keto kostka dyniowo - orzechowa
Jesień Keto Low Carb Paleo

Keto kostka dyniowo – orzechowa (Paleo, LowCarb)

keto ciasto dyniowe
Keto kostka dyniowo – orzechowa

Halloween w czasach zarazy

Jak Wam minęło Halloween? U mnie spokojnie. Nie było żadnych dzieci, a co za tym idzie ani cukierków ani psikusów. Może to i dobrze, bo nie mam w domu żadnych słodyczy do wydania… A nie wydaje mi się, żeby dzieci były zadowolone z gorzkiej czekolady o zawartości 90% kakao, bo tylko taką można u mnie znaleźć… 😀 Trochę przewidując taki obrót wydarzeń z premedytacją nie kupowałam nic dla nich w tym roku. Myślę, że w aktualnych okolicznościach brak Halloween to jedyne sensowne wyjście. Mi w zaciszu domowym tez nie chciało się jakoś specjalnie szaleć z halloweenowymi przekąskami ani dekoracjami. Chyba zaczynam dorastać… 😛

Dynia wciąż na piedestale

Nie oznacza to jednak, że w mojej kuchni zapanowała całkowita stagnacja. Jak widzicie dynia wiedzie prym właściwie przez cały sezon jej występowania. Dzisiejszy przepis nie powinien więc być dla Was zaskoczeniem. Mamy weekend, a to oznacza nic innego jak keto ciasto… 😀 Dzisiejsza propozycja to keto kostka dyniowo – orzechowa. Inspiracją był ten przepis, kiedyś bardzo przeze mnie lubiany. Stwierdziłam, że spróbuję zamienić tu zwykłą mąkę na zmielony len. Dałam go o połowę mniej, bo gdzieś wyczytałam, że taka jest właściwa proporcja tej konwersji. Ciasto się jak najbardziej udało, tylko wyszło cieniutkie jak naleśnik… 🙂 Ale nie ma tego złego – przekroiłam je na pół i przełożyłam kremem na bazie domowej białej czekolady i śmietany kokosowej. Do tego orzechy włoskie i wyszło przepysznie!

ciasto dyniowe z orzechami
Keto ciasto dyniowe z orzechami

Keto kostka dyniowo – orzechowa i ponowne odkrycie inuliny

Środkiem słodzącym użytym przeze mnie tym razem była inulina znaleziona przypadkiem w czeluściach szafki kuchennej przy okazji akcji poszukiwawczej mającej na celu znalezienie orzechów. Sprawdziła się wyśmienicie zarówno w samym cieście, jak i w kremie (dodałam jej do posłodzenia czekolady). I myślę, że jest ona całkiem sensowną alternatywą dla erytrytolu. Nie każdy go lubi, zwłaszcza jego lekko „chłodzący” posmak. A inulina jest nie tylko niskowęglowodanowa (8 g cukrów na 100 g), ale ma także ogromną zawartość błonnika i stanowi dobrą pożywkę dla flory jelitowej (prebiotyk). Jest też produktem zdecydowanie mniej syntetycznym. Dodatkowo lekko zagęszcza produkt końcowy, więc do kremów nadaje się idealnie.

keto kostka dyniowo - orzechowa

Keto kostka dyniowo - orzechowa

Iście sezonowo i jakże smacznie! 🙂 Nie ma to co połączenie dyni i orzechów w jednym cieście... Zwłaszcza jeśli to keto kostka dyniowo - orzechowa. Pycha!
Czas przygotowania 20 mins
Czas gotowania 30 mins
Czas całkowity 50 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Amerykańska, Wege
Porcje 8 porcji

Składniki
  

Ciasto

  • 1 szklanka dyni startej na tarce o małych oczkach
  • 0,5 szklanki inuliny
  • 1 duże jajko
  • 0,33 szklanki masła klarowanego rozpuszczonego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 szklanki lnu złocistego zmielonego
  • 1 łyżeczka mąki kokosowej
  • 0,5 łyżeczki cream of tartar (kamień winny/ kwaśny winian potasu)
  • 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej
  • 0,5 szklanki orzechów włoskich lub pecan posiekanych na kawałki

Krem

  • 0,66 tabliczki białej czekolady domowej roboty (link w treści wpisu)
  • 100 g kwaśnej śmietany kokosowej PlantOn

Polewa

  • 0,33 tabliczki białej czekolady domowej roboty (link w treści wpisu)
  • 1 łyżka gęstego mleka kokosowego
  • 1/4 szkalnki orzechów włoskich posiekanych na kawałki

Sposób przygotowania
 

Ciasto

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Wymieszać suche składniki w jednej miseczce. W drugiej misce zmiksować dynię, inulinę, masło, jajko i ekstrakt z wanilii. Wymieszać z suchymi składnikami oraz 1/2 szklanki orzechów. Ciasto wyłożyć do kwadratowej formy o wymiarach 20 x 20 cm i piec przez około 30 minut. Ostudzić.

Krem

  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Zmiksować ze śmietaną kokosową. Wstawić na kilka minut do lodówki do zgęstnienia. Ciasto przekroić na pół i przełożyć kremem.

Polewa

  • Polewę rozpuścić w kapieli wodnej z mlekiem kokosowym i ostudzić. Polać wierzch ciasta i poukładać siekane orzechy.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 301 kcal
Tłuszcz: 25,6 g
Węglowodany: 4,8 g
Błonnik 14,3 g
Białko 6,7 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating