keto wuzetka

KETO wuzetka (W-Z), czyli brownie z mascarpone lub kremem kokosowym (Paleo, LowCarb)

Zakochaj się w świecie niskowęglowodanowych słodkości, a szczególnie w niezwykłym smaku, który zagwarantuje Ci KETO wuzetka (W-Z) bez cukru i glutenu. To nie tylko rozkosz dla podniebienia, ale również zdrowy wybór dla tych, którzy pragną zaspokoić swoje słodkie pragnienia w zgodzie z dietą ketogeniczną. Wybierz się w fascynującą niskowęglowodanową podróż kulinarną z pomocą tego wyjątkowego keto ciasta.

Korzyści ze spożywania ketogenicznej wuzetki (W-Z)

  • Niski poziom węglowodanów: Ciasto W-Z bez mąki i cukru jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych deserów ze względu na niski poziom węglowodanów. Ten słodki przepis to idealny wybór dla osób na diecie ketogenicznej.
  • Zdrowe tłuszcze: Dzięki obecności oleju i mleka kokosowego, ciasto dostarcza cennych, zdrowych tłuszczów, wspierających funkcje organizmu.

KETO Wuzetka składniki: Sekret perfekcyjnego smaku

Keto ciasto W-Z opiera się na składnikach najwyższej jakości, które to stanowią tajemnicę niezapomnianego smaku.

Keto ciasto W-Z
Wuzetka ketogeniczna (W-Z)

Biszkopt kakaowy: Ciasto czekoladowe bez glutenu i cukru

Dla tych, którzy unikają glutenu i cukru, niskowęglowodanowa wuzetka (W-Z) to spełnienie marzeń. Jest to bowiem pyszne ciasto czekoladowe. Jego bazą jest biszkopt kakaowy na bazie mąki kokosowej oraz błonnika kakaowego. Dzięki takiemu doborowi składników stanowi ono bezglutenową alternatywę dla tradycyjnego ciasta. W skład biszkoptu wchodzą:

  • Jajka: Źródło białka, a zarazem dodatek odpowiedzialny za odpowiednią strukturę, sprawiający, że ciasto jest lekkie i puszyste.
  • Mąka kokosowa: Zamiast tradycyjnej mąki, używamy mąki kokosowej, która jest niskowęglowodanowa i bogata w błonnik oraz zdrowe tłuszcze.
  • Olej kokosowy: Dodaje kremowej konsystencji i smaku. Użyty zarówno w biszkopcie, jak i w polewie. Można go zastąpić masłem klarowanym.
  • Błonnik kakaowy: Produkt podobny do kakao, jednak ma większe właściwości zagęszczające. Polecam jako dodatek do kakaowych wypieków, polew, itp.
  • Erytrytol: Zamiast tradycyjnego cukru, używam keto słodzika, co sprawia, że ciasto jest nie tylko pyszne, ale też odpowiednie dla osób dbających o linię oraz przestrzegających zasad keto diety.
  • Proszek do Pieczenia: Dla odpowiedniego wyrastania ciasta. Można zastąpić naturalnym spulchniaczem – kamieniem winnym (cream of tartar).

Krem do przełożenia: Mascarpone lub bita śmietana kokosowa

Krem powstał na bazie mleka kokosowego ubitego i zagęszczonego żelatyną, jednak – jeśli dobrze tolerujesz nabiał – możesz skorzystać z serka mascarpone. Do posłodzenia zdecydowanie rekomenduję erytrytol w pudrze, który łatwiej się rozpuszcza i nie pozostawi nieprzyjemnych w odbiorze kryształków w kremie.

Polewa czekoladowa: Zwieńczenie KETO wuzetki

Czekolada bez dodatku cukru lub czekolada gorzka to kluczowy element polewy, który pozwala cieszyć się słodyczą bez obaw o wpływ na poziom cukru we krwi. W połączeniu z mlekiem kokosowym oraz olejem kokosowym uzyskujemy przyjemną w konsystencji polewę czekoladową, która nie zastyga na kamień.

Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.

Jadłospis Keto Święta

KETO JADŁOSPIS NA ŚWIĘTA

Dołącz do Plemienia Modern Cavegirl jako Szaman i odbierz zbilansowany keto jadłospis na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia! Do wyboru: 1500, 1800 i 2000 kcal.

