banner keto menu
Keto Green Velvet Cake
Amerykańska Deser Keto Lato Low Carb Paleo Wege Wiosna

Keto Green Velvet Cake (Paleo, LowCarb)

Oda do szpinaku

Nie wiedzieć czemu na blogu nie ma zbyt wiele przepisów na dania ze szpinakiem. To w sumie trochę dziwne, bo zaliczam się do tej grupy osób, które zdecydowanie lubią to warzywo. Może nie jadam go codziennie, ale pojawia się na moim stole regularnie czy to w formie duszonej jako dodatek do dań mięsnych albo rybnych czy też w formie świeżych liści, które dodaję do sałatek. Jestem zdania, że jest to najlepszy możliwy dodatek do łososia. Rzadziej stosuję go jako element zielonych koktajli, ale na razie pora roku nie sprzyja jeszcze smoothies i im podobnym. Tak przynajmniej sobie to tłumaczę… 🙂

Green velvet cake
Keto Green Velvet Cake, czyli zielone ciasto szpinakowe

Szpinak do ciasta? – A czemu nie…?

Bardzo lubię także szpinak w różnych nietypowych kompozycjach – na przykład jako składnik ciast. Babka szpinakowa z tego przepisu jest nie tylko pyszna, ale i ciekawie się prezentuje. Jest to wypiek utrzymany trochę w wielkanocnych klimatach, więc jak najbardziej na czasie. 🙂 Podoba mi się także idea wykorzystywania szpinaku w roli barwnika spożywczego (na przykład do barwienia makaronu, itp.). W tych dwóch postaciach zostanie on także wykorzystany dzisiaj. Dlaczego akurat dzisiaj skoro na blogu tak długo było cicho na temat szpinaku…? Ano właśnie dzisiaj obchodzi on swoje święto – Międzynarodowy Dzień Szpinaku!

zielone ciasto szpinakowe
Keto Green Velvet Cake

Keto Green Velvet Cake – zielony zawrót głowy

Wybór padł na zieloną wersję słynnego Red Velvet Cake (tutaj znajdziecie wariację na jego temat w postaci muffinek). No bo skoro jest to ciasto biszkoptowe zabarwione burakami przełożone białym kremem, to analogicznie puszysty biszkopt ze szpinakiem i białym kremem staje się Green Velvet Cake. U mnie oczywiście w wersji zgodnej z dietą ketogeniczną, czyli Keto Green Velvet Cake… To właściwie kolejne po keto torcie wiosennym ciasto w tym kolorze na przestrzeni kilku dni. Ale chyba nic w tym dziwnego biorąc pod uwagę jaką mamy porę roku – po prostu wiosna uderzyła mi do głowy… 🙂

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Keto Green Velvet Cake

Green Velvet Cake

Kolejny zielony wiosenny wypiek na tapecie, czyli Keto Green Velvet Cake z okazji Międzynarodowego Dnia Szpinaku. Dołączacie do świętowania? 🙂
Czas przygotowania 20 mins
Czas gotowania 25 mins
Czas całkowity 45 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Amerykańska, Wege
Porcje 16 porcji

Składniki
  

Ciasto

  • 4 jajka
  • 200 g szpinaku mrożonego (rozmrozić i odcisnąć z wody)
  • 50 ml oleju z awokado
  • 40 g erytrytolu
  • 40 g mąki kokosowej
  • 1 szczypta soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej
  • 1 łyżeczka cream of tartar (inaczej kamień winny, kwaśny winian potasu – spulchniacz)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki barwnika zielonego naturalnego (opcjonalnie – dla wzmocnienia koloru)
  • 1 łyżka skórki z cytryny (skórka otarta z 1 cytryny)

Krem

  • 60 g oleju kokosowego nierafinowanego
  • 60 g erytrytolu
  • 200 g śmietany kokosowej gęstej, na wzór kwaśnej śmietany (np. Creamo PlantOn)
  • borówki do dekoracji (opcjonanie)

Sposób przygotowania
 

Ciasto

  • Białka oddzielić od żółtek. Szpinak zblendować z olejem, ekstraktem z wanilii, barwnikiem i żółtkami. Białka ubić na sztywną masę wraz z solą, dosypując pod koniec po trochu erytrytol. Mąkę kokosową wymieszać z cream of tartar. Masę szpinakową wymieszać delikatnie z białkami, a następnie z suchymi składnikami oraz skórką cytrynową. Przełożyć do okrąglej tortownicy (ok. 18 – 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 20 minut. Ostudzić.

Krem

  • Przed przystąpieniem do pracy, wszystkie składniki kremu muszą mieć temperaturę pokojową. Erytrytol zmielić na puder. Utrzeć z olejem kokosowym. Dodać śmietanę i ubijać chwilę do uzyskania gładkiej masy. Wyłożyć na wierzch ciasta i udekorować borówkami.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 108 kcal
Tłuszcz: 9,8 g
Węglowodany: 1,3 g
Błonnik 0,3 g
Białko 2,4 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating