Keto omlet

Keto omlet z boczkiem i szpinakiem (Paleo, LowCarb)

Keto omlet z boczkiem i szpinakiem – śniadanie idealne

Tak, prezentowany dzisiaj keto omlet z boczkiem i szpinakiem jest idealny pod wieloma względami. Jest świetny w smaku, sycący, pożywny, a w dodatku bezzbożowy i niskowęglowodanowy, czyli całkowicie zgodny z wytycznymi zarówno diety Paleo, jak i ketogenicznej! Spełnia więc wszystkie wymagania stawiane każdej potrawie, która wychodzi spod moich rąk. Jest przy tym także banalnie prosty i szybki w przygotowaniu! No nie można już chyba chcieć więcej…

Keto omlet z boczkiem i szpinakiem to tylko trzy składniki

Ten spektakularny efekt uzyskuje się dysponując praktycznie trzema bardzo podstawowymi składnikami, które są częstymi bywalcami każdej kuchni, zwłaszcza zaś osób stosujących dietę Paleo oraz ketogeniczną. Są to jajka, szpinak i boczek. Ten drugi może być w formie świeżej lub mrożonej – nie ma to większego znaczenia. Teraz jest sezon, więc proponuję korzystać z niego w wersji świeżej. Poza sezonem nie pozostaje nic innego, jak zdać się na szpinak mrożony. Z formą można zresztą dowolnie eksperymentować! Z tych samych składników może powstać nie tylko keto omlet, ale także keto jajecznica czy keto szakszuka szpinakowa.

Białko + tłuszcz = równowaga cukrowo- insulinowa

Takie zestawienie składników ma oczywiście tę zaletę, że nie podnosi znacznie poziomu cukru, a co za tym idzie także insuliny we krwi. Jak już wiele razy wspominałam, śniadania białkowo- tłuszczowe są dobrym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy borykają się z problemem insulinooporności. Pozwalają one uniknąć huśtawki cukrowo- insulinowej dając uczucie sytości na dłużej. Warto zaczynać dzień właśnie w taki sposób, a posiłki zawierające więcej węglowodanów zachować na drugą część dnia. Nawet osoby nie stosujące diet niskowęglowodanowych i nie mających aż tak zaawansowanych problemów z gospodarką cukrowo- insulinową mogą z powodzeniem stosować się do powyższych wytycznych. Na pewno przyniesie im to korzyści zdrowotne, zwłaszcza w długiej perspektywie i pozwoli odsunąć w czasie lub całkiem uniknąć tego typu dolegliwości. Dodatkową zaletą jest dużo dłuższe uczucie sytości i brak konieczności podporządkowywania życia ciągłej potrzebie jedzenia.

Śniadaniom z cukrem mówimy stanowcze NIE

Skąd wziął się więc pomysł na śniadania na słodko? W niektórych krajach, zwłaszcza tych południowo- europejskich, jak Francja czy Włochy jest to wręcz standard uwarunkowany kulturowo. Śniadanie to kawa z croissant’em lub innym słodkim wypiekiem, ewentualnie zastąpionym pieczywem z marmoladą lub dżemem. I o ile nie można odmówić takiemu posiłkowi atrakcyjności, to już ze zdrowiem nie ma to zbyt wiele wspólnego. Zdrowa osoba poradzi sobie co prawda ze strawieniem takiej bomby węglowodanowej, ale w dzisiejszych czasach spożycie cukru jest tak duże, że coraz więcej osób boryka się z tego konsekwencjami. Wliczając w to właśnie wspomnianą insulinooporność.

Lepiej zapobiegać niż leczyć

W myśl powyższej zasady proponuję zwrócić większą uwagę na kwestie zdrowotne związane ze spożyciem węglowodanów i dbać o zdrowie zanim się ono popsuje na tyle, że zmiany dietetyczne okażą się konieczne. Oczywiście to wytarty frazes i rzadko kto podchodzi do tematu z taką odpowiedzialnością, żeby wprowadzić go w życie. Jednak zachęcam do uczenia się na błędach innych (w tym także moich ;)) i do zrezygnowania ze standardowej zachodniej diety na rzecz bardziej świadomego odżywiania. Nawet jeśli nie będzie to dieta stricte Paleo czy ketogeniczna, to i tak na pewno przyniesie więcej korzyści niż szkód!

Keto omlet

Omlet z boczkiem i szpinakiem

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Jajka, szpinak i boczek to składniki, które można w łatwy i szybki sposób zamienić w pyszny keto omlet. Jest to jednocześnie sprawdzony przepis na śniadanie idealne dla każdego, nie tylko dla osób na diecie ketogenicznej i Paleo!
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Czas całkowity 25 minuty
Rodzaj dania Śniadanie
Kuchnia Europejska
Porcje 2 porcje
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

  • 100 g boczek wędzony lub szynka
  • 150 g szpinak w liściach świeży lub mrożony
  • 4 szt. jajka
  • 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia lub kwaśnego winianu potasu (inaczej cream of tartar)
  • 2 szczypty sól himalajska, kłodawska lub morska
  • 1 szczypta gałka muszkatołowa najlepiej świeżo startej
Podoba Ci się ten keto przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny keto jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

  • Szpinak świeży zblanszować w gorącej wodzie, przelać zimną wodą, odcisnąć i pokroić w mniejsze kawałki. Szpinak mrożony należy uprzednio rozmrozić i pominąć etap blanszowania. Boczek pokroić w niewielką kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać szpinak oraz gałkę muszkatołową i smażyć razem jeszcze przez chwilę. Jajka ubić trzepaczką lub mikserem, posolić do smaku. Zalać zawartość patelni ubitymi jajkami i smażyć aż wierzch jajek będzie prawie ścięty. Podważyć spód łopatką i przerzucić omlet na drugą stronę (ja robię to przy pomocy talerza – zdejmuję omlet na talerz, przykrywam patelnią i szybkim ruchem odwracam całość). Dosmażyć chwilę z drugiej strony i podawać – najlepiej na ciepło.
KETO JADŁOSPIS ZORIENTOWANY NA CELSprawdź zbilansowane keto jadłospisy albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Omlet z boczkiem i szpinakiem
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
354.73
% RWS*
Tłuszcz
 
28.69
g
17
%
Tłuszcze nasycone
 
9.58
g
60
%
Tłuszcze trans
 
0.1
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
5.03
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
11.97
g
Cholesterol
 
360.36
mg
120
%
Sód
 
632.98
mg
28
%
Potas
 
640.75
mg
18
%
Węglowodany
 
4.49
g
15
%
Błonnik
 
1.75
g
7
%
Cukier
 
0.78
g
Białko
 
19.54
g
20
%
Witamina A
 
7526.96
IU
151
%
Witamina C
 
21.09
mg
26
%
Wapń
 
200.62
mg
20
%
Żelazo
 
3.91
mg
22
%
Węglowodany netto
 
2.74
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe KETO PRZEPISY
KETO przy Hashimoto KETO dieta co jeść KETO Jadłospis na tydzień

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście
Avatar for Modern Cavegirl

Modern Cavegirl

Ekspertka do spraw zdrowego odżywiania, która lubi smacznie zjeść. Autorka artykułów na temat odchudzania i zdrowia, przepisów kulinarnych oraz zbilansowanych keto jadłospisów. Wypróbowała na sobie kilkanaście różnych diet aż trafiła na taką, która pozwoliła jej skutecznie schudnąć i pokonać chorobę Hashimoto. Teraz pomaga innym odzyskać zdrowie, szczupłą sylwetkę i dobre samopoczucie.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu