wchłania płyny)
  • 0,5 szklanki mąki dyniowej
  • 5 łyżek erytrytolu
  • 85 g peptydów kolagenowych lub innego źródła białka (białko roślinne, itp.)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia lub innego spulchniacza (cream of tartar)
  • 0,25 łyżeczki soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej
  • 0,5 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
  • 2 łyżki rafinowanego oleju kokosowego lub innego tłuszczu
  • 2 garści orzechów włoskich posiekanych (opcjonalnie)

Polewa czekoladowa

  • 0,5 tabliczki czekolady gorzkiej lub innej niskowęglowodanowej (u mnie Ketolada)
  • 0,45 szklanki gęstego mleka kokosowego
  • 0,5 łyżeczki żelatyny lub agaru

Sposób przygotowania
 

  • Suche składniki wymieszać. Startą cukinię zblendować na gładką masę z jajkami. Dodać do suchych składników i wymieszać. Jeśli wyjdzie bardzo gęsta można dodać odrobinę mleka kokosowego, żeby ją rozrzedzić. Keksówkę o wymiarach 8 cm x 11 cm wyłożyć papierem do pieczenia, umieścić w niej masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni w trybie grzania góra + dół. Piec ok. 25 – 30 minut do lekkiego zrumienienia. Po ostudzeniu można polać polewą czekoladową z czekolady rozpuszczonej w mleku kokosowym lub inną ulubioną.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji (bez polewy):
Wartość energetyczna: 124 kcal
Tłuszcz: 5,4 g
Węglowodany: 2,9 g
Błonnik 3,3 g
Białko 13,3g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

2 Comments

  1. Czy mozna czyms zastapić mąkę dyniowa? Np mąka migdalowa?

    1. Hej, jasne. Każda inna mąka z ziaren lub orzechowa powinna się dobrze sprawdzić w zastępstwie mąki dyniowej. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating