cannelloni porowe w keto sosie beszamelowym

Keto cannelloni z pory w beszamelu (Paleo, LowCarb)

Jako pasjonatka zdrowego odżywiania, nieustannie poszukuję inspirujących sposobów na wzbogacenie diety. Dlatego dzisiaj pragnę podzielić się przepisem na keto cannelloni z pory w beszamelu. Jest to ciekawe danie, które nie tylko rozpieszcza podniebienie, ale również doskonale wpisuje się w ramy diety ketogenicznej.

Keto cannelloni w sosie beszamelowym – klasyk kuchni włoskiej

Lubisz kuchnię włoską? Nie wiem po co się w ogóle pytam… Przecież każdy lubi… 😀 Te pizze, pasty i inne pyszności… Chociaż kuchnia włoska to o wiele więcej niż tylko wspomniane potrawy. Przede wszystkim jest to kuchnia mocno zróżnicowana regionalnie, opierająca się na prostych, ale wysokiej jakości składnikach.

Gdybym miała wskazać jedną potrawę kuchni włoskiej, która mnie najbardziej zachwyciła, to wcale nie byłaby to pizza ani makaron tylko… karczoch po żydowsku. Miałam okazję go jeść w przesympatycznej rzymskiej knajpce Dino e Toni, którą gorąco polecam, jeśli ktoś planuje wizytę w wiecznym mieście. 🙂 To, co zdobyło moje serce to chyba fakt, że był to po prostu karczoch smażony w oliwie, ale jaki on był przepyszny!

Wracając jednak do standardowej kuchni włoskiej, to też jestem jej fanką. A że najbardziej popularne dania z włoskim rodowodem nie bardzo idą w parze z dietą ketogeniczną, staram się je przerabiać w taki sposób, żeby uzyskać podobny efekt. Rezultatem takich właśnie eksperymentów są dzisiejsze keto cannelloni. Rurki powstały z pora (biała część rozłożona na części pierwsze), reszta pewnie jest trochę bardziej zgodna z oryginałem… 🙂

Keto cannelloni z pory w beszamelu – składniki

Por

Botaniczny krewniak cebuli i czosnku. Do Polski przybył wraz z królową Boną, co jeszcze bardziej przemawia za użyciem go w daniach kuchni włoskiej. 🙂 Jest to niskokaloryczne warzywo, które dostarcza 14 g węglowodanów i ok. 2 g błonnika w 100 gramach. Mimo dość wysokiej zawartości węglowodanów netto warto go wprowadzić do diety. Zawiera bowiem dużą ilość polifenoli i związków siarki, które działają przeciwutleniająco i wspierają detoksykację organizmu. Ponadto stanowi dobre źródło witaminy K, B6, C, magnezu, miedzi, żelaza i kwasu foliowego.

Mięso

W postaci mielonej. Właściwie dowolnego rodzaju. U mnie jest to drób, ale z powodzeniem może to być także wieprzowina, wołowina lub ich mieszanka.

keto cannelloni z pora w sosie beszamelowym
cannelloni z pora w keto beszamelu

Keto Beszamel

Wspaniały, kremowy sos tradycyjnie robiony na bazie zasmażki z masła i mąki z dodatkiem mleka. Częsty składnik włoskich zapiekanek (lazania, cannelloni, itp.). U nas oczywiście takie składniki nie wchodzą w grę. Keto beszamel powstał zatem na bazie masła klarowanego, mąki kokosowej, mleka kokosowego oraz odrobiny glucomannanu (można zastąpić gumą guar lub błonnikiem z akacji/gumą arabską).

TUTAJ ZNAJDUJE SIĘ PRZEPIS. Aby odblokować dostęp, zaloguj się albo dołącz do Plemienia Modern Cavegirl w roli ŁOWCY lub SZAMANA. Otrzymasz wtedy także możliwość skomponowania swojego jadłospisu z jego udziałem!

2 Comments

  1. Avatar for Jak się całować

    5 stars
    Wyglądają przepysznie <3!

    1. Avatar for Modern Cavegirl

      Dziękuję! Cieszę się, że się podobają! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu