keto tarta z cukinią

Keto tarta z cukinią (Paleo, LowCarb, bez nabiału)

Keto tarta z cukinią i klęska cukiniowego urodzaju

Weszłam ostatnio w posiadanie hurtowych ilości cukinii z działki. Zarówno żółtej, jak i zielonej. Powstało zatem pytanie, co z tym fantem zrobić… Sama miałam kilka opcji w głowie, także w odpowiedzi na moje pytanie padło kilka propozycji. Nie pozostało mi nic innego, jak zakasać rękawy i zabrać się do roboty. Na pierwszy ogień poszła keto tarta z cukinią. Dawno takiej nie jadłam, a poza tym mieliśmy gości więc idealnie wpisała się ona w aktualne zapotrzebowanie. Co prawda do tarty nie zużywa się jakichś spektakularnych ilości cukinii, ale to była w sumie rozgrzewka. W planie jest bowiem jeszcze zupa krem z cukinii, leczo i inne pyszności, także będzie się działo!

Keto tarta z cukinią – pyszny sposób na wytrawną tartę

Na blogu jest już kilka przepisów na tarty, głównie takie na słodko, ale wytrawne też się znajdą. Nowością w przypadku tej wersji jest lekka modyfikacja składu ciasta na tartę. W związku z tym, że kokos lepiej sprawdza się jednak w słodkich kompozycjach smakowych, postanowiłam przełamać jego smak i zmieszać mąkę kokosową z innymi niskowęglowodanowymi i bezzbożowymi mąkami. Oto, co z tego wyszło:

tarta cukiniowa
Keto tarta z żółtą i zieloną cukinią

Keto tarta z cukinią – składniki:

Jajka

Występują zarówno w spodzie, jak i w nadzieniu. Nadmienię tylko króciutko, że najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.

Tłuszcz

Tutaj właściwie wybór należy do Was. Nada się każdy tłuszcz nasycony, który tężeje w niższych temperaturach. Ja do pieczenia z reguły używam rafinowanego oleju kokosowego, masła klarowanego lub mieszanki obu.

Mąka kokosowa

Standardowy rodzaj mąki w keto wypiekach, zaraz obok mąki migdałowej. Mąka kokosowa charakteryzuje się wysokim stopniem wchłanialności płynów, dlatego należy stosować ją z umiarem. W przeciwnym razie produkt końcowy będzie przesuszony. Ma lekko wyczuwalny posmak kokosa, przez co niektórzy nie stosują jej w wytrawnych potrawach. Z tego powodu tutaj używamy mieszanki mąki kokosowej i innych mąk bezzbożowych.

tarta z cukinią
Keto tarta z cukinią

Mąka migdałowa

Częsty wybór jeśli chodzi o keto wypieki. Jest neutralna w smaku, więc dobrze się sprawdza zarówno w słodkich, jak i wytrawnych wersjach. Tutaj poddajemy ją jednak obróbce termicznej, więc trzeba zwrócić uwagę, żeby była mocno odtłuszczona. Jeśli nie macie takowej do dyspozycji, lepiej postawić w całości na mąkę kokosową.

Mąka sezamowa

Stanowi uzupełnienie mąki kokosowej i migdałowej. Jest opcjonalna. Można ją zastąpić mąką łubinową, odtłuszczoną mąką lnianą lub wspomnianą mąką migdałową.

Śmietana kokosowa (kwaśna)

Razem z jajkami stanowi wypełnienie naszej tarty. Masę wykłada się na podpieczony spód, a następnie przykrywa plasterkami cukinii. U mnie zawsze w tej roli PlantOn Sour Creamo. Jeśli nie uda Wam się jej dostać, można zastąpić ją jogurtem kokosowym. A jeśli stosujecie nabiał w diecie, to możecie użyć zwykłej kwaśnej śmietany.

Cukinia

Tego warzywa nie trzeba chyba nikomu przedstawiać… Cukinia to królowa stołu podczas letnich i jesiennych miesięcy. Świetna zarówno w wytrawnym, jak i w słodkim wydaniu. Tutaj używamy zarówno żółtej, jak i zielonej odmiany. Przed zastosowaniem należy pokroić ją w plastry, posolić i odstawić, aby puściła wodę. Dopiero po osuszeniu wykładamy plastrami wierzch tarty.

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto tarta z cukinią

Tarta z cukinią

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Co powiecie na tartę ze wspaniałym letnim warzywem, którego w sezonie zapewne macie pod dostatkiem? Keto tarta z cukinią to proste i smaczne danie, idealne na przekąskę, śniadanie, obiad i każdy inny posiłek… 😀 Polecam!
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Czas całkowity 35 minuty
Porcje 8 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
vege
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Spód

Nadzienie

  • 2 szt. jajka
  • 200 g śmietana kokosowa PlantOn Sour Creamo
  • 0,5 łyżeczki sól himalajska, kłodawska lub morska (do smaku + do posypania cukinii)
  • 0,5 łyżeczki czosnek niedźwiedzi suszonego
  • 0,5 szt. cukinia zielona (ok. 150 g)
  • 0,5 szt. cukinia żółta (ok. 150 g)
  • 0,5 kulki mozzarella startej na tarce (opcjonalnie – ominąć w wersji bez nabiału)
Podoba Ci się ten keto przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny keto jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

Spód

  • Wszystkie składniki umieścić w malakserze i utrzeć na gładką masę. Wylepić nią formę do tarty o średnicy ok. 28 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni w trybie góra + dół na ok. 8 minut.

Nadzienie

  • Cukinię pokroić w plasterki, posolić dodatkową porcją soli, odstawić na kilka minut aż puści wodę. Jajka ubić ze śmietaną i przyprawami. Masę wyłożyć na podpieczony spód. Na to wyłożyć odsączone z wody i osuszone ręcznikiem papierowym plasterki cukinii. Wstawić do piekarnika na ok. 15 – 20 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia posypać wierzch tarty startą mozzarellą.
POTRZEBUJESZ KETO JADŁOSPIS?Sprawdź zbilansowane keto jadłospisy albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie –> PRZECHODZĘ DO SKLEPU

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Tarta z cukinią
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
234.61
% RWS*
Tłuszcz
 
19.18
g
12
%
Tłuszcze nasycone
 
8.53
g
53
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
1.48
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
3.82
g
Cholesterol
 
93
mg
31
%
Sód
 
285.53
mg
12
%
Potas
 
119.71
mg
3
%
Węglowodany
 
7.63
g
25
%
Błonnik
 
3.4
g
14
%
Cukier
 
1.57
g
Białko
 
8.8
g
9
%
Witamina A
 
263.57
IU
5
%
Witamina C
 
4.38
mg
5
%
Wapń
 
127.34
mg
13
%
Żelazo
 
1.33
mg
7
%
Węglowodany netto
 
4.23
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe KETO PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystasz z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Ciebie, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

2 Comments

  1. Avatar for Elżbieta
    Elżbieta says:

    Ta tarta jest po prostu piękna!!!!!!I na pewno też smaczna!!!! Coś dla oka i coś dla podniebienia!!! Na pewno wypróbuję!!!! Pozdrawiam autorkę i życzę dużo takich wspaniałych, pomysłów na takie cudowne i nieskomplikowane dania!!!

    1. Avatar for Modern Cavegirl

      Dziękuję za te przemiłe i bardzo motywujące do dalszego działania słowa! 😀 Pozdrawiam gorąco! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu