
Makowy zawrót głowy
Moją drugą dzisiejszą słodką propozycją świąteczną jest keto rolada makowa. A nawet podwójnie makowa, bo mak znajdziecie nie tylko w nadzieniu, ale także w biszkoptowym cieście. Dla urozmaicenia do rolady dorzuciłam bowiem odrobinę suchego maku, który podczas konsumpcji śmiesznie chrupie. Mak do nadzienia został natomiast ugotowany i namoczony w mleku kokosowym, a także rozdrobniony w malakserze, a następnie połączony z masłem migdałowym i orzechami włoskimi oraz laskowymi, dzięki czemu powstała kleista masa makowa. Taka jak w prawdziwym makowcu, kutii czy innych makowych świątecznych klasykach. Dorzuciłam do niej nawet garść namoczonych w rumie rodzynek i skórek pomarańczowych, żeby nadać keto roladzie makowej dodatkowego smaku i aromatu.

Keto rolada makowa – wspólny mianownik dla tradycji i diety ketogenicznej
Wspominałam już dzisiaj, że moje tegoroczne wypieki wyjątkowo odpowiadają bożonarodzeniowym tradycjom. Piernik i makowiec to bowiem ciasta, które nierozłącznie kojarzą się z tymi właśnie Świętami. Nie wiem jednak czy mój makowiec rzeczywiście odzwierciedla tradycyjne podejście do tematu, bo nie jest on na bazie ciasta drożdżowego, lecz biszkoptowego. Prezentuje się jednak bardzo atrakcyjnie i smakuje wyśmienicie – reszta nie ma dla mnie specjalnego znaczenia… 😛

Instrukcja obsługi maku do keto rolady makowej
W przeciwieństwie do dzisiejszego konkurencyjnego bożonarodzeniowego wypieku, czyli piernika, keto rolada makowa nie jest już taka szybka i prosta w obsłudze. Nadzienie makowe należy przygotować z wyprzedzeniem tak, żeby mak miał szansę się namoczyć i wsiąknąć całą porcję mleka kokosowego. Ja tę część przepisu zrobiłam dzień wcześniej, dzięki czemu mak miał na to całą noc, jednak nawet w wersji minimum mówi się o 4 godzinach. Oczywiście, jak zawsze – także w tym przypadku – można iść na skróty i kupić gotową masę makową. Nie wiem jednak czy jest dostępna w sprzedaży bezcukrowa masa makowa. Obawiam się, że w tych standardowo dostępnych na sklepowych półkach jest tona cukru… Także jeśli już musicie skorzystać z drogi na skróty, to szukajcie opcji jak najbardziej niskowęglowodanowych. Najlepiej jednak zdać się w tej kwestii na siebie…

Rolada – nie taka prosta sprawa
Będąc już w posiadaniu masy makowej, sam biszkopt nie jest już aż tak praco- i czasochłonny. Należy oczywiście dobrze ubić białka, a potem delikatnie wymieszać je z mieszaniną żółtek, oleju kokosowego i mąki kokosowej. Na koniec kilka garści suchego maku i siup do piekarnika. Po kilkunastu minutach ciasto biszkoptowe jest gotowe! Należy pamiętać, żeby zrolować je jeszcze ciepłe. W przeciwnym razie uformowanie rulonu może być mocno utrudnione lub nawet niemożliwe… Środek nadziewamy masą makową i zostawiamy roladę w spokoju, najlepiej wkładając ją do lodówki na noc, żeby smaki miały szansę sobą przejść. Potem nie pozostaje nam nic innego jak dekorowanie. Tutaj sprawdzi się świetnie moja ulubiona polewa kokosowo – jogurtowa, taka sama jak w babce mandarynkowej. Ale nie tylko – także rozpuszczona czekolada lub sos karmelowy z tego przepisu – wybór należy do Was! W każdym wydaniu keto rolada makowa będzie nie tylko piękna ale także wyborna w smaku!

Rolada makowa
Składniki
Nadzienie makowe
- 200 g maku niebieskiego
- 250 ml gęstego mleka kokosowego
- 100 g masła migdałowego
- 50 g orzechów włoskich drobno posiekane
- 50 g orzechów laskowych drobno posiekane
- 1 garść rodzynków
- 1 garść skórki z pomarańczy suszonej, domowej
- 25 ml ciemnego rumu
- 10 kropli stewii w płynie
- 0,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- 0,5 łyżeczki ekstarktu pomarańczowego
Rolada biszkoptowa
- 5 jaj (żółtka i białka osobno)
- 5 łyżek erytrytolu płaskich
- 50 g mąki kokosowej
- 50 g rafinowanego oleju kokosowego
- 50 g gęstego mleka kokosowego
- 1 szczypta soli
- 0,5 łyżeczki kwaśnego winianu potasu (inaczej cream of tartar lub kamień winny)
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 10 g maku niebieskiego
Polewa
- 2 łyżki musu kokosowego
- 2 łyżki jogurtu kokosowego lub gęstego mleka kokosowego
- 1 garść skórki pomarańczowej do dekoracji
Sposób przygotowania
Nadzienie makowe
- Rodzynki oraz skórkę z pomarańczy namoczyć w rumie. Mleko kokosowe zagotować, wrzucić doń mak i mieszając gotować przez ok 5 minut. Zdjąć z kuchenki i odstawić na minimum 4 godziny, a najlepiej całą noc. Po tym czasie przełożyć masę do malaksera i zmiksować razem z masłem migdałowym. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Dosłodzić do smaku w razie potrzeby.
Rolada biszkoptowa
- Białka ubić na sztywno z solą, a pod koniec ubijania dodawać po jednej łyżce erytrytolu. Olej kokosowy rozpuścić i wymieszać na gładką masę z żółtkami i mlekiem kokosowym. Dodać pozostałe składniki do masy, a następnie wymieszać ją delikatnie z ubitymi białkami. Masę rozsmarować równomiernie na płaskiej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z włączoną funkcją termoobiegu. Gdy się zrumieni, wyjąć z piekarnika i jeszcze ciepłe ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku formując rulon. Gdy ostygnie wypełnić rulon nadzieniem makowym i odstawić do schłodzenia do lodówki.
Polewa
- Mus kokosowy rozpuścić na niewielkim ogniu, dodać jogurt kokosowy lub mleko kokosowe i dobrze wymieszać tak, żeby nie było grudek. Polać polewą wierzch rolady makowej i posypać skórką pomarańczową.
Adnotacje do przepisu
Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji (bez skórki pomarańczowej):
Wartość energetyczna: 226 kcal Tłuszcz: 19,4 g Węglowodany: 6 g Błonnik 4,2 g Białko 6,6 g Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty: Inspirację do keto rolady makowej stanowił ten przepis.
Po prostu cudo, świetna roladka. Dodam sobie do zakładek i wytestuję w przyszłości
Cieszę się, że rolada przypadła Ci do gustu. Zachęcam do wypróbowania, bo jest także bardzo smaczna! 😀
Dziękuję bardzo za ten przepis. Rolada się udała, w dodatku pyszna. Jestem bardzo zadowolona, bo to pierwsze święta bez tony węglowodanów. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt!!
Niezmiernie się cieszę, że ciasto wyszło i smakowało oraz – przede wszystkim – że mój przepis pozwolił Ci zmniejszyć podaż węglowodanów podczas Świąt, kiedy to każdy gram mniej się liczy…. 🙂 Pozdrawiam poświątecznie. 🙂
Witam pyszny przepis, dodam tylko ze ja zrobiłam ciasto bez dodatku maki kokosowej ale dałam łyżeczkę proszku do pieczenia i tez wyszło. Jest pyszny biszkopt, leciutki. Smakuje jak prawdziwy makowiec.
Niezmiernie się cieszę, że ciasto smakowało. 🙂 I fajnie wiedzieć, że biszkopt bez mąki kokosowej też się uda.