Na zakończenie sezonu
Dzisiaj szybki deser z truskawkami w roli głównej. To już chyba ostatnie sztuki w tym sezonie. Jeśli chcecie wypróbować je w takiej odsłonie, to spieszcie się, bo zaraz ich już nie będzie. I znowu trzeba będzie czekać okrągły rok… Wspominałam ostatnio o połączeniu smaku truskawek i czekolady. Mi ono bardzo pasuje. Myślę, że jest ogólnie znane i lubiane. Najprostszy przepis wykorzystujący ten zestaw produktów to natomiast truskawki w polewie czekoladowej. U mnie oczywiście w wersji keto, co sprowadza się właściwie do tego, że użyłam niskowęglowodanowej czekolady.
Czekolada w wersji keto
Nie zawiera ona ani grama cukru, dzięki czemu jest całkowicie zgodna z dietą ketogeniczną. Jest natomiast słodzona erytrytolem i glikozydami stewiolowymi. Jeśli dysponujecie zwykłą gorzką czekoladą o wysokiej zawartości kakao (85% to absolutne minimum, ale czym więcej tym lepiej) to też może się udać, bo cukru nie powinno być tam zbyt wiele. Zalecam jednak skontrolowanie ilość węglowodanów w porcji. Truskawki też mają ich w końcu trochę, więc w sumie może być ich więcej niż zakłada Wasza wersja diety.
Krótko acz treściwie
Przepis jest wręcz banalny w wykonaniu. Keto truskawki w polewie powstają bowiem poprzez zamoczenie ich w rozpuszczonej czekoladzie. Ot cała filozofia… 😉 Żeby jednak nie było tak łatwo, ja zmodyfikowałam go dodając posiekanych orzechów na koniec. U mnie są to nerkowce, ale każde inne nadadzą się równie dobrze. Wychodzi z tego całkiem przyjemny deser. I jaki efektowny! Keto truskawki w polewie to dobry pomysł na awaryjny deser, kiedy nadchodzą niespodziewani goście. Oczywiście warunkiem koniecznym jest posiadanie pod ręką truskawek i czekolady…
W poszukiwaniu alternatywy
Jeśli potrzebujecie większego urozmaicenia, to proponuję część truskawek pokryć ciemną, a część białą czekoladą. Można je wtedy posypać siekanymi pistacjami. Mi się jednak nie udało namierzyć białej czekolady, która byłaby zarówno niskowęglowodanowa, jak i bez laktozy. Musiałam się więc bardziej napracować, żeby uzyskać efekt negatywu. Ukręciłam więc mój ulubiony lukier z tego przepisu, który powstał na bazie musu kokosowego i jogurtu kokosowego. Obtoczyłam nim truskawki i obsypałam kawałkami pistacji właśnie. W obu wersjach truskawki są przepyszne i stanowią świetny deser. Zdecydowanie do wypróbowania!
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Koniecznie dajcie znać która wersja bardziej przypadła Wam do gustu!
Truskawki w polewie
Składniki
Truskawki w ciemnej polewie
- 7 szt. truskawki większych rozmiarów
- 2 kostki czekolada gorzka lub niskowęglowodanowej
- 1 garść nerkowce drobno posiekanych
Truskawki w jasnej polewie
- 7 szt. truskawki większych rozmiarów
- 1 łyżka sok z cytryny
- 2 łyżki mus kokosowy /manna kokosowa/ masło kokosowe
- 2 łyżki jogurt kokosowy gęsty
- 1 garść pistacje obrane i drobno posiekane
Sposób przygotowania
Truskawki w ciemnej polewie
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w garnuszku na bardzo małym ogniu. Każdą truskawkę zamocz w rozpuszczonej czekoladzie do 3/4 wysokości. Obtocz w posiekanych nerkowcach. Połóż na talerzyku wyłożonym papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki na ok. 10 minut aby czekolada zastygła.
Truskawki w jasnej polewie
- Rozpuścić w garnuszku na małym ogniu mus kokosowy wraz z sokiem z cytryny, a następnie dodawać jogurt kokosowy do uzyskania pożądanej konsystencji. Każdą truskawkę pokryć polewą do 3/4 wysokości i obtoczyć w posiekanych pistacjach. Ułożyć na talerzyku wyłożonym papierem do pieczenia i wstawić do lodówki na ok. 10 minut, aby polewa zastygła.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.