keto tarta z cukinią
Danie główne Europejska Francuska Keto Lato Low Carb Paleo Przekąska Śniadania Wege Włoska

Keto tarta z cukinią (Paleo, LowCarb, bez nabiału)

Keto tarta z cukinią i klęska cukiniowego urodzaju

Jak wspominałam na IG i FB, weszłam ostatnio w posiadanie hurtowych ilości cukinii z działki. Zarówno żółtej, jak i zielonej. Powstało zatem pytanie, co z tym fantem zrobić… 😜 Sama miałam kilka opcji w głowie, także w odpowiedzi na moje pytanie padło kilka propozycji. Nie pozostało mi nic innego, jak zakasać rękawy i zabrać się do roboty. 😀 Na pierwszy ogień poszła keto tarta z cukinią. Dawno takiej nie jadłam, a poza tym mieliśmy gości więc idealnie wpisała się ona w aktualne zapotrzebowanie. Co prawda do tarty nie zużywa się jakichś spektakularnych ilości cukinii, ale to była w sumie rozgrzewka. W planie jest bowiem jeszcze zupa krem z cukinii, leczo i inne pyszności, także będzie się działo! 😜

Keto tarta z cukinią – pyszny sposób na wytrawną tartę

Na blogu jest już kilka przepisów na tarty, głównie takie na słodko, ale wytrawne też się znajdą. Nowością w przypadku tej wersji jest lekka modyfikacja składu ciasta na tartę. W związku z tym, że kokos lepiej sprawdza się jednak w słodkich kompozycjach smakowych, postanowiłam przełamać jego smak i zmieszać mąkę kokosową z innymi niskowęglowodanowymi i bezzbożowymi mąkami. Oto, co z tego wyszło:

tarta cukiniowa
Keto tarta z żółtą i zieloną cukinią

Keto tarta z cukinią – składniki:

🥚Jajka🥚

Występują zarówno w spodzie, jak i w nadzieniu. Nadmienię tylko króciutko, że najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, tym, co normalnie występuje sezonowo w okolicy i co byłyby w stanie same znaleźć w gospodarstwie. Zboża mogą stanowić ułamek karmy, jednak nie powinna to być przeważająca część. Przeważać powinny owady i inne robaki, zielenina, owoce i nasiona. Zimą udział ziarna może być trochę zwiększony. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach mają zdecydowanie więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.

🧈Tłuszcz🧈

Tutaj właściwie wybór należy do Was. Nada się każdy tłuszcz nasycony, który tężeje w niższych temperaturach. Ja do pieczenia z reguły używam rafinowanego oleju kokosowegomasła klarowanego lub mieszanki obu.

🥥Mąka kokosowa🥥

Standardowy rodzaj mąki w keto wypiekach, zaraz obok mąki migdałowej. Mąka kokosowa charakteryzuje się wysokim stopniem wchłanialności płynów, dlatego należy stosować ją z umiarem. W przeciwnym razie produkt końcowy będzie przesuszony. Ma lekko wyczuwalny posmak kokosa, przez co niektórzy nie stosują jej w wytrawnych potrawach. Z tego powodu tutaj używamy mieszanki mąki kokosowej i innych mąk bezzbożowych.

tarta z cukinią
Keto tarta z cukinią

🥜Mąka migdałowa🥜

Częsty wybór jeśli chodzi o keto wypieki. Jest neutralna w smaku, więc dobrze się sprawdza zarówno w słodkich, jak i wytrawnych wersjach. Tutaj poddajemy ją jednak obróbce termicznej, więc trzeba zwrócić uwagę, żeby była mocno odtłuszczona. Jeśli nie macie takowej do dyspozycji, lepiej postawić w całości na mąkę kokosową.

🥯Mąka sezamowa🥯

Stanowi uzupełnienie mąki kokosowej i migdałowej. Jest opcjonalna. Można ją zastąpić mąką łubinową, odtłuszczoną mąką lnianą lub wspomnianą mąką migdałową.

🥥Śmietana kokosowa (kwaśna)🥥

Razem z jajkami stanowi wypełnienie naszej tarty. Masę wykłada się na podpieczony spód, a następnie przykrywa plasterkami cukinii. U mnie zawsze w tej roli PlantOn Sour Creamo. Jeśli nie uda Wam się jej dostać, można zastąpić ją jogurtem kokosowym. A jeśli stosujecie nabiał w diecie, to możecie użyć zwykłej kwaśnej śmietany.

🥒Cukinia🥒

Tego warzywa nie trzeba chyba nikomu przedstawiać… Jest to królowa stołu podczas letnich i jesiennych miesięcy. Świetna zarówno w wytrawnym, jak i w słodkim wydaniu. Tutaj używamy zarówno żółtej, jak i zielonej odmiany. Przed zastosowaniem należy pokroić ją w plastry, posolić i odstawić, aby puściła wodę. Dopiero po osuszeniu wykładamy plastrami wierzch tarty.

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto tarta z cukinią

Tarta z cukinią

Modern Cavegirl
Co powiecie na tartę ze wspaniałym letnim warzywem, którego w sezonie zapewne macie pod dostatkiem? Keto tarta z cukinią to proste i smaczne danie, idealne na przekąskę, śniadanie, obiad i każdy inny posiłek… 😀 Polecam!
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 25 mins
Czas całkowity 35 mins
Rodzaj dania Danie główne, Przekąska, Śniadanie
Kuchnia Europejska, Francuska, Włoska
Porcje 8 porcji
Kalorie 163 kcal

Składniki
  

Spód

  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej
  • 1 łyżka oliwy
  • 30 g oleju kokosowego rafinowanego lub masła klarowanego
  • 50 g mąki kokosowej
  • 35 g mąki migdałowej odtłuszczonej
  • 25 g mąki sezamowej odtłuszczonej

Nadzienie

  • 2 jajka
  • 200 g kwaśnej śmietany kokosowej PlantOn Sour Creamo
  • 0,5 łyżeczki soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej lub więcej do smaku + do posypania cukinii
  • 0,5 łyżeczki czosnku niedźwiedziego suszonego
  • 0,5 cukinii zielonej (ok. 150 g)
  • 0,5 cukinii żółtej (ok. 150 g)
  • 0,5 kulki mozzarelli startej na tarce (opcjonalnie – ominąć w wersji bez nabiału)

Sposób przygotowania
 

Spód

  • Wszystkie składniki umieścić w malakserze i utrzeć na gładką masę. Wylepić nią formę do tarty o średnicy ok. 28 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni w trybie góra + dół na ok. 8 minut.

Nadzienie

  • Cukinię pokroić w plasterki, posolić dodatkową porcją soli, odstawić na kilka minut aż puści wodę. Jajka ubić ze śmietaną i przyprawami. Masę wyłożyć na podpieczony spód. Na to wyłożyć odsączone z wody i osuszone ręcznikiem papierowym plasterki cukinii. Wstawić do piekarnika na ok. 15 – 20 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia posypać wierzch tarty startą mozzarellą.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 163 kcal
Tłuszcz: 11,8 g
Węglowodany: 4,7 g
Błonnik 0,9 g
Białko 7,1 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

2 Comments

  1. Elżbieta says:

    Ta tarta jest po prostu piękna!!!!!!I na pewno też smaczna!!!! Coś dla oka i coś dla podniebienia!!! Na pewno wypróbuję!!!! Pozdrawiam autorkę i życzę dużo takich wspaniałych, pomysłów na takie cudowne i nieskomplikowane dania!!!

    1. Dziękuję za te przemiłe i bardzo motywujące do dalszego działania słowa! 😀 Pozdrawiam gorąco! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating