keto śmietanowiec
Deser Europejska Keto Lato Low Carb Paleo Vegan Wege

Keto śmietanowiec (Paleo, LowCarb, bez nabiału)

Keto śmietanowiec – galaretkowy keto deser w letnim wydaniu

Lato w pełni, ale temperatury – przynajmniej w moich okolicach – nie rozpieszczają… Skoro jednak lato dalej w kalendarzu, to nie mam zamiaru rezygnować z typowo letnich deserów. Dzisiaj na tapecie keto śmietanowiec, czyli keto deser galaretkowo – śmietanowy. U mnie zamiast śmietany – rzecz jasna – mleko kokosowe, ale ogólna koncepcja została zachowana… Postanowiłam także odrobinę zmienić formułę i smakowe warstwy kokosowej galaretki wylałam jedna na drugą w formie do babki. Gdyby korzystać z kolorowych galaretek, powstanie coś w rodzaju galaretkowego rainbow cake. Ja robiłam galaretkę sama z mleka kokosowego oraz żelatyny i słodziłam ją smakowym napojem w proszku ze stewią, więc kolorystyka tutaj jest bardziej pastelowa. Mimo tego efekt końcowy jest całkiem przyjemny dla oka i dla podniebienia. 😀

Keto śmietanowiec – składniki

Jest to w dodatku deser lekki i orzeźwiający. Tak, jak wspominałam, do jego przygotowania można użyć gotowych galaretek bez cukru lub samemu je stworzyć. Ja częściowo polegałam na gotowcach, a częściowo na własnej inwencji twórczej. Dużym ułatwieniem są napoje w proszku słodzone stewią, które zapewniają owocowy smak. Ja zakupiłam kiedyś zestaw 36 smaków, więc miałam w czym wybierać… 😀 Ostatecznie zdecydowałam się na 5 smaków. Oto natomiast szczegółowa lista składników:

śmietanowiec
Keto śmietanowiec z owocami leśnymi

🍬Keto słodzidło🍬

Temat rzeka… W keto ciastach i deserach generalnie najlepiej sprawdza się alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Dobrą opcją może się okazać także d-ryboza, która ponoć wykazuje nawet działanie nasilające stan ketozy. W tym przypadku korzystałam jednak z erytrytolu do posłodzenia gotowej bezcukrowej galaretki, a do warstwy kokosowej użyłam słodkich w smaku napojów Bolero.

🥛Mleko kokosowe🥛

Ja korzystałam z mleka kokosowego z kartonu o zawartości 19% tłuszczu, ale myślę, że z powodzeniem można użyć mleka kokosowego z puszki. W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko kokos i woda. Moim osobistym preferowanym wyborem jest mleko firmy Real Thai.

🍨Galaretka przezroczysta🍨

Oczywiście bezcukrowa. Można skorzystać ze sklepowych gotowców lub sporządzić ją samemu na bazie żelatyny (lub agaru) i napoju owocowego słodzonego stewią Bolero. Tutaj, wraz z owocami stanowi najwyższą warstwę galaretkowej babki.

🐄Żelatyna🐄

Niezbędny składnik galaretek i wszelkich ciast oraz deserów na zimno. Stanowi ona czyste białko zwierzęce, bogate w bardzo dobrze przyswajalne aminokwasy. Żelatyna jest zbawienna dla naszych jelit, regenerując je i naprawiając tzw. przeciekające jelita. Dlatego warto ją wprowadzić do menu na stałe, nie tylko w postaci deserów… 😛 Istotną kwestią jest jej pochodzenie. Najlepiej, żeby była ekologiczna lub z naturalnego chowu (z bydła pastwiskowego). Jeśli stosujecie dietę wegetariańską lub wegańską, to można zastąpić ją agarem, tylko wtedy należy odrobinę zmodyfikować sposób przygotowania, gdyż agar należy zagotować z płynem, aby uaktywnić jego właściwości wiążące.

śmietanowiec z owocami
Keto śmietanowiec z owocami

🍓Owoce jagodowe🍓

Typowo letnie owoce, do których zalicza się jagody, borówki, maliny czy jeżyny. Są niskowęglowodanowe, stanowią więc idealną wręcz keto przekąskę lub składnik keto ciast i deserów. U mnie była to mniej więcej taka właśnie mieszanka. Owoce idą do najwyższej warstwy, czyli przezroczystej galaretki o smaku owoców leśnych.

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto śmietanowiec

Śmietanowiec z owocami

Modern Cavegirl
Pyszny deser w iście wakacyjnym stylu, czyli keto śmietanowiec to nie tylko smaczna przekąska, ale także źródło prozdrowotnej żelatyny.
Czas przygotowania 25 mins
Czas oczekiwania 2 hrs
Czas całkowity 2 hrs 25 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska
Porcje 10 porcji
Kalorie 206 kcal

Składniki
  

  • 1 opakowanie przezroczystej galaretki bez cukru o smaku owoców leśnych ( w wersji wege/vegan zamienić na galaretkę na bazie agaru)
  • 1 garść malin (mogą być mrożone)
  • 1 garść jeżyn (mogą być mrożone)
  • 1 garść borówek (mogą być mrożone)
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 1 litr gęstego mleka kokosowego Real Thai
  • 25 g żelatyny ( w wersji wege/vegan zastąpić agarem)
  • 1,5 łyżeczki napojów w proszku słodzonych stewią Bolero w różnych smakach

Sposób przygotowania
 

  • Połowę przezroczystej galaretki w proszku wymieszać z erytrytolem i zalać 100 ml wrzątku, wymieszać, dodać 100 ml zimnej wody. Wlać 1/3 galaretki do silikonowej formy na babkę, wstawić do lodówki do stężęnia. Wyłożyć owoce na zastygniętą galaretkę i zalać pozostałą galaretką. Drugą połowę galaretki z drugą łyżką erytrytolu zalać 50 ml wrzątku, dobrze wymieszać i dolać 150 ml mleka kokosowego. Wylać na wierzch warstwy z owocami. Żelatynę namoczyć w 50 ml zimnej wody, zalać 50 ml wrzątku i wymieszać, dolać 850 ml mleka kokosowego. Jeśli korzystacie z agaru, to należy go zagotować z wodą, po czym połączyć z mlekiem kokosowym. Podzielić masę na 5 części, do każdej dodać ok. 1/3 łyżeczki bolero w wybranym smaku ( u mnie: marakuja, kiwi, malina, czarna porzeczka i borówka). Każdą wylewać kolejno na poprzednio stężałą warstwę. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Przed serwowaniem wstawić foremkę do ciepłej wody na kilka sekund, po czym przewrócić do góry nogami na talerz.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 206 kcal
Tłuszcz: 19,0 g
Węglowodany: 3,7 g
Błonnik 0,7 g
Białko 4,9 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating