
Halloween w czasach zarazy
Jak Wam minęło Halloween? U mnie spokojnie. Nie było żadnych dzieci, a co za tym idzie ani cukierków ani psikusów. Może to i dobrze, bo nie mam w domu żadnych słodyczy do wydania… A nie wydaje mi się, żeby dzieci były zadowolone z gorzkiej czekolady o zawartości 90% kakao, bo tylko taką można u mnie znaleźć… 😀 Trochę przewidując taki obrót wydarzeń z premedytacją nie kupowałam nic dla nich w tym roku. Myślę, że w aktualnych okolicznościach brak Halloween to jedyne sensowne wyjście. Mi w zaciszu domowym tez nie chciało się jakoś specjalnie szaleć z halloweenowymi przekąskami ani dekoracjami. Chyba zaczynam dorastać… 😛
Dynia wciąż na piedestale
Nie oznacza to jednak, że w mojej kuchni zapanowała całkowita stagnacja. Jak widzicie dynia wiedzie prym właściwie przez cały sezon jej występowania. Dzisiejszy przepis nie powinien więc być dla Was zaskoczeniem. Mamy weekend, a to oznacza nic innego jak keto ciasto… 😀 Dzisiejsza propozycja to keto kostka dyniowo – orzechowa. Inspiracją był ten przepis, kiedyś bardzo przeze mnie lubiany. Stwierdziłam, że spróbuję zamienić tu zwykłą mąkę na zmielony len. Dałam go o połowę mniej, bo gdzieś wyczytałam, że taka jest właściwa proporcja tej konwersji. Ciasto się jak najbardziej udało, tylko wyszło cieniutkie jak naleśnik… 🙂 Ale nie ma tego złego – przekroiłam je na pół i przełożyłam kremem na bazie domowej białej czekolady i śmietany kokosowej. Do tego orzechy włoskie i wyszło przepysznie!

Keto kostka dyniowo – orzechowa i ponowne odkrycie inuliny
Środkiem słodzącym użytym przeze mnie tym razem była inulina znaleziona przypadkiem w czeluściach szafki kuchennej przy okazji akcji poszukiwawczej mającej na celu znalezienie orzechów. Sprawdziła się wyśmienicie zarówno w samym cieście, jak i w kremie (dodałam jej do posłodzenia czekolady). I myślę, że jest ona całkiem sensowną alternatywą dla erytrytolu. Nie każdy go lubi, zwłaszcza jego lekko „chłodzący” posmak. A inulina jest nie tylko niskowęglowodanowa (8 g cukrów na 100 g), ale ma także ogromną zawartość błonnika i stanowi dobrą pożywkę dla flory jelitowej (prebiotyk). Jest też produktem zdecydowanie mniej syntetycznym. Dodatkowo lekko zagęszcza produkt końcowy, więc do kremów nadaje się idealnie.

Keto kostka dyniowo - orzechowa
Składniki
Ciasto
- 1 szklanka dyni startej na tarce o małych oczkach
- 0,5 szklanki inuliny
- 1 duże jajko
- 0,33 szklanki masła klarowanego rozpuszczonego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 szklanki lnu złocistego zmielonego
- 1 łyżeczka mąki kokosowej
- 0,5 łyżeczki cream of tartar (kamień winny/ kwaśny winian potasu)
- 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej
- 0,5 szklanki orzechów włoskich lub pecan posiekanych na kawałki
Krem
- 0,66 tabliczki białej czekolady domowej roboty (link w treści wpisu)
- 100 g kwaśnej śmietany kokosowej PlantOn
Polewa
- 0,33 tabliczki białej czekolady domowej roboty (link w treści wpisu)
- 1 łyżka gęstego mleka kokosowego
- 1/4 szkalnki orzechów włoskich posiekanych na kawałki
Sposób przygotowania
Ciasto
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Wymieszać suche składniki w jednej miseczce. W drugiej misce zmiksować dynię, inulinę, masło, jajko i ekstrakt z wanilii. Wymieszać z suchymi składnikami oraz 1/2 szklanki orzechów. Ciasto wyłożyć do kwadratowej formy o wymiarach 20 x 20 cm i piec przez około 30 minut. Ostudzić.
Krem
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Zmiksować ze śmietaną kokosową. Wstawić na kilka minut do lodówki do zgęstnienia. Ciasto przekroić na pół i przełożyć kremem.
Polewa
- Polewę rozpuścić w kapieli wodnej z mlekiem kokosowym i ostudzić. Polać wierzch ciasta i poukładać siekane orzechy.
Adnotacje do przepisu
Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 301 kcal Tłuszcz: 25,6 g Węglowodany: 4,8 g Błonnik 14,3 g Białko 6,7 g Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty: