Keto cannelloni w sosie beszamelowym – klasyk kuchni włoskiej w niskowęglowodanowym wydaniu
Lubicie kuchnię włoską? Nie wiem po co się w ogóle pytam… Przecież każdy lubi… 😀 Te pizze, pasty i inne pyszności… 😌 Chociaż kuchnia włoska to o wiele więcej niż tylko wspomniane potrawy. Przede wszystkim jest to kuchnia mocno zróżnicowana regionalnie, opierająca się na prostych, ale wysokiej jakości składnikach. Gdybym miała wskazać jedną potrawę kuchni włoskiej, która mnie najbardziej zachwyciła, to wcale nie byłaby to pizza ani makaron tylko… karczoch po żydowsku. Miałam okazję go jeść w przesympatycznej rzymskiej knajpce Dino e Toni, którą gorąco polecam, jeśli ktoś planuje wizytę w wiecznym mieście. 🙂 To, co zdobyło moje serce to chyba fakt, że był to po prostu karczoch smażony w oliwie, ale jaki on był przepyszny! 😋
Wracając jednak do standardowej kuchni włoskiej, to też jestem jej fanką. A że najbardziej popularne dania z włoskim rodowodem nie bardzo idą w parze z dietą ketogeniczną, staram się je przerabiać w taki sposób, żeby uzyskać podobny efekt. Rezultatem takich właśnie eksperymentów są dzisiejsze keto cannelloni. Rurki powstały z pora (biała część rozłożona na części pierwsze), reszta pewnie jest trochę bardziej zgodna z oryginałem… 🙂
Keto cannelloni z pory w beszamelu – składniki

🥬 Por
Botaniczny krewniak cebuli i czosnku. Do Polski przybył wraz z królową Boną, co jeszcze bardziej przemawia za użyciem go w daniach kuchni włoskiej. 🙂 Jest to niskokaloryczne warzywo, które dostarcza 14 g węglowodanów i ok. 2 g błonnika w 100 gramach. Mimo dość wysokiej zawartości węglowodanów netto warto go wprowadzić do diety. Zawiera bowiem dużą ilość polifenoli i związków siarki, które działają przeciwutleniająco i wspierają detoksykację organizmu. Ponadto stanowi dobre źródło witaminy K, B6, C, magnezu, miedzi, żelaza i kwasu foliowego.
🥩 Mięso
W postaci mielonej. Właściwie dowolnego rodzaju. U mnie jest to drób, ale z powodzeniem może to być także wieprzowina, wołowina lub ich mieszanka.

🥣 Beszamel
Wspaniały, kremowy sos tradycyjnie robiony na bazie zasmażki z masła i mąki z dodatkiem mleka. Częsty składnik włoskich zapiekanek (lazania, cannelloni, itp.). U nas oczywiście takie składniki nie wchodzą w grę. Keto beszamel powstał zatem na bazie masła klarowanego, mąki kokosowej, mleka kokosowego oraz odrobiny glucomannanu (można zastąpić gumą guar lub błonnikiem z akacji/gumą arabską).
TEN PRZEPIS ZNAJDZIESZ W NASTĘPUJĄCYCH JADŁOSPISACH:
TUTAJ ZNAJDUJE SIĘ PRZEPIS. Aby odblokować dostęp, zaloguj się albo dołącz do Plemienia Modern Cavegirl w roli ŁOWCY lub SZAMANA. Otrzymasz wtedy także możliwość skomponowania swojego jadłospisu z jego udziałem!

Wyglądają przepysznie <3!
Dziękuję! Cieszę się, że się podobają! 🙂