Czas na borówki
Lato to bezapelacyjnie czas owoców… Jednymi z moich ulubionych są borówki. Korzystam z faktu, że można je znaleźć aktualnie w dobrych cenach oraz, że są one niskowęglowodanowe. W dodatku stanowią one kopalnię antyoksydantów, przez co są zaliczane do tzw. superfoods. Pojawiają się więc w wielu moich posiłkach. Ostatnio ukoronowały one przepyszne brownie, a dzisiaj wpadły do keto racuchów na śniadanie.
Jajka rządzą na śniadanie
Jak już pewnie się zorientowaliście jednym z moich ulubionych śniadań są jajka w przeróżnej formie. Dzisiaj to także one rządzą na stole. W postaci racuchów są przepyszne i przypominają dzieciństwo. Te nie są jednak naładowane cukrem i mąką tak, jak ich tradycyjny odpowiednik. Są niskowęglowodanowe i wysokotłuszczowe. Czyli pożywne i zdrowe. Słodyczy nadają im borówki, a w roli zagęstnika występuje tutaj mąka kokosowa. Pankejki i racuchy to podobnie, jak muffiny jajeczne fajne śniadanie do zabrania na wynos. Jeśli macie dzień wolny, to proponuję zabrać je i udać się w plener. Uświetnią niejeden poranny spacer lub piknik na trawie! 😀
Urok leniwych śniadań
Uwielbiam takie leniwe śniadania, kiedy mogę zjeść coś na świeżo i na ciepło. Ma to miejsce jedynie w weekendy lub inne dni wolne. W dni powszednie, kiedy się spieszę rano do pracy, szczytem możliwości jest dla mnie kawa kuloodporna. Ale co ja na to poradzę, że jestem śpiochem i ponad ciepłe śniadanie z rana bardziej cenię sobie dłuższy sen…?
Intermittent fasting hitem keto diety
Poza tym ponoć to zdrowo jeść późno pierwszy stały posiłek, czyli wydłużać okres czasowego postu i skracać tym samym tzw. okno żywieniowe. Zagraniczne social media oszalały na punkcie intermittent fasting (czyli czasowego poszczenia). Prawie każda wzmianka na temat zdrowia i zdrowego trybu życia wskazuje korzyści wynikające z takiego podejścia do jedzenia.
Tłuszcze sycą na dłużej
Jest to zresztą element składowy diety ketogenicznej. Gdy organizm przestawi się już na spalanie energii z tłuszczu wychodzi to nawet dość naturalnie. Ze względu na większą kaloryczność tłuszczy, dają one uczucie sytości na dłużej. No i organizm czerpie też energię ze złogów tłuszczowych, więc dopóki mu paliwa nie zabraknie, nie będzie zgłaszał zapotrzebowania na więcej… 😋
Pankejki z borówkami
Składniki
- 3 szt. jajka
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 1 łyżka olej kokosowy rafinowany
- 2/3 szklanki gęste mleko kokosowe
- 35 g mąka kokosowa (ok. ¼ szklanki) +/- w zależności od stopnia chłonności
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia lub cream of tartar
- 15 gram masło klarowane do smażenia
- 3 garści borówki
- 10 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol (opcjonalnie, ale same racuchy nie są zbyt słodkie)
Sposób przygotowania
- Suche składniki wymieszać w miseczce. Rozdzielić białka od żółtek. Białka ubić z solą. Żółtka ubić na puszystą masę z olejem kokosowym i erytrytolem. Dodać mleko kokosowe, a następnie suche składniki i dokładnie wymieszać. Połączyć delikatnie obie masy. Masło rozgrzać na patelni. Na gorącą patelnię kłaść po dużej łyżce masy. Do każdego racucha powtykać kilka borówek. Smażyć z obu stron na rumiano. Powtarzać aż do wykorzystania całej masy. Najlepiej jeść na ciepło z łyżką jogurtu kokosowego.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Czy w Twoim wydaniu szklanka to 200 czy 250 ml? Pozdrawiam
U mnie szklanka to dokładnie 240 ml 🙂
Pozdrawiam!