Zrób sobie prezent na Święta!

keto wuzetka

Ciasto z kremem W-Z, czyli wuzetka

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Odkryj przyjemność smaku i zdrowego stylu życia, które zapewni Ci Keto Ciasto W-Z (wuzetka). To najlepszy dowód na to, że KETO menu nie musi być nudne, a zdrowe desery mogą być równie pyszne co tradycyjne. Spróbuj już dziś!
Czas przygotowania 20 minutes
Czas gotowania 25 minutes
Czas całkowity 45 minutes
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Polska
Porcje 12 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa

Wyposażenie

Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Biszkopt kakaowy

Krem

  • 400 ml mleko kokosowe w kartonie (nie napój) mocno schłodzone (najlepiej wstawić je na ok. 30 minut do zamrażarki) lub serek mascarpone
  • 60 g erytrytol najlepiej erytrytol w pudrze
  • 1 łyżeczka żelatyna rozpuszczona w kilku łyżkach wody

Polewa czekoladowa

Podoba Ci się ten przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny KETO jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

Biszkopt kakaowy

  • Oddzielić białka od żołtek. Białka ubić na sztywno z erytrytolem i szczyptą soli. Żółtka wymieszać z mlekiem kokosowym, rozpuszczonym tłuszczem i składnikami suchymi. Delikatnie połączyć obie masy, przelać do foremki o wymiarach 20 x 20 cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni w trybie pieczenia "góra + dół". Piec ok. 25-30 minut (do suchego patyczka). Ostudzić. przekroić na 2 blaty.

Krem

  • Mocno schłodzone mleko kokosowe razem z erytrytolem ubić trzepaczką na sztywno. Pod koniec ubijania wlać rozpuszczoną żelatynę. Krem wyłożyć na 1 blat ciasta i przykryć drugim.

Polewa czekoladowa

  • W garnuszku rozpuścić razem wszystkie składniki i wymieszać do uzyskania jednorodnej masy. Przestudzić i polać wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na min. 2 h. Najlepsze jest na drugi dzień po przygotowaniu.
JADŁOSPIS ZORIENTOWANY NA CELSprawdź zbilansowane jadłospisy ketogeniczne albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania dietą we własnym zakresie

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Ciasto z kremem W-Z, czyli wuzetka
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
147.84
% RWS*
Tłuszcz
 
14.08
g
8
%
Tłuszcze nasycone
 
11.55
g
72
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.36
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
0.83
g
Cholesterol
 
54.56
mg
18
%
Sód
 
53.09
mg
2
%
Potas
 
20.31
mg
1
%
Węglowodany
 
3.29
g
Błonnik
 
1.69
g
7
%
Cukier
 
1.05
g
Białko
 
3.38
g
3
%
Witamina A
 
79.2
IU
2
%
Wapń
 
32.99
mg
3
%
Żelazo
 
0.36
mg
2
%
Węglowodany netto
 
1.6
g
6
%
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal o makro 75% tłuszczu, 20% białka, 5% węglowodanów netto.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe ZDROWE PRZEPISY
Dieta przy Hashimoto KETO dieta co jeść KETO Jadłospis na tydzień

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

Keto ciasto czekoladowe bez glutenu i cukru: Rozkosz dla podniebienia

Keto ciasto W-Z to nie tylko deser. To doświadczenie, które łączy w sobie smak, zdrowie i przyjemność. Jego wilgotna konsystencja i zrównoważony smak sprawią, że zapomnisz o tęsknocie za tradycyjnymi słodyczami. Przekonaj się sam, jak prosty przepis może stworzyć coś niezwykłego.

Avatar for Modern Cavegirl

Modern Cavegirl

Ekspertka do spraw zdrowego odżywiania, która lubi smacznie zjeść. Autorka artykułów na temat odchudzania i zdrowia, przepisów kulinarnych oraz zbilansowanych keto jadłospisów. Wypróbowała na sobie kilkanaście różnych diet aż trafiła na taką, która pozwoliła jej skutecznie schudnąć i pokonać chorobę Hashimoto. Teraz pomaga innym odzyskać zdrowie, szczupłą sylwetkę i dobre samopoczucie.

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu