Wariacja na temat bulletproof coffee
W ramach eksperymentu skusiłam się na pewną wariację na temat kawy kuloodpornej. Jest to keto jajeczne latte. Przepis na nie zalazłam tutaj i zaintrygował mnie na tyle, że postanowiłam go wypróbować. Odrobinę jednak wzbogaciłam przepis dodając kawy z cykorii oraz mleka kokosowego. Jeśli chodzi o walory odżywcze takiej wersji kawy, to są one ogromne. Jajka to bowiem świetne źródło białka oraz tłuszczu (żółtko). Dzięki temu napój taki jest bardzo odżywczy.
Odrobina słodyczy mile widziana
Co do walorów smakowych natomiast, to tutaj jest odrobinę gorzej… 😉 Żebyśmy mieli jasność – keto latte jajeczne nie jest złe w smaku. Jednak daje się wyczuć specyficzny jajeczny posmak, który mi akurat w takim wydaniu nie do końca odpowiada. Prawdopodobnie dość istotnym czynnikiem wpływającym na smak jest kwestia słodzika. Ja nie użyłam żadnej substancji słodzącej, przez co jajko było mocno wyczuwalne. Jeśli jednak dodacie do tego napoju jakieś dozwolone na diecie ketogenicznej słodzidło, to smak będzie zdecydowanie lepszy. Może to być erytrytol albo stewia – ważne, żeby smak Wam odpowiadał.

Zamiast tradycyjnego śniadania
Biorąc pod uwagę fakt, że keto jajeczne latte jest bardziej naturalną wersją kawy kuloodpornej uważam, że warto wprowadzić ją do codziennego menu. Takie śniadanie, mimo, że w formie płynnej powinno dać uczucie sytości i zapewnić odpowiedni dopływ energii. Jednocześnie pozwala ono wydłużyć czas postu, jeśli stosujecie intermittent fasting.
Baza do dalszych eksperymentów
Można z nim zresztą dalej eksperymentować, dodając kakao lub ekstrakt z wanilii. Miłośnicy porannej dawki kofeiny mogą oczywiście użyć jako bazy swojej ulubionej kawy. Można też pójść o krok dalej i przygotować sobie takie latte z matchą. W ten sposób dostarczy się organizmowi dodatkowo sporą porcję antyoksydantów. Jak widzicie – możliwości jest wiele.
Jeśli uda Wam się stworzyć jakąś inną oryginalną wersję jajecznej latte, to koniecznie dajcie znać. Z chęcią wypróbuję! 😀

Jajeczne latte
Składniki
- 2 szt. jajka
- 2 łyżki nierafinowany olej kokosowy lub olej MCT
- 1/4 szklanki gęste mleko kokosowe
- 400 ml woda wrząca
- 2 łyżeczki kawa z cykorii
- 2 łyżeczki keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol lub kilka kropel stewii
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
Sposób przygotowania
- Kawę z cykorii, mleko oraz olej kokosowy wymieszać z wrzątkiem. Dodać jajka. Zblendować. Przelać do wysokich szklanek. Pić na ciepło.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.