keto śmietanowiec

Keto śmietanowiec (Paleo, LowCarb, bez nabiału)

Keto śmietanowiec – galaretkowy keto deser w letnim wydaniu

Lato w pełni, ale temperatury – przynajmniej w moich okolicach – nie rozpieszczają… Skoro jednak lato dalej w kalendarzu, to nie mam zamiaru rezygnować z typowo letnich deserów. Dzisiaj na tapecie keto śmietanowiec, czyli keto deser galaretkowo – śmietanowy. U mnie zamiast śmietany – rzecz jasna – mleko kokosowe, ale ogólna koncepcja została zachowana… Postanowiłam także odrobinę zmienić formułę i smakowe warstwy kokosowej galaretki wylałam jedna na drugą w formie do babki. Gdyby korzystać z kolorowych galaretek, powstanie coś w rodzaju galaretkowego rainbow cake. Ja robiłam galaretkę sama z mleka kokosowego oraz żelatyny i słodziłam ją smakowym napojem w proszku ze stewią, więc kolorystyka tutaj jest bardziej pastelowa. Mimo tego efekt końcowy jest całkiem przyjemny dla oka i dla podniebienia.

Keto śmietanowiec – składniki

Jest to w dodatku deser lekki i orzeźwiający. Tak, jak wspominałam, do jego przygotowania można użyć gotowych galaretek bez cukru lub samemu je stworzyć. Ja częściowo polegałam na gotowcach, a częściowo na własnej inwencji twórczej. Dużym ułatwieniem są napoje w proszku słodzone stewią, które zapewniają owocowy smak. Ja zakupiłam kiedyś zestaw 36 smaków, więc miałam w czym wybierać… 😀 Ostatecznie zdecydowałam się na 5 smaków. Oto natomiast szczegółowa lista składników:

śmietanowiec
Keto śmietanowiec z owocami leśnymi

Keto słodzidło

Temat rzeka… W keto ciastach i deserach generalnie najlepiej sprawdza się alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Dobrą opcją może się okazać także d-ryboza, która ponoć wykazuje nawet działanie nasilające stan ketozy. W tym przypadku korzystałam jednak z erytrytolu do posłodzenia gotowej bezcukrowej galaretki, a do warstwy kokosowej użyłam słodkich w smaku napojów Bolero.

Mleko kokosowe

Ja korzystałam z mleka kokosowego z kartonu o zawartości 19% tłuszczu, ale myślę, że z powodzeniem można użyć mleka kokosowego z puszki. W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko kokos i woda.

Galaretka przezroczysta

Oczywiście bezcukrowa. Można skorzystać ze sklepowych gotowców lub sporządzić ją samemu na bazie żelatyny (lub agaru) i napoju owocowego słodzonego stewią Bolero. Tutaj, wraz z owocami stanowi najwyższą warstwę galaretkowej babki.

Żelatyna

Niezbędny składnik galaretek i wszelkich ciast oraz deserów na zimno. Stanowi ona czyste białko zwierzęce, bogate w bardzo dobrze przyswajalne aminokwasy. Żelatyna jest zbawienna dla naszych jelit, regenerując je i naprawiając tzw. przeciekające jelita. Dlatego warto ją wprowadzić do menu na stałe, nie tylko w postaci deserów… 😛 Istotną kwestią jest jej pochodzenie. Najlepiej, żeby była ekologiczna lub z naturalnego chowu (z bydła pastwiskowego). Jeśli stosujecie dietę wegetariańską lub wegańską, to można zastąpić ją agarem, tylko wtedy należy odrobinę zmodyfikować sposób przygotowania, gdyż agar należy zagotować z płynem, aby uaktywnić jego właściwości wiążące.

śmietanowiec z owocami
Keto śmietanowiec z owocami

Owoce jagodowe

Typowo letnie owoce, do których zalicza się jagody, borówki, maliny czy jeżyny. Są niskowęglowodanowe, stanowią więc idealną wręcz keto przekąskę lub składnik keto ciast i deserów. U mnie była to mniej więcej taka właśnie mieszanka. Owoce idą do najwyższej warstwy, czyli przezroczystej galaretki o smaku owoców leśnych.

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto śmietanowiec

Śmietanowiec z owocami

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Pyszny deser w iście wakacyjnym stylu, czyli keto śmietanowiec to nie tylko smaczna przekąska, ale także źródło prozdrowotnej żelatyny.
Czas przygotowania 25 minuty
Czas oczekiwania 2 godziny
Czas całkowity 2 godziny 25 minuty
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska
Porcje 10 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
bezmleczna
vegan
vege
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

  • 1 opakowanie przezroczysta galaretka bez cukru o smaku owoców leśnych ( w wersji wege/vegan zamienić na galaretkę na bazie agaru)
  • 1 garść maliny (mogą być mrożone)
  • 1 garść jeżyny (mogą być mrożone)
  • 1 garść borówki (mogą być mrożone)
  • 2 łyżki erytrytol
  • 1 litr gęste mleko kokosowe Real Thai
  • 25 g żelatyna ( w wersji wege/vegan zastąpić agarem)
  • 1,5 łyżeczki napój w proszku słodzony stewią Bolero w różnych smakach
Podoba Ci się ten keto przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny keto jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

  • Połowę przezroczystej galaretki w proszku wymieszać z erytrytolem i zalać 100 ml wrzątku, wymieszać, dodać 100 ml zimnej wody. Wlać 1/3 galaretki do silikonowej formy na babkę, wstawić do lodówki do stężęnia. Wyłożyć owoce na zastygniętą galaretkę i zalać pozostałą galaretką. Drugą połowę galaretki z drugą łyżką erytrytolu zalać 50 ml wrzątku, dobrze wymieszać i dolać 150 ml mleka kokosowego. Wylać na wierzch warstwy z owocami. Żelatynę namoczyć w 50 ml zimnej wody, zalać 50 ml wrzątku i wymieszać, dolać 850 ml mleka kokosowego. Jeśli korzystacie z agaru, to należy go zagotować z wodą, po czym połączyć z mlekiem kokosowym. Podzielić masę na 5 części, do każdej dodać ok. 1/3 łyżeczki bolero w wybranym smaku ( u mnie: marakuja, kiwi, malina, czarna porzeczka i borówka). Każdą wylewać kolejno na poprzednio stężałą warstwę. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Przed serwowaniem wstawić foremkę do ciepłej wody na kilka sekund, po czym przewrócić do góry nogami na talerz.
POTRZEBUJESZ KETO JADŁOSPIS?Sprawdź zbilansowane keto jadłospisy albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie –> PRZECHODZĘ DO SKLEPU

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Śmietanowiec z owocami
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
231.67
% RWS*
Tłuszcz
 
19.08
g
12
%
Tłuszcze nasycone
 
17.02
g
106
%
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.04
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
0.02
g
Potas
 
15.23
mg
0
%
Węglowodany
 
4.05
g
14
%
Błonnik
 
0.57
g
2
%
Cukier
 
3.02
g
Białko
 
11.47
g
11
%
Witamina A
 
6.03
IU
0
%
Witamina C
 
2.3
mg
3
%
Wapń
 
3.33
mg
0
%
Żelazo
 
0.09
mg
1
%
Węglowodany netto
 
3.48
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe KETO PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystasz z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Ciebie, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Avatar for Modern Cavegirl

Modern Cavegirl

Ekspertka do spraw zdrowego odżywiania, która lubi smacznie zjeść. Autorka artykułów na temat odchudzania i zdrowia, przepisów kulinarnych oraz zbilansowanych keto jadłospisów. Wypróbowała na sobie kilkanaście różnych diet aż trafiła na taką, która pozwoliła jej skutecznie schudnąć i pokonać chorobę Hashimoto. Teraz pomaga innym odzyskać zdrowie, szczupłą sylwetkę i dobre samopoczucie.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu