Keto ciasto drożdżowe z rabarbarem, czyli ruszyły sezonowe wypieki z owocami
Światowy Dzień Pieczenia nie mógłby się odbyć bez propozycji na pyszne keto ciasto z mojej strony! 😀 Nie zostawiłabym Was tak bez żadnego pomysłu na jego świętowanie… 🙂 A że keto ciasto drożdżowe z rabarbarem wyszło przepyszne, to nie było sensu zwlekać z przekazaniem Wam przepisu…
To keto ciasto z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom drożdżówek, drożdżowych ciast i babek, jak również owoców! Wyszło pulchne, ale nie suche, czego osobiście nienawidzę w drożdżowych ciastach. Może odrobinę za mało słodkie (w końcu rabarbar jest kwaśny), ale generalnie zdecydowanie udane!
Ciasto drożdżowe z tego przepisu wypróbowałam już kilkakrotnie przy okazji eksperymentów z keto pączkami. Niestety, nie do końca sprawdziło się w przypadku smażenia w oleju… 🙁 Za to pieczone bułeczki i ciasta wychodzą z niego niczego sobie! 🙂
Keto ciasto drożdżowe z rabarbarem – składniki
Czyli ciasto, które rośnie w wyniku fermentacji drożdży. U mnie powstało ono na bazie mieszanki mąk – odtłuszczonej migdałowej, łubinowej oraz błonnika bambusowego. Dla odpowiedniej konsystencji wypieku dodałam także gumę guar. Poza tym znajdziesz w nim jajka, mleko kokosowe oraz keto słodzidło, czyli środek słodzący zgodny z dietą keto.

🍬 Keto słodzidło
Właściwie panuje tutaj pełna dowolność. Może to być standard w postaci erytrytolu. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny.
Częsty składnik wiosennych ciast. Jest kwaskowaty w smaku i nie zawiera zbyt wielu węglowodanów, co czyni go perfekcyjnym składnikiem niskowęglowodanowych dań. Jest za to pełen witamin i minerałów (głównie żelazo). Warto go więc wprowadzić do wiosennego menu.
W tym przepisie rabarbar kroimy w cząstki dowolnej wielkości i układamy na wierzchu ciasta. Można go zastąpić dowolnymi innymi owocami sezonowymi (truskawki, maliny, wiśnie albo śliwki).
🥥 Kruszonka kokosowa
Pyszna, chrupiąca skorupka składająca się z mąki kokosowej, keto słodzidła (erytrytolu) oraz oleju kokosowego. Opcjonalna, choć bardzo mile widziana! Nadaje ciastu chrupkości i takiego maślanego posmaku. Kruszonkę wykładamy na wierzch ciasta pod koniec pieczenia.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Wyposażenie
- tortownica o Ø 20 cm
Składniki
Zaczyn
- 200 ml gęste mleko kokosowe
- 2 łyżeczki inulina
- 7 g drożdże instant
Ciasto drożdżowe
- 2 szt. jajka w temp. pokojowej
- 60 – 75 g erytrytol
- 25 g odtłuszczona mąka migdałowa
- 25 g mąka łubinowa
- 45 g błonnik bambusowy
- 1 łyżeczka guma guar
Dodatkowo
- 150 g rabarbar
Kokosowa kruszonka
- 40 g mąka kokosowa
- 20 g erytrytol
- 30 g olej kokosowy
Sposób przygotowania
Zaczyn
- Wymieszać składniki zaczynu, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (ja umieszczam je w metalowej miseczce i ustawiam najniższy poziom mocy na płycie indukcyjnej) na ok. 10 minut. Jeśli zaczyn zaczął bąblować, to można przejść do kolejnego kroku.
Ciasto drożdżowe
- Do zaczynu dodać jajka oraz erytrytol, wymieszać do połączenia składników. Suche składniki połączyć i dodać do masy. Delikatnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut1. Gdy ciasto lekko wyrośnie, przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i ułożyć na wierzchu obrany i pocięty w kawałki rabarbar. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 30 – 40℃ i zostawić na ok. 30 minut. Następnie zwiększyć temperaturę do 160℃ z włączoną funkcją termoobiegu i piec przez ok. 35 – 40 minut do lekkiego przyrumienia.
Kruszonka kokosowa
- Połączyć składniki kruszonki i wyłożyć ją na wierzch ciasta. Piec kolejne 5 minut do zrumienienia kruszonki.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
ZOBACZ TO DANIE NA FILMIE
Adnotacje do przepisu
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.
A zwykła mąka migdałowa nie może być ?
Technicznie się nada, jednak zawiera ona dość dużo wrażliwych na temperaturę nienasyconych kwasów tłuszczowych, więc do pieczenia zdecydowanie lepiej używać odtłuszczonej. 🙂