Keto chlebek proteinowy z cukinii – cukinia na słodko w kolejnej odsłonie
Dzisiaj przedstawiam Wam kolejny sposób na wykorzystanie cukinii. Trwa szczyt sezonu na to warzywo, więc wszelkie pomysły na to, co z niej przyrządzić są zapewne mile widziane… 🙂 Ja wchodzę już na wyżyny pomysłowości jeśli chodzi o zastosowanie kulinarne cukinii. Mam dostęp do dużych ilości takiej działkowej, ekologicznej, więc korzystam ile wlezie. 😀 Były już placki, zupa, ostatnio tarta z cukinią, teraz pora na słodkości z jej udziałem. Na pewno znacie już brownie z cukinii, a może nawet widzieliście mój przepis na blondie cukiniowe. Tym razem postawiłam natomiast na szybki i prosty w wykonaniu chlebek proteinowy. Jest mega zielony i odżywczy. Idealny nie tylko jako deser do kawy czy herbaty, ale także jako śniadanie (również na wynos). 🙂
Keto chlebek proteinowy z cukinii – składniki
Keto chlebek proteinowy z cukinii jest inspirowany przepisem na proteinowy chlebek bananowy z tej strony. Wymieniłam jednak miąższ banana na cukinię (trzeba ją zetrzeć, a następnie solidnie odcisnąć z nadmiaru wody). A zamiast zaproponowanej tam mąki z manioku, użyłam mąki dyniowej, dzięki czemu ciasto zyskało bardziej intensywny zielony kolor. Podstawowym składnikiem są jednak peptydy kolagenowe, które znacznie podbijają udział białka. A oto szczegółowa lista składników użytych do jego przygotowania:

🥚Jajka🥚
Tego składnika nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. Nadmienię tylko króciutko, że najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, tym, co normalnie występuje sezonowo w okolicy i co byłyby w stanie same znaleźć w gospodarstwie. Zboża mogą stanowić ułamek karmy, jednak nie powinna to być przeważająca część. Przeważać powinny owady i inne robaki, zielenina, owoce i nasiona. Zimą udział ziarna może być trochę zwiększony. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach mają zdecydowanie więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.
🧈 Tłuszcz 🧈
Tutaj właściwie wybór należy do Was. Ja do pieczenia ciast z reguły używam rafinowanego oleju kokosowego lub masła klarowanego. Ja postawiłam na olej kokosowy, ale z powodzeniem można go zastąpić równie bogatym w tłuszcze musem kokosowym, masłem słonecznikowym lub innym, z ulubionych ziaren lub orzechów.
🥥 Mąka kokosowa 🥥
Standardowy rodzaj mąki w keto wypiekach, zaraz obok mąki migdałowej, której – w przeciwieństwie do mąki kokosowej – generalnie nie powinno się używać w daniach poddawanych obróbce termicznej. Mąka kokosowa charakteryzuje się wysokim stopniem wchłanialności płynów, dlatego należy stosować ją z umiarem. W przeciwnym razie produkt końcowy będzie przesuszony. Ma lekko wyczuwalny posmak kokosa, przez co niektórzy nie stosują jej w wytrawnych potrawach. W deserach oraz ciastach, a także omletach sprawdza się jednak wyśmienicie.
🎃Mąka dyniowa🎃
Innymi słowy zmielone pestki dyni po wytłoczeniu z nich oleju. Ma piękny, intensywnie zielony kolor i wysokie właściwości odżywcze. Dostarcza bowiem sporych ilości białka oraz błonnika, a także witamin i minerałów (witamina B, magnez, żelazo, cynk). Warto więc ją włączyć do swojego menu. Nie trzeba się specjalnie obawiać poddawania jej obróbce termicznej, gdyż jest ona mocno odtłuszczona i nie zawiera zbyt wiele tłuszczy.

🍬Keto słodzidło🍬
Temat rzeka… Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny. Dobrą opcją może się okazać także d-ryboza, która ponoć wykazuje nawet działanie nasilające stan ketozy.
🐄Peptydy kolagenowe🐄
Wzbogacają ciasto o dodatkową porcję białka. Plus, kolagen jest bardzo ważnym aminokwasem, pozwalającym utrzymać zdrowie i dobre samopoczucie, w tym przede wszystkim zdrowe stawy, skórę i kości. Wspomaga jednak także układ trawienny, krwionośny oraz procesy metaboliczne. Jest nazywany „białkiem młodości„, warto więc włączyć go do codziennego menu. W wersji wegetariańskiej można zastąpić białkiem roślinnym.
☁️Spulchniacz☁️
W tej roli u mnie akurat proszek do pieczenia bez fosforanów, dzięki któremu keto blondie z cukinii ładnie urosło. Dobrym i zdecydowanie bardziej naturalnym wyborem będzie jednak kamień winny (inaczej cream of tartar lub kwaśny winian potasu), który dość dobrze sprawdza się we wszystkich wypiekach z udziałem jaj.
🥒 Cukinia 🥒
Główny bohater dzisiejszego odcinka. 🙂 Tego warzywa nie trzeba chyba nikomu przedstawiać… Jest to królowa stołu podczas letnich i jesiennych miesięcy. Świetna zarówno w wytrawnym, jak i w słodkim wydaniu. Zawiera w sobie dużo wody, dlatego tutaj ścieramy ją na tarce i mocno odciskamy z nadmiaru płynu, a następnie blendujemy z jajkami.
P.S. Polewa, którą widzicie na zdjęciach jest całkiem opcjonalna. U mnie to po prostu czekolada niskowęglowodanowa rozpuszczona w mleku kokosowym i zagęszczona żelatyną (można zastąpić agarem).
Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Chlebek proteinowy z cukinii
Składniki
Chlebek cukiniowy
- 0,75 szklanki cukinia startej na małych oczkach i odciśniętej z nadmiaru wody
- 2 szt. jajka duże
- 70 gram mąka kokosowa +/- w zależności od jej chłonności
- 70 gram mąka dyniowa
- 5 łyżek keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 85 g kolagen lub innego źródła białka (np. białko roślinne)
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia lub innego spulchniacza (cream of tartar)
- 0,25 łyżeczki sól himalajska, kłodawska lub morska
- 0,5 łyżeczki cynamon cejlońskiego
- 2 łyżki olej kokosowy rafinowany lub inny tłuszczu
- 2 garści orzechy włoskie posiekanych (opcjonalnie)
Polewa czekoladowa
- 0,5 tabliczki czekolada gorzka lub niskowęglowodanowa (u mnie Ketolada)
- 0,5 szklanki gęste mleko kokosowe
- 0,5 łyżeczki żelatyna lub agar
Sposób przygotowania
- Suche składniki wymieszać. Startą cukinię zblendować na gładką masę z jajkami. Dodać do suchych składników i wymieszać. Jeśli wyjdzie bardzo gęsta można dodać odrobinę mleka kokosowego, żeby ją rozrzedzić. Keksówkę o wymiarach 8 cm x 11 cm wyłożyć papierem do pieczenia, umieścić w niej masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni w trybie grzania góra + dół. Piec ok. 25 – 30 minut do lekkiego zrumienienia. Po ostudzeniu można polać polewą czekoladową z czekolady rozpuszczonej w mleku kokosowym lub inną ulubioną.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.
Czy można zamienić? 85 g peptydów kolagenowych lub innego źródła białka (białko roślinne, itp.) ?
Hej, akurat w tym przepisie jest to kluczowy element, który nadaje chlebkowi tytułową właściwość. Jeśli zostanie pominięty, wtedy chlebek nie będzie proteinowy. Można użyć dowolnego innego białka w proszku. 🙂
Czy mozna czyms zastapić mąkę dyniowa? Np mąka migdalowa?
Hej, jasne. Każda inna mąka z ziaren lub orzechowa powinna się dobrze sprawdzić w zastępstwie mąki dyniowej. 🙂