Keto naleśniki czekoladowe
Deser Keto Low Carb Paleo Przekąska Śniadania

Keto crêpes czekoladowe z sosem truskawkowym (Paleo, LowCarb)

[ultimate-recipe-jump id=”2811″] [ultimate-recipe-print id=”2811″]
Keto naleśniki czekoladowe
Keto crepes czekoladowe z sosem truskawkowym

Truskawki i czekolada – duet idealny

Nie od dziś wiadomo, że jednym z lepszych towarzyszy truskawek jest czekolada… To połączenie smaków zniewala podniebienia największych smakoszy. Na jego bazie powstają najbardziej wyszukane desery, a jednocześnie zachwyca ono prostotą, jak w przypadku samych truskawek w czekoladzie. Skłamałabym, gdybym powiedziała, że na mnie ten duet nie robi wrażenia. Stąd dzisiejszy pomysł na posiłek zawiera właśnie takie zestawienie. A jest to nie byle co, lecz keto crêpes czekoladowe z sosem truskawkowym.

Naleśniki vs crêpes

Same naleśniki nie zawierają co prawda czekolady, ale czarne kakao, które jest bardzo intensywne w smaku i aromacie. Nadzienie to znany Wam już z tego przepisu twarożek kokosowy. Przepis na ciasto naleśnikowe nie pochodzi jednak z tego samego wpisu. Dzisiaj padło na naleśniki w stylu francuskim, czyli miękkie i puszyste crêpes. Powstały one także na bazie jajek i mleka kokosowego, jednak przy tych proporcjach potrzebny był składnik wiążący w postaci łupin babki jajowatej.

Keto naleśniki czekoladowe
Keto crepes czekoladowe z sosem truskawkowym

Sosy wieńczą dzieło

Zwieńczeniem tego dania jest właśnie wspomniany sos truskawkowy oraz czekoladowy (czyli po prostu rozpuszczona czekolada). To one nadają mu ostatecznego szlifu, dodają elegancji i powodują, że danie jest bardziej wyrafinowane. Poza tym przyznacie, że całość wygląda atrakcyjnie pod względem kolorystycznym. Czarny, biały oraz czerwień to bowiem bardzo uniwersalne, ale jednocześnie zawsze modne zestawienie kolorystyczne. Niczym rodem z paryskiego domu mody Coco Chanel. Czyli zostajemy przy francuskich klimatach… 😊

Śniadanie czy deser?

Oczywiście przepis jest zgodny z wytycznymi diety Paleo oraz ketogenicznej, czyli bezzbożowy i niskowęglowodanowy zarazem! Sprawdzi się zatem także w roli odżywczego śniadania, które nie zakończy się zachwianiem gospodarki cukrowo- insulinowej. Proponuję zaplanować go sobie na jakiś weekendowy poranek, kiedy jest do dyspozycji trochę więcej czasu… No chyba, że należycie do tych szczęściarzy, którzy obecnie cieszą się wakacyjną przerwą od obowiązków. Wtedy każdy dzień jest dobry, żeby przygotować sobie keto crêpes czekoladowe z sosem truskawkowym… 🙂

Keto naleśniki czekoladowe

Czekoladowe crepes z sosem truskawkowym

Dekadenckie i wyrafinowane w smaku keto crêpes czekoladowe z sosem truskawkowym to wyborne śniadanie lub deser. Naleśniki w stylu francuskim są miękkie i puszyste. Razem z truskawkami oraz czekoladą stanowią pyszne połączenie.
Czas przygotowania 20 mins
Czas gotowania 15 mins
Czas całkowity 35 mins
Rodzaj dania Deser, Lunch, Przekąska, Śniadanie
Kuchnia Europejska, Wege
Porcje 4 crêpes

Składniki
  

Crepes czekoladowe

  • 4 jajka
  • 1 szklanka gęstego mleka kokosowego
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/4 łyżeczki soli himalajskiej , morskiej lub kłodawskiej
  • 1 łyżka łupin babki jajowatej zmielonych
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 3 łyżeczki kakao czarnego

Twarożek kokosowy

  • 8 łyżek mąki kokosowej
  • mleko kokosowe tyle, ile "zabierze" mąka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 10 kropli stewii w płynie

Sos truskawkowy i czekoladowy

  • 100 g truskawek
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 2 kostki czekolady gorzkiej niskowęglowodanowej

Sposób przygotowania
 

Crepes czekoladowe

  • Jajka zmiksować z pozostałymi składnikami poza łupinami babki jajowatej. Pod koniec ubijania dodawać po trochu łupiny babki jajowatej. Odstawić masę na 10 minut do zgęstnienia. Po tym czasie rozgrzać masło na patelni. Wylewać porcję masy i smażyć aż wierzch się zetnie, po czym przerzucić na drugą stronę i dosmażyć z drugiej strony. Kontynuować do wyczerpania masy.

Twarożek kokosowy

  • Mąkę kokosową zalać mlekiem i wymieszać. Dolewać mleka do uzyskania pożądanej konsystencji. Dodać ekstraktu z wanilii i stewii w płynie.

Sos truskawkowy i czekoladowy

  • Truskawki zblendować, dodać nasiona chia i odstawić do zgęstnienia. Czekoladę rozpuścić w garnuszku na bardzo małym ogniu lub w kąpieli wodnej. Gotowe naleśniki przekładać twarożkiem kokosowym, składać w trójkąty. Polewać sosem truskawkowym i rozpuszczoną czekoladą.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu

Z przepisu na naleśniki wychodzi ok. 6 sztuk naleśników, w zależności od docelowej grubości naleśnika, jednak na potrzeby tego przepisu zostały użyte tylko 4 sztuki.

Przybliżona wartość odżywcza 1 crêpe:
Wartość energetyczna: 282 kcal
Tłuszcz: 24,2 g
Węglowodany: 8,5 g
Błonnik 6,7 g
Białko 7,5 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating