Jako pasjonatka zdrowego odżywiania, nieustannie poszukuję inspirujących sposobów na wzbogacenie diety. Dlatego dzisiaj pragnę podzielić się przepisem na keto cannelloni z pory w beszamelu. Jest to ciekawe danie, które nie tylko rozpieszcza podniebienie, ale również doskonale wpisuje się w ramy diety ketogenicznej.
Keto cannelloni w sosie beszamelowym – klasyk kuchni włoskiej
Lubisz kuchnię włoską? Nie wiem po co się w ogóle pytam… Przecież każdy lubi… 😀 Te pizze, pasty i inne pyszności… Chociaż kuchnia włoska to o wiele więcej niż tylko wspomniane potrawy. Przede wszystkim jest to kuchnia mocno zróżnicowana regionalnie, opierająca się na prostych, ale wysokiej jakości składnikach.
Gdybym miała wskazać jedną potrawę kuchni włoskiej, która mnie najbardziej zachwyciła, to wcale nie byłaby to pizza ani makaron tylko… karczoch po żydowsku. Miałam okazję go jeść w przesympatycznej rzymskiej knajpce Dino e Toni, którą gorąco polecam, jeśli ktoś planuje wizytę w wiecznym mieście. 🙂 To, co zdobyło moje serce to chyba fakt, że był to po prostu karczoch smażony w oliwie, ale jaki on był przepyszny!
Wracając jednak do standardowej kuchni włoskiej, to też jestem jej fanką. A że najbardziej popularne dania z włoskim rodowodem nie bardzo idą w parze z dietą ketogeniczną, staram się je przerabiać w taki sposób, żeby uzyskać podobny efekt. Rezultatem takich właśnie eksperymentów są dzisiejsze keto cannelloni. Rurki powstały z pora (biała część rozłożona na części pierwsze), reszta pewnie jest trochę bardziej zgodna z oryginałem… 🙂
W jaki sposób ten keto przepis wspiera odchudzanie i pomaga osobom z Hashimoto?
Ten keto przepis oferuje szereg zalet, które sprawiają, że świetnie wpisuje się on w dietę odchudzającą oraz dietoterapię Hashimoto. Oto główne z nich:
- wysoka zawartość białka gwarantuje uczucie długotrwałej sytości i pomaga w regeneracji tarczycy
- solidna porcja tłuszczu sprzyja kontroli apetytu oraz zapewnia budulec dla hormonów i zwiększa przyswajalność witamin
- niska zawartość węglowodanów przyswajalnych w towarzystwie błonnika pomaga kontrolować glikemię i uruchomić tryb spalania tkanki tłuszczowej, który wspiera Cię w zrzucaniu wagi, a szczególnie tej opornej oponki z brzucha
WIĘCEJ NA TEN TEMAT: Wszystko o odchudzaniu ORAZ Hashimoto & zdrowie hormonalne
Keto cannelloni z pory w beszamelu – składniki
Por
Botaniczny krewniak cebuli i czosnku. Do Polski przybył wraz z królową Boną, co jeszcze bardziej przemawia za użyciem go w daniach kuchni włoskiej. 🙂 Jest to niskokaloryczne warzywo, które dostarcza 14 g węglowodanów i ok. 2 g błonnika w 100 gramach. Mimo dość wysokiej zawartości węglowodanów netto warto go wprowadzić do diety. Zawiera bowiem dużą ilość polifenoli i związków siarki, które działają przeciwutleniająco i wspierają detoksykację organizmu. Ponadto stanowi dobre źródło witaminy K, B6, C, magnezu, miedzi, żelaza i kwasu foliowego.
W postaci mielonej. Właściwie dowolnego rodzaju. U mnie jest to drób, ale z powodzeniem może to być także wieprzowina, wołowina lub ich mieszanka.
Keto Beszamel
Wspaniały, kremowy sos tradycyjnie robiony na bazie zasmażki z masła i mąki z dodatkiem mleka. Częsty składnik włoskich zapiekanek (lazania, cannelloni, itp.). U nas oczywiście takie składniki nie wchodzą w grę. Keto beszamel powstał zatem na bazie masła klarowanego, mąki kokosowej, mleka kokosowego oraz odrobiny glucomannanu (można zastąpić gumą guar lub błonnikiem z akacji/gumą arabską).
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
TEN PRZEPIS ZNAJDZIESZ W NASTĘPUJĄCYCH JADŁOSPISACH:
Cannelloni z pory w beszamelu
Składniki
Canelloni
- 80 g por (biała część o długości ok. 8 – 10 cm)
- 400 g mięso mielone z kurczaka
- 0,5 łyżeczki sól himalajska, kłodawska lub morska
- 1 łyżeczka curry
- 10 g masło klarowane
Beszamel
- 20 gram masło klarowane
- 1 łyżeczka mąka kokosowa
- 1 łyżka żółtka w proszku (opcjonalnie)
- 150 ml mleko kokosowe
- ⅓ łyżeczki glucomannan
- 2 łyżki woda zimna
- 2 szczypty gałka muszkatołowa
- 2 szczypty czosnek niedźwiedzi suszony
- 1 garść ser żółty tarty do posypania wierzchu (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Mięso mielone przyprawić solą i curry. Por rozdzielić na "rurki". Nadziewać mięsem. Smażyć z każdej strony na rozgrzanej patelni z 10 g masła klarowanego. W rondelku rozpuścić pozostałe masło klarowane. Gdy nabierze temperatury, dodać mąkę kokosową i usmażyć na rumiano. Glucomannan rozpuścić w łyżce zimnej wody, dodać mleko kokosowe i wymieszać. Wlać do zasmażki z masła i mąki kokosowej. Ciągle mieszając zagotować. Żółtka w proszku rozmieszać w łyżce wody i dodać do beszamelu. Posolić i doprawić gałką muszkatołową.
- W naczyniu żaroodpornym ułożyć na dnie mięsne ruloniki z pory. Zalać beszamelem. Posypać czosnkiem niedźwiedzim oraz serem (opcjonalnie). Zapiekać w piekarniku pod grillem z termoobiegiem przez ok. 15 minut.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Wyglądają przepysznie <3!
Dziękuję! Cieszę się, że się podobają! 🙂