wałek NIE PRZEGAP ŻADNEGO PRZEPISU! wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

Keto truskawki w czekoladzie

Keto truskawki w polewie (Paleo, LowCarb)

Na zakończenie sezonu

Dzisiaj szybki deser z truskawkami w roli głównej. To już chyba ostatnie sztuki w tym sezonie. Jeśli chcecie wypróbować je w takiej odsłonie, to spieszcie się, bo zaraz ich już nie będzie. I znowu trzeba będzie czekać okrągły rok… Wspominałam ostatnio o połączeniu smaku truskawek i czekolady. Mi ono bardzo pasuje. Myślę, że jest ogólnie znane i lubiane. Najprostszy przepis wykorzystujący ten zestaw produktów to natomiast truskawki w polewie czekoladowej. U mnie oczywiście w wersji keto, co sprowadza się właściwie do tego, że użyłam niskowęglowodanowej czekolady.

Czekolada w wersji keto

Nie zawiera ona ani grama cukru, dzięki czemu jest całkowicie zgodna z dietą ketogeniczną. Jest natomiast słodzona erytrytolem i glikozydami stewiolowymi. Jeśli dysponujecie zwykłą gorzką czekoladą o wysokiej zawartości kakao (85% to absolutne minimum, ale czym więcej tym lepiej) to też może się udać, bo cukru nie powinno być tam zbyt wiele. Zalecam jednak skontrolowanie ilość węglowodanów w porcji. Truskawki też mają ich w końcu trochę, więc w sumie może być ich więcej niż zakłada Wasza wersja diety.

Krótko acz treściwie

Przepis jest wręcz banalny w wykonaniu. Keto truskawki w polewie powstają bowiem poprzez zamoczenie ich w rozpuszczonej czekoladzie. Ot cała filozofia… 😉 Żeby jednak nie było tak łatwo, ja zmodyfikowałam go dodając posiekanych orzechów na koniec. U mnie są to nerkowce, ale każde inne nadadzą się równie dobrze. Wychodzi z tego całkiem przyjemny deser. I jaki efektowny! 🤩 Keto truskawki w polewie to dobry pomysł na awaryjny deser, kiedy nadchodzą niespodziewani goście. Oczywiście warunkiem koniecznym jest posiadanie pod ręką truskawek i czekolady…

Keto truskawki w polewie
Keto truskawki w polewie jogurtowej

W poszukiwaniu alternatywy

Jeśli potrzebujecie większego urozmaicenia, to proponuję część truskawek pokryć ciemną, a część białą czekoladą. Można je wtedy posypać siekanymi pistacjami. Mi się jednak nie udało namierzyć białej czekolady, która byłaby zarówno niskowęglowodanowa, jak i bez laktozy. Musiałam się więc bardziej napracować, żeby uzyskać efekt negatywu. Ukręciłam więc mój ulubiony lukier z tego przepisu, który powstał na bazie musu kokosowego i jogurtu kokosowego. Obtoczyłam nim truskawki i obsypałam kawałkami pistacji właśnie. W obu wersjach truskawki są przepyszne i stanowią świetny deser. Zdecydowanie do wypróbowania! 😀

Koniecznie dajcie znać która wersja bardziej przypadła Wam do gustu!

Keto truskawki w polewie
Keto truskawki w polewie dwóch wersjach
Keto truskawki w czekoladzie

Truskawki w polewie

Modern Cavegirl
Pyszny deser na zakończenie sezonu truskawkowego, czyli keto truskawki w polewie w dwóch wersjach kolorystycznych zdobędą uznanie każdego łasucha. Zwłaszcza, że w tej wersji mogą sobie na nie pozwolić także osoby na diecie niskowęglowodanowej.
Czas przygotowania 20 mins
Czas całkowity 30 mins
Rodzaj dania Deser, Przekąska
Kuchnia Europejska
Porcje 14 sztuk
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
vegan
vege
Chesz okazać wsparcie?Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy:
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Składniki
  

Truskawki w ciemnej polewie

Truskawki w jasnej polewie

skomponuj jadłospis z tym przepisem

Sposób przygotowania
 

Truskawki w ciemnej polewie

  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w garnuszku na bardzo małym ogniu. Każdą truskawkę zamocz w rozpuszczonej czekoladzie do 3/4 wysokości. Obtocz w posiekanych nerkowcach. Połóż na talerzyku wyłożonym papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki na ok. 10 minut aby czekolada zastygła.

Truskawki w jasnej polewie

  • Rozpuścić w garnuszku na małym ogniu mus kokosowy wraz z sokiem z cytryny, a następnie dodawać jogurt kokosowy do uzyskania pożądanej konsystencji. Każdą truskawkę pokryć polewą do 3/4 wysokości i obtoczyć w posiekanych pistacjach. Ułożyć na talerzyku wyłożonym papierem do pieczenia i wstawić do lodówki na ok. 10 minut, aby polewa zastygła.
Wypróbowałaś/eś ten przepis?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
Truskawki w polewie
Wielkość porcji
 
1 sztuka
Kalorie
48.79
% RWS*
Tłuszcz
 
3.97
g
6
%
Tłuszcze nasycone
 
1.66
g
10
%
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.29
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
0.72
g
Sód
 
1.24
mg
0
%
Potas
 
47.76
mg
1
%
Węglowodany
 
2.69
g
1
%
Błonnik
 
0.79
g
3
%
Cukier
 
1.03
g
1
%
Białko
 
0.99
g
2
%
Witamina A
 
3.35
IU
0
%
Witamina C
 
7.61
mg
9
%
Wapń
 
4.49
mg
0
%
Żelazo
 
0.33
mg
2
%
Węglowodany netto
 
1.9
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu).

Potrzebne zaopatrzenie?Do codziennych zakupów polecam następujące sklepy internetowe:
zakupy Carrefour
zakupy polski koszyk
sklep auchan
zakupy bee.pl

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu