Truskawki i czekolada – duet idealny
Nie od dziś wiadomo, że jednym z lepszych towarzyszy truskawek jest czekolada… To połączenie smaków zniewala podniebienia największych smakoszy. Na jego bazie powstają najbardziej wyszukane desery, a jednocześnie zachwyca ono prostotą, jak w przypadku samych truskawek w czekoladzie. Skłamałabym, gdybym powiedziała, że na mnie ten duet nie robi wrażenia. Stąd dzisiejszy pomysł na posiłek zawiera właśnie takie zestawienie. A jest to nie byle co, lecz keto crêpes czekoladowe z sosem truskawkowym.
Naleśniki vs crêpes
Same naleśniki nie zawierają co prawda czekolady, ale czarne kakao, które jest bardzo intensywne w smaku i aromacie. Nadzienie to znany Wam już z tego przepisu twarożek kokosowy. Przepis na ciasto naleśnikowe nie pochodzi jednak z tego samego wpisu. Dzisiaj padło na naleśniki w stylu francuskim, czyli miękkie i puszyste crêpes. Powstały one także na bazie jajek i mleka kokosowego, jednak przy tych proporcjach potrzebny był składnik wiążący w postaci łupin babki jajowatej.
Sosy wieńczą dzieło
Zwieńczeniem tego dania jest właśnie wspomniany sos truskawkowy oraz czekoladowy (czyli po prostu rozpuszczona czekolada). To one nadają mu ostatecznego szlifu, dodają elegancji i powodują, że danie jest bardziej wyrafinowane. Poza tym przyznacie, że całość wygląda atrakcyjnie pod względem kolorystycznym. Czarny, biały oraz czerwień to bowiem bardzo uniwersalne, ale jednocześnie zawsze modne zestawienie kolorystyczne. Niczym rodem z paryskiego domu mody Coco Chanel. Czyli zostajemy przy francuskich klimatach…
Śniadanie czy deser?
Oczywiście przepis jest zgodny z wytycznymi diety Paleo oraz ketogenicznej, czyli bezzbożowy i niskowęglowodanowy zarazem! Sprawdzi się zatem także w roli odżywczego śniadania, które nie zakończy się zachwianiem gospodarki cukrowo- insulinowej. Proponuję zaplanować go sobie na jakiś weekendowy poranek, kiedy jest do dyspozycji trochę więcej czasu… No chyba, że należycie do tych szczęściarzy, którzy obecnie cieszą się wakacyjną przerwą od obowiązków. Wtedy każdy dzień jest dobry, żeby przygotować sobie keto crêpes czekoladowe z sosem truskawkowym… 🙂

Czekoladowe crepes z sosem truskawkowym
Składniki
Crepes czekoladowe
- 4 szt. jajka
- 1 szklanka gęste mleko kokosowe
- 1/4 szklanki woda
- 1/4 łyżeczki sól himalajska, kłodawska lub morska
- 1 łyżka łuski babki jajowatej zmielone
- 3 łyżki masło klarowane
- 3 łyżeczki kakao czarne
Twarożek kokosowy
- 80 g mąka kokosowa +/- w zależności od stopnia chłonności
- 100 ml mleko kokosowe lub więcej (tyle, ile "zabierze" mąka)
- 2 łyżeczki ekstrakt z wanilii
- 10 kropli stewia w płynie
Sos truskawkowy i czekoladowy
- 100 g truskawki
- 1 łyżeczka nasiona chia
- 2 kostki czekolada gorzka lub niskowęglowodanowej
Sposób przygotowania
Crepes czekoladowe
- Jajka zmiksować z pozostałymi składnikami poza łupinami babki jajowatej. Pod koniec ubijania dodawać po trochu łupiny babki jajowatej. Odstawić masę na 10 minut do zgęstnienia. Po tym czasie rozgrzać masło na patelni. Wylewać porcję masy i smażyć aż wierzch się zetnie, po czym przerzucić na drugą stronę i dosmażyć z drugiej strony. Kontynuować do wyczerpania masy.
Twarożek kokosowy
- Mąkę kokosową zalać mlekiem i wymieszać. Dolewać mleka do uzyskania pożądanej konsystencji. Dodać ekstraktu z wanilii i stewii w płynie.
Sos truskawkowy i czekoladowy
- Truskawki zblendować, dodać nasiona chia i odstawić do zgęstnienia. Czekoladę rozpuścić w garnuszku na bardzo małym ogniu lub w kąpieli wodnej. Gotowe naleśniki przekładać twarożkiem kokosowym, składać w trójkąty. Polewać sosem truskawkowym i rozpuszczoną czekoladą.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.