Keto omlet z boczkiem i szpinakiem – śniadanie idealne
Tak, prezentowany dzisiaj keto omlet z boczkiem i szpinakiem jest idealny pod wieloma względami. Jest świetny w smaku, sycący, pożywny, a w dodatku bezzbożowy i niskowęglowodanowy, czyli całkowicie zgodny z wytycznymi zarówno diety Paleo, jak i ketogenicznej! Spełnia więc wszystkie wymagania stawiane każdej potrawie, która wychodzi spod moich rąk. Jest przy tym także banalnie prosty i szybki w przygotowaniu! No nie można już chyba chcieć więcej…
Keto omlet z boczkiem i szpinakiem to tylko trzy składniki
Ten spektakularny efekt uzyskuje się dysponując praktycznie trzema bardzo podstawowymi składnikami, które są częstymi bywalcami każdej kuchni, zwłaszcza zaś osób stosujących dietę Paleo oraz ketogeniczną. Są to jajka, szpinak i boczek. Ten drugi może być w formie świeżej lub mrożonej – nie ma to większego znaczenia. Teraz jest sezon, więc proponuję korzystać z niego w wersji świeżej. Poza sezonem nie pozostaje nic innego, jak zdać się na szpinak mrożony. Z formą można zresztą dowolnie eksperymentować! Z tych samych składników może powstać nie tylko keto omlet, ale także keto jajecznica czy keto szakszuka szpinakowa.
POZNAJ: Pozostałe przepisy na KETO omlety na słodko i wytrawnie
Białko + tłuszcz = równowaga cukrowo- insulinowa
Takie zestawienie składników ma oczywiście tę zaletę, że nie podnosi znacznie poziomu cukru, a co za tym idzie także insuliny we krwi. Jak już wiele razy wspominałam, śniadania białkowo- tłuszczowe są dobrym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy borykają się z problemem insulinooporności. Pozwalają one uniknąć huśtawki cukrowo- insulinowej dając uczucie sytości na dłużej. Warto zaczynać dzień właśnie w taki sposób, a posiłki zawierające więcej węglowodanów zachować na drugą część dnia. Nawet osoby nie stosujące diet niskowęglowodanowych i nie mających aż tak zaawansowanych problemów z gospodarką cukrowo- insulinową mogą z powodzeniem stosować się do powyższych wytycznych. Na pewno przyniesie im to korzyści zdrowotne, zwłaszcza w długiej perspektywie i pozwoli odsunąć w czasie lub całkiem uniknąć tego typu dolegliwości. Dodatkową zaletą jest dużo dłuższe uczucie sytości i brak konieczności podporządkowywania życia ciągłej potrzebie jedzenia.
Śniadaniom z cukrem mówimy stanowcze NIE
Skąd wziął się więc pomysł na śniadania na słodko? W niektórych krajach, zwłaszcza tych południowo- europejskich, jak Francja czy Włochy jest to wręcz standard uwarunkowany kulturowo. Śniadanie to kawa z croissant’em lub innym słodkim wypiekiem, ewentualnie zastąpionym pieczywem z marmoladą lub dżemem. I o ile nie można odmówić takiemu posiłkowi atrakcyjności, to już ze zdrowiem nie ma to zbyt wiele wspólnego. Zdrowa osoba poradzi sobie co prawda ze strawieniem takiej bomby węglowodanowej, ale w dzisiejszych czasach spożycie cukru jest tak duże, że coraz więcej osób boryka się z tego konsekwencjami. Wliczając w to właśnie wspomnianą insulinooporność.
Lepiej zapobiegać niż leczyć
W myśl powyższej zasady proponuję zwrócić większą uwagę na kwestie zdrowotne związane ze spożyciem węglowodanów i dbać o zdrowie zanim się ono popsuje na tyle, że zmiany dietetyczne okażą się konieczne. Oczywiście to wytarty frazes i rzadko kto podchodzi do tematu z taką odpowiedzialnością, żeby wprowadzić go w życie. Jednak zachęcam do uczenia się na błędach innych (w tym także moich ;)) i do zrezygnowania ze standardowej zachodniej diety na rzecz bardziej świadomego odżywiania. Nawet jeśli nie będzie to dieta stricte Paleo czy ketogeniczna, to i tak na pewno przyniesie więcej korzyści niż szkód!
TEN PRZEPIS ZNAJDZIESZ W NASTĘPUJĄCYCH JADŁOSPISACH:
Omlet z boczkiem i szpinakiem
Składniki
- 100 g boczek wędzony lub szynka
- 150 g szpinak w liściach świeży lub mrożony
- 4 szt. jajka
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia lub kwaśnego winianu potasu (inaczej cream of tartar)
- 2 szczypty sól himalajska, kłodawska lub morska
- 1 szczypta gałka muszkatołowa najlepiej świeżo startej
Sposób przygotowania
- Szpinak świeży zblanszować w gorącej wodzie, przelać zimną wodą, odcisnąć i pokroić w mniejsze kawałki. Szpinak mrożony należy uprzednio rozmrozić i pominąć etap blanszowania. Boczek pokroić w niewielką kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać szpinak oraz gałkę muszkatołową i smażyć razem jeszcze przez chwilę. Jajka ubić trzepaczką lub mikserem, posolić do smaku. Zalać zawartość patelni ubitymi jajkami i smażyć aż wierzch jajek będzie prawie ścięty. Podważyć spód łopatką i przerzucić omlet na drugą stronę (ja robię to przy pomocy talerza – zdejmuję omlet na talerz, przykrywam patelnią i szybkim ruchem odwracam całość). Dosmażyć chwilę z drugiej strony i podawać – najlepiej na ciepło.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.