Co zamiast burgera w bułce?
Przechodząc na dietę Paleo wcześniej czy później stanie się przed problemem zastąpienia czymś pieczywa. O ile mowa o zwykłych kanapkach na śniadanie czy kolację w przypadku diety standardowej, to tutaj rozwiązanie jest proste – po prostu się z nich rezygnuje. 🙂 Jest milion innych dań, które można zjeść na śniadanie czy kolację. Zresztą śniadania – jak już wspominałam – powinny być białkowo- tłuszczowe, więc pieczywo tak czy siak odpada.
Co jednak jeśli marzy nam się burger? Nie od dziś przecież wiadomo, że burger idzie w parze z bułą, a ta z oczywistych względów odpada. Chyba że taka z mąk dozwolonych na diecie Paleo… Jednak wymaga ona od nas trochę zaangażowania. No i jako produkt z mąki ma nadal ograniczoną ilość wartości odżywczych.
ZOBACZ: Przepisy KETO z filetem z kurczaka w roli głównej
Wariacje na temat burgerów
Można też iść w ślady amerykańskiej sieciówki In-n-Out i przygotować Protein Style Burger, czyli… burgera zawiniętego w sałatę. Dobre, ale jeśli akurat potrzeba dorzucić trochę węgli, to się nie nada. Z pomocą może przyjść inne rozwiązanie rodem z Ameryki, tylko tej położonej bardziej na południe, a mianowicie tostones!
Są to podwójnie smażone plantany uformowane w takie jakby placuszki. Bardzo lubiane w karaibskiej strefie wpływów, a także w Ameryce Południowej. Z Karaibów przywędrowały zresztą do pobliskiej Florydy, gdzie w zderzeniu z wszechobecną miłością do burgerów zostały wciągnięte do biznesu i zaowocowało to właśnie burgerami w tostones. Są serwowane w wielu knajpach w Miami, gdzie miałam okazję jeść je po raz pierwszy w życiu i bardzo mi smakowały.
Powiew egzotyki w Polsce
Danie jest bardzo proste do odtworzenia w domowym zaciszu. Najtrudniejszym zadaniem w naszych polskich realiach pozostanie znalezienie plantanów… Zainteresowanym podpowiem, że można je czasami dostać w jednej z sieci dużych hipermarketów pochodzenia francuskiego, ale nie w tej od reklam z Napoleonem. 😉
Do naszych celów powinny mieć kolor bardziej zielony niż żółty, czyli być mniej dojrzałe i jednocześnie z większą zawartością skrobi. Te w wersji żółtej będą się bardziej nadawać do dań słodkich. Jeśli mamy już zielone plantany, to nie pozostaje nam nic innego, jak zabrać się do pracy.
Niełatwy orzech do zgryzienia
Najpierw jednak plantany należy obrać ze skóry. Najlepiej jest ponacinać skórę wzdłuż, a następnie podważać i odrywać ją od miąższu. Niestety nie idzie to tak łatwo, jak w przypadku dobrze nam znanych żółciutkich bananów…
Jak już uda się nam dostać do środka, to należy pokroić miąższ w poprzek, ale lekko ukośnie na ok. 2-2,5- centymetrowe kawałki. Następnie smażymy je z obu stron, zgniatamy na miazgę (ja użyłam do tego dwóch talerzy) i znów smażymy.
Gotowe tostones nie będą miały takiej średnicy, jak standardowa buła do burgerów, trzeba więc dopasować burgery wielkością do naszych tostones. Jeśli chodzi o same burgery, to akurat u nas tym razem padło na drób, ale w wersji oryginalnej należałoby się zaopatrzyć w jakąś dobrej jakości wołowinę.
Burgery zostały dodatkowo przełożone rucolą oraz guacamole w roli sosu. Mimo tego, że odbiegały od klasycznej wersji burgera, były bardzo smaczne. Polecam spróbować!
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Oto szczegółowy przepis:
Paleo Chicken Burger w tostones
Składniki
Tostones
- 2 szt. plantan niezbyt dojrzały (jeszcze zielony)
- 5 łyżek olej kokosowy do smażenia
- szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
Burgery drobiowe
- 1 szt. pierś z kurczaka podwójna, zmielona (można też użyć mięsa z uda kurczaka) – ok. 450 g
- 0,5 szt. cebula czerwona
- sól (ilość według uznania)
- pieprz (ilość według uznania)
Guacamole
- 1 szt. awokado dojrzałe
- 0,5 szt. cebula czerwona
- 2 łyżki sok z cytryny
- 2 łyżki oliwa z oliwek extra virgin
- 1 ząbek czosnek
- 2 szczypty sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
- 1 szczypta pieprz
- 1 szt. papryczka ostra drobno posiekana
Dodatkowo
- 8 garści rukola
Sposób przygotowania
Tostones
- Plantany obrać zgodnie z instrukcją powyżej, pokroić ukośnie na 2-2,5-centymetrowe kawałki. Smażyć z obu stron na oleju kokosowym, po czym zmiażdżyć pomiędzy dwoma talerzami i powstałe placki jeszcze raz przesmażyć z obu stron.
Burgery drobiowe
- Zmielone mięso z kurczaka wymieszać z drobno posiekaną cebulą i przyprawami. Smażyć małe burgery z obu stron na rumiano.
Guacamole
- Zmiksować wszystkie składniki oprócz cebuli i papryczki na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem, dorzucić drobno posiekaną cebulę oraz- według uznania- ostrą papryczkę.
- Dwa kawałki tostones przekładać rucolą, burgerem i guacamole. Jeść rękoma, bo inaczej się nie da. 🙂
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.