keto kostka dyniowo - orzechowa
Amerykańska Deser Jesień Keto Low Carb Paleo Wege

Keto kostka dyniowo – orzechowa (Paleo, LowCarb)

Halloween w czasach zarazy

Jak Wam minęło Halloween? U mnie spokojnie. Nie było żadnych dzieci, a co za tym idzie ani cukierków ani psikusów. Może to i dobrze, bo nie mam w domu żadnych słodyczy do wydania… A nie wydaje mi się, żeby dzieci były zadowolone z gorzkiej czekolady o zawartości 90% kakao, bo tylko taką można u mnie znaleźć… 😀 Trochę przewidując taki obrót wydarzeń z premedytacją nie kupowałam nic dla nich w tym roku. Myślę, że w aktualnych okolicznościach brak Halloween to jedyne sensowne wyjście. Mi w zaciszu domowym tez nie chciało się jakoś specjalnie szaleć z halloweenowymi przekąskami ani dekoracjami. Chyba zaczynam dorastać… 😛

keto ciasto dyniowe
Keto kostka dyniowo – orzechowa

Dynia wciąż na piedestale

Nie oznacza to jednak, że w mojej kuchni zapanowała całkowita stagnacja. Jak widzicie dynia wiedzie prym właściwie przez cały sezon jej występowania. Dzisiejszy przepis nie powinien więc być dla Was zaskoczeniem. Mamy weekend, a to oznacza nic innego jak keto ciasto… 😀 Dzisiejsza propozycja to keto kostka dyniowo – orzechowa. Inspiracją był ten przepis, kiedyś bardzo przeze mnie lubiany. Stwierdziłam, że spróbuję zamienić tu zwykłą mąkę na zmielony len. Dałam go o połowę mniej, bo gdzieś wyczytałam, że taka jest właściwa proporcja tej konwersji. Ciasto się jak najbardziej udało, tylko wyszło cieniutkie jak naleśnik… 🙂 Ale nie ma tego złego – przekroiłam je na pół i przełożyłam kremem na bazie domowej białej czekolady i śmietany kokosowej. Do tego orzechy włoskie i wyszło przepysznie!

ciasto dyniowe z orzechami
Keto ciasto dyniowe z orzechami

Keto kostka dyniowo – orzechowa i ponowne odkrycie inuliny

Środkiem słodzącym użytym przeze mnie tym razem była inulina znaleziona przypadkiem w czeluściach szafki kuchennej przy okazji akcji poszukiwawczej mającej na celu znalezienie orzechów. Sprawdziła się wyśmienicie zarówno w samym cieście, jak i w kremie (dodałam jej do posłodzenia czekolady). I myślę, że jest ona całkiem sensowną alternatywą dla erytrytolu. Nie każdy go lubi, zwłaszcza jego lekko „chłodzący” posmak. A inulina jest nie tylko niskowęglowodanowa (8 g cukrów na 100 g), ale ma także ogromną zawartość błonnika i stanowi dobrą pożywkę dla flory jelitowej (prebiotyk). Jest też produktem zdecydowanie mniej syntetycznym. Dodatkowo lekko zagęszcza produkt końcowy, więc do kremów nadaje się idealnie.

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
keto kostka dyniowo - orzechowa

Keto kostka dyniowo – orzechowa

Iście sezonowo i jakże smacznie! 🙂 Nie ma to co połączenie dyni i orzechów w jednym cieście… Zwłaszcza jeśli to keto kostka dyniowo – orzechowa. Pycha!
Czas przygotowania 20 mins
Czas gotowania 30 mins
Czas całkowity 50 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Amerykańska, Wege
Porcje 8 porcji

Składniki
  

Ciasto

  • 1 szklanka dyni startej na tarce o małych oczkach
  • 0,5 szklanki inuliny
  • 1 duże jajko
  • 0,33 szklanki masła klarowanego rozpuszczonego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 szklanki lnu złocistego zmielonego
  • 1 łyżeczka mąki kokosowej
  • 0,5 łyżeczki cream of tartar (kamień winny/ kwaśny winian potasu)
  • 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej
  • 0,5 szklanki orzechów włoskich lub pecan posiekanych na kawałki

Krem

  • 0,66 tabliczki białej czekolady domowej roboty (link w treści wpisu)
  • 100 g kwaśnej śmietany kokosowej PlantOn

Polewa

  • 0,33 tabliczki białej czekolady domowej roboty (link w treści wpisu)
  • 1 łyżka gęstego mleka kokosowego
  • 1/4 szkalnki orzechów włoskich posiekanych na kawałki

Sposób przygotowania
 

Ciasto

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Wymieszać suche składniki w jednej miseczce. W drugiej misce zmiksować dynię, inulinę, masło, jajko i ekstrakt z wanilii. Wymieszać z suchymi składnikami oraz 1/2 szklanki orzechów. Ciasto wyłożyć do kwadratowej formy o wymiarach 20 x 20 cm i piec przez około 30 minut. Ostudzić.

Krem

  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Zmiksować ze śmietaną kokosową. Wstawić na kilka minut do lodówki do zgęstnienia. Ciasto przekroić na pół i przełożyć kremem.

Polewa

  • Polewę rozpuścić w kapieli wodnej z mlekiem kokosowym i ostudzić. Polać wierzch ciasta i poukładać siekane orzechy.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 301 kcal
Tłuszcz: 25,6 g
Węglowodany: 4,8 g
Błonnik 14,3 g
Białko 6,7 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating