W zdrowej diecie istnieje wiele pysznych i zdrowych posiłków, które pozwalają nam cieszyć się smakiem jedzenia, jednocześnie zachowując niski poziom węglowodanów. Dziś chciałabym podzielić się z Tobą przepisem na Keto Ciasto Szpinakowe – danie, które z pewnością zasmakuje zarówno miłośnikom diety ketogenicznej, jak i wszystkim poszukującym zdrowszych przekąsek.
Keto ciasto szpinakowe: Oda do szpinaku
Nie wiedzieć czemu na blogu nie ma zbyt wiele przepisów na dania ze szpinakiem. To w sumie trochę dziwne, bo zaliczam się do tej grupy osób, które zdecydowanie lubią to warzywo. Może nie jadam go codziennie, ale pojawia się na moim stole regularnie czy to w formie duszonej jako dodatek do dań mięsnych albo rybnych czy też w formie świeżych liści, które dodaję do sałatek. Jestem zdania, że jest to najlepszy możliwy dodatek do łososia. Rzadziej stosuję go jako element zielonych koktajli, ale na razie pora roku nie sprzyja jeszcze smoothies i im podobnym. Tak przynajmniej sobie to tłumaczę… 🙂
Keto ciasto ze szpinakiem: Szpinak na słodko
Bardzo lubię także szpinak w różnych nietypowych kompozycjach – na przykład jako składnik ciast. Babka szpinakowa jest nie tylko pyszna, ale i ciekawie się prezentuje. Jest to wypiek utrzymany trochę w wielkanocnych klimatach, więc jak najbardziej na czasie. 🙂 Podoba mi się także idea wykorzystywania szpinaku w roli barwnika spożywczego (na przykład do barwienia makaronu, itp.). A skoro dzisiaj mamy Międzynarodowy Dzień Szpinaku, to najbardziej odpowiednim wyborem będzie keto ciasto ze szpinakiem!
Keto Green Velvet Cake: Zielony Zawrót Głowy
Wybór padł na zieloną wersję słynnego Red Velvet Cake. Rozumując bowiem analogicznie, biszkopt ze szpinakiem i białym kremem należy określić mianem Green Velvet Cake. U mnie oczywiście w wersji zgodnej z dietą ketogeniczną, czyli Keto Green Velvet Cake… To właściwie kolejne po keto torcie wiosennym ciasto w tym kolorze na przestrzeni kilku dni. Ale chyba nic w tym dziwnego biorąc pod uwagę jaką mamy porę roku – po prostu wiosna uderzyła mi do głowy… 🙂
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Green Velvet Cake
Składniki
Ciasto
- 4 szt. jajka
- 200 g szpinak mrożony (rozmrozić i odcisnąć z wody)
- 50 ml olej z awokado
- 40 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 40 g mąka kokosowa +/- w zależności od chłonności
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia lub cream of tartar (inaczej kamień winny, kwaśny winian potasu – spulchniacz)
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
- 2 łyżeczki barwnik zielony naturalny (opcjonalnie – dla wzmocnienia koloru)
- 1 łyżka skórka z cytryny (skórka otarta z 1 cytryny)
Krem
- 60 g nierafinowany olej kokosowy
- 60 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 200 g śmietana kokosowa gęstej (u mnie PlantOn Sour Creamo )
- 30 g borówki do dekoracji
Sposób przygotowania
Ciasto
- Białka oddzielić od żółtek. Szpinak zblendować z olejem, ekstraktem z wanilii, barwnikiem i żółtkami. Białka ubić na sztywną masę wraz z solą, dosypując pod koniec po trochu slodzidło. Mąkę kokosową wymieszać z cream of tartar. Masę szpinakową wymieszać delikatnie z białkami, a następnie z suchymi składnikami oraz skórką cytrynową. Przełożyć do okrąglej tortownicy (ok. 18 – 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 20 minut. Ostudzić.
Krem
- Przed przystąpieniem do pracy, wszystkie składniki kremu muszą mieć temperaturę pokojową. Słodzidło zmielić na puder. Utrzeć z olejem kokosowym. Dodać śmietanę i ubijać chwilę do uzyskania gładkiej masy. Wyłożyć na wierzch ciasta i udekorować borówkami.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.