Uff… I po Świętach…
Macie już dosyć świątecznych potraw czy też może chętnie spróbowalibyście kolejnych świątecznych ciastek? Bo mam dla Was fajny przepis… 🙂 Na bardzo aromatyczne ciasteczka kawowo- pomarańczowe. Może nie wydają się specjalnie atrakcyjne, zwłaszcza wśród tych wszystkich uroczystych dań, jednak wszyscy chętnie po nie sięgają mimo świątecznego przejedzenia…
Może jeszcze dokładkę?
Jak widzicie na mnie świąteczne obżarstwo nie zrobiło większego wrażenia i mogę z powrotem zasiadać do stołu… 🙂 Zwłaszcza do pierogów i barszczu! To moje ulubione wigilijne i świąteczne danie. Tym bardziej, że w tym roku pierogi były wyjątkowo udane i w zdrowszej wersji. Zawsze robimy z mamą większą porcję, żeby starczyło nie tylko na Wigilię, ale także na 1. lub 2. dzień Świąt.
Podczas Wigilii właściwie mogłabym zakończyć jedzenie na dokładce tychże, ale niestety tego nie zrobiłam i musiałam ponieść konsekwencje w postaci okropnego uczucia ciężkości. Nie powstrzymało mnie to jednak przed konsumpcją w dwa kolejne dni Świąt… Włączając w to oczywiście powtórkę z barszczu z pierogami! 😀
Obiecanki cacanki a co roku to samo…
A propos przejedzenia – też co roku obiecujecie sobie, ze tym razem nie doprowadzicie do tej przykrej sytuacji, a potem okazuje się, że wszystkiego trzeba spróbować i te ambitne zapewnienia wobec samego siebie szlag trafia? No bo przecież na stole 12 potraw (a nierzadko i więcej) i każdej trzeba przynajmniej skosztować! W dodatku zawsze pada propozycja nieszczęsnej dokładki, której tak trudno odmówić… 🙂 Ach, ciężkie te Święta, a ja tu jeszcze namawiam na ciasteczka kawowo- pomarańczowe! 😀
Ciasteczka kawowo- pomarańczowe nie tylko od Święta
Wracając do tematu ciastek… Nie musimy ich oczywiście szufladkować. Myślę, że nadadzą się świetnie na jakąkolwiek inną okazję, nie muszą to być Święta. Także jeśli odczuwacie już przesyt świątecznymi słodkościami, to przymusu nie ma… Przeczekajcie ten nieprzychylny okres i zróbcie je jak już Wam minie… A, że minie to pewne – zawsze mija! 🙂
Ciasteczka kawowo- pomarańczowe
Składniki
- 75 gram mąka kokosowa
- 1/4 szklanki erytrytol lub ksylitolu
- 75 gram masło klarowane lub oleju kokosowego
- 1 szt. białka jaj
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 1 łyżka kakao ciemne czubata
- 1 łyżka skórka pomarańczowa świeżo starta
- 3/4 łyżki kawa mielona
- 1 łyżeczka kawa instant
- 1/2 łyżeczki cynamon
- kilka kostek czekolada gorzka (min. 85% kakao) lub niskowęglowodanowa na polewę
Sposób przygotowania
- Ze wszystkich składników oprócz czekolady wyrobić gładkie ciasto. Można zrobić to w malakserze. Uformować podłużny wałek i schłodzić przez ok. 20 minut w lodówce. Po schłodzeniu odcinać z wałka płaskie ciasteczka i układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok 8- 10 minut. Po upieczeniu polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.