keto ciasto drożdżowe z rabarbarem

🥧Keto ciasto drożdżowe z rabarbarem (Paleo, LowCarb)

Keto ciasto drożdżowe z rabarbarem, czyli ruszyły sezonowe wypieki z owocami

Światowy Dzień Pieczenia nie mógłby się odbyć bez propozycji na pyszne keto ciasto z mojej strony! 😀 Nie zostawiłabym Was tak bez żadnego pomysłu na jego świętowanie… 🙂 A że keto ciasto drożdżowe z rabarbarem wyszło przepyszne, to nie było sensu zwlekać z przekazaniem Wam przepisu…

To keto ciasto z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom drożdżówek, drożdżowych ciast i babek, jak również owoców! Wyszło pulchne, ale nie suche, czego osobiście nienawidzę w drożdżowych ciastach. Może odrobinę za mało słodkie (w końcu rabarbar jest kwaśny), ale generalnie zdecydowanie udane!

Ciasto drożdżowe z tego przepisu wypróbowałam już kilkakrotnie przy okazji eksperymentów z keto pączkami. Niestety, nie do końca sprawdziło się w przypadku smażenia w oleju… 🙁 Za to pieczone bułeczki i ciasta wychodzą z niego niczego sobie! 🙂

Keto ciasto drożdżowe z rabarbarem – składniki

🥧Keto ciasto drożdżowe

Czyli ciasto, które rośnie w wyniku fermentacji drożdży. U mnie powstało ono na bazie mieszanki mąk – odtłuszczonej migdałowej, łubinowej oraz błonnika bambusowego. Dla odpowiedniej konsystencji wypieku dodałam także gumę guar. Poza tym znajdziesz w nim jajka, mleko kokosowe oraz keto słodzidło, czyli środek słodzący zgodny z dietą keto.

ciasto drożdżowe z rabarbarem
Keto ciasto drożdżowe z rabarbarem

🍬 Keto słodzidło

Właściwie panuje tutaj pełna dowolność. Może to być standard w postaci erytrytolu. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny.

🍓Rabarbar

Częsty składnik wiosennych ciast. Jest kwaskowaty w smaku i nie zawiera zbyt wielu węglowodanów, co czyni go perfekcyjnym składnikiem niskowęglowodanowych dań. Jest za to pełen witamin i minerałów (głównie żelazo). Warto go więc wprowadzić do wiosennego menu.

W tym przepisie rabarbar kroimy w cząstki dowolnej wielkości i układamy na wierzchu ciasta. Można go zastąpić dowolnymi innymi owocami sezonowymi (truskawkimalinywiśnie albo śliwki).

🥥 Kruszonka kokosowa

Pyszna, chrupiąca skorupka składająca się z mąki kokosowej, keto słodzidła (erytrytolu) oraz oleju kokosowego. Opcjonalna, choć bardzo mile widziana! Nadaje ciastu chrupkości i takiego maślanego posmaku. Kruszonkę wykładamy na wierzch ciasta pod koniec pieczenia.

keto ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Pyszne keto ciasto drożdżowe z rabarbarem to must-do sezonu! Sprawdzą się tutaj zresztą także inne miękkie owoce. Kokosowa kruszonka na wierzchu dodaje chrupkości i smaku. Polecam ten letni wypiek!
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 40 minuty
Czas oczekiwania 1 godzina
Czas całkowity 1 godzina 55 minuty
Rodzaj dania Deser
Porcje 10 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
bezmleczna
vege

Wyposażenie

Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Zaczyn

Ciasto drożdżowe

Dodatkowo

  • 150 g rabarbar

Kokosowa kruszonka

Podoba Ci się ten keto przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny keto jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

Zaczyn

  • Wymieszać składniki zaczynu, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (ja umieszczam je w metalowej miseczce i ustawiam najniższy poziom mocy na płycie indukcyjnej) na ok. 10 minut. Jeśli zaczyn zaczął bąblować, to można przejść do kolejnego kroku.

Ciasto drożdżowe

  • Do zaczynu dodać jajka oraz erytrytol, wymieszać do połączenia składników. Suche składniki połączyć i dodać do masy. Delikatnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut1. Gdy ciasto lekko wyrośnie, przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i ułożyć na wierzchu obrany i pocięty w kawałki rabarbar. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 30 – 40℃ i zostawić na ok. 30 minut. Następnie zwiększyć temperaturę do 160℃ z włączoną funkcją termoobiegu i piec przez ok. 35 – 40 minut do lekkiego przyrumienia.

Kruszonka kokosowa

  • Połączyć składniki kruszonki i wyłożyć ją na wierzch ciasta. Piec kolejne 5 minut do zrumienienia kruszonki.
POTRZEBUJESZ KETO JADŁOSPIS?Sprawdź zbilansowane keto jadłospisy albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie –> PRZECHODZĘ DO SKLEPU

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
133.38
% RWS*
Tłuszcz
 
9.74
g
6
%
Tłuszcze nasycone
 
6.85
g
43
%
Tłuszcze trans
 
0.003
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.23
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
0.55
g
Cholesterol
 
32.74
mg
11
%
Sód
 
21.97
mg
1
%
Potas
 
62.03
mg
2
%
Węglowodany
 
10.77
g
36
%
Błonnik
 
8.04
g
34
%
Cukier
 
0.97
g
Białko
 
3.84
g
4
%
Witamina A
 
62.82
IU
1
%
Witamina C
 
1.2
mg
1
%
Wapń
 
23.32
mg
2
%
Żelazo
 
0.41
mg
2
%
Węglowodany netto
 
2.73
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe KETO PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

ZOBACZ TO DANIE NA FILMIE

Adnotacje do przepisu

  1. Długość wyrastania ciasta zależy od wielu czynników, w tym przede wszystkim od temperatury otoczenia. Dostosuj czas do warunków temperaturowych w Twojej kuchni.

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystasz z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Ciebie, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

4 Comments

  1. Avatar for Martyna
    Martyna says:

    Czy można zamienić mleko kokosowe na cos innego?

    1. Avatar for Modern Cavegirl

      Jak najbardziej! Polecam inne mleko orzechowe o zbliżonej konsystencji (nie napój) albo słodką śmietankę, jeśli stosujesz nabiał w diecie.

  2. Avatar for Majka
    Majka says:

    5 gwiazdek
    A zwykła mąka migdałowa nie może być ?

    1. Avatar for Modern Cavegirl

      Technicznie się nada, jednak zawiera ona dość dużo wrażliwych na temperaturę nienasyconych kwasów tłuszczowych, więc do pieczenia zdecydowanie lepiej używać odtłuszczonej. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu