Halloween w czasach zarazy
Jak Wam minęło Halloween? U mnie spokojnie. Nie było żadnych dzieci, a co za tym idzie ani cukierków ani psikusów. Może to i dobrze, bo nie mam w domu żadnych słodyczy do wydania… A nie wydaje mi się, żeby dzieci były zadowolone z gorzkiej czekolady o zawartości 90% kakao, bo tylko taką można u mnie znaleźć… 😀 Trochę przewidując taki obrót wydarzeń z premedytacją nie kupowałam nic dla nich w tym roku. Myślę, że w aktualnych okolicznościach brak Halloween to jedyne sensowne wyjście. Mi w zaciszu domowym tez nie chciało się jakoś specjalnie szaleć z halloweenowymi przekąskami ani dekoracjami. Chyba zaczynam dorastać… 😛

Dynia wciąż na piedestale
Nie oznacza to jednak, że w mojej kuchni zapanowała całkowita stagnacja. Jak widzicie dynia wiedzie prym właściwie przez cały sezon jej występowania. Dzisiejszy przepis nie powinien więc być dla Was zaskoczeniem. Mamy weekend, a to oznacza nic innego jak keto ciasto… 😀 Dzisiejsza propozycja to keto kostka dyniowo – orzechowa. Inspiracją był ten przepis, kiedyś bardzo przeze mnie lubiany. Stwierdziłam, że spróbuję zamienić tu zwykłą mąkę na zmielony len. Dałam go o połowę mniej, bo gdzieś wyczytałam, że taka jest właściwa proporcja tej konwersji. Ciasto się jak najbardziej udało, tylko wyszło cieniutkie jak naleśnik… 🙂 Ale nie ma tego złego – przekroiłam je na pół i przełożyłam kremem na bazie domowej białej czekolady i śmietany kokosowej. Do tego orzechy włoskie i wyszło przepysznie!

Keto kostka dyniowo – orzechowa i ponowne odkrycie inuliny
Środkiem słodzącym użytym przeze mnie tym razem była inulina znaleziona przypadkiem w czeluściach szafki kuchennej przy okazji akcji poszukiwawczej mającej na celu znalezienie orzechów. Sprawdziła się wyśmienicie zarówno w samym cieście, jak i w kremie (dodałam jej do posłodzenia czekolady). I myślę, że jest ona całkiem sensowną alternatywą dla erytrytolu. Nie każdy go lubi, zwłaszcza jego lekko „chłodzący” posmak. A inulina jest nie tylko niskowęglowodanowa (8 g cukrów na 100 g), ale ma także ogromną zawartość błonnika i stanowi dobrą pożywkę dla flory jelitowej (prebiotyk). Jest też produktem zdecydowanie mniej syntetycznym. Dodatkowo lekko zagęszcza produkt końcowy, więc do kremów nadaje się idealnie.
Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Keto kostka dyniowo – orzechowa
Składniki
Ciasto
- 1 szklanka dynia startej na tarce o małych oczkach
- ½ szklanki inulina
- 1 szt. jajka duże
- ⅓ szklanki masło klarowane rozpuszczone
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
- 1 łyżeczka cynamon
- ½ szklanki len złoty zmielony lub mąka lniana
- 1 łyżeczka mąka kokosowa +/- w zależności od stopnia chłonności
- ½ łyżeczki proszek do pieczenia lub cream of tartar (kamień winny/ kwaśny winian potasu)
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawskia lub morska
- ½ szklanki orzechy włoskie lub pecan posiekane na kawałki
Krem
- ⅔ tabliczki biała czekolada najlepiej domowa z tego przepisu
- 100 g śmietana kokosowa kwaśnej PlantOn Sour Creamo
Polewa
- ⅓ tabliczki biała czekolada najlepiej domowa z tego przepisu
- 1 łyżka gęste mleko kokosowe
- ¼ szklanki orzechy włoskie posiekane na kawałki
Sposób przygotowania
Ciasto
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Wymieszać suche składniki w jednej miseczce. W drugiej misce zmiksować dynię, inulinę, masło, jajko i ekstrakt z wanilii. Wymieszać z suchymi składnikami oraz 1/2 szklanki orzechów. Ciasto wyłożyć do kwadratowej formy o wymiarach 20 x 20 cm i piec przez około 30 minut. Ostudzić.
Krem
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Zmiksować ze śmietaną kokosową. Wstawić na kilka minut do lodówki do zgęstnienia. Ciasto przekroić na pół i przełożyć kremem.
Polewa
- Polewę rozpuścić w kąpieli wodnej z mlekiem kokosowym i ostudzić. Polać wierzch ciasta i poukładać siekane orzechy.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.