keto knedle dyniowe ze śliwkami
Danie główne Jesień Keto Low Carb Paleo Polska Przekąska Wege

Keto knedle dyniowe ze śliwkami (Paleo, LowCarb)

Knedle ze śliwkami – obowiązkowy punkt jesiennego programu

Jak zobaczyłam ten przepis na keto knedle ze śliwkami, to od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Tak też zrobiłam. Bardzo przypadł mi do gustu – polane masełkiem i czekoladą oraz posypane cynamonem knedle smakowały wybornie. Wiedziałam jednak także, że muszę iść o krok dalej w kwestii knedli, gdyż moim celem ostatecznie były keto knedle ze śliwkami z udziałem dyni. Pokombinowałam trochę i okazało się to nie tak trudne w realizacji jak mogłoby się wydawać… Wystarczyło odrobinę pobawić się składnikami.

keto knedle
keto knedle dyniowe ze śliwkami

Śliwka śliwce nierówna

Co ciekawe, tak skupiłam się na recepturze na ciasto na knedle, że nie zwróciłam należytej uwagi na śliwki… 😛 Za pierwszym razem robiłam je z użyciem węgierek. Za drugim zamiast węgierek kupiłam renklody, bo wydawało mi się, że będą lepiej pasować… Nie wiem jednak, czy nie były wystarczająco dojrzałe, ale okazało się, że po tej chwili gotowania knedli, znajdujące się w środku śliwki były praktycznie surowe. W przypadku węgierek nic takiego nie miało miejsca – podczas tak samo krótkiej obróbki termicznej lekko zmiękły zachowując jednak sprężystość, czyli tak jak ma być… 🙂 Renklody były natomiast nienaruszone – o takiej samej konsystencji jak przed obróbką. Niby to nie problem, bo śliwki można przecież jeść na surowo, ale jednak generuje to pewien konsystencjonalny zgrzyt… 😛 Mięciutkie ciasto jakoś w mojej opinii nie komponuje się dobrze z twardym owocem.

knedle ze śliwkami
Keto knedle ze śliwkami

Keto knedle dyniowe ze śliwkami, czyli perfekcja rodzi się w bólach

Powód jest oczywiście banalnie prosty – renklody są znacznie większe od węgierek, stąd potrzebują dłuższego czasu gotowania, aby odpowiednio zmięknąć. Przekonałam się o tym oczywiście przypadkiem. Za drugim razem nie jadłam bowiem knedli od razu po przygotowaniu, czyli prosto z wody. Ostudziłam je i zostawiłam na bliżej nieokreślone później. Następnego dnia odsmażyłam na maśle. I wiecie co? Były pyszne. Milion razy lepsze niż w wersji li tylko gotowanej. No i śliwki nabrały odpowiedniej konsystencji, czyli wszystkie elementy układanki wskoczyły na swoje miejsce… 🙂 W ten sposób udało mi się wznieść na wyższy poziom przepis na keto knedle dyniowe ze śliwkami. Przekonajcie się sami! 🙂

keto knedle dyniowe ze śliwkami

Knedle dyniowe ze śliwkami

Kolejny sposób na pyszny i odżywczy jesienny posiłek z użyciem dyni i śliwek - keto knedle dyniowe ze śliwkami. No i zapachniało cynamonem. Jak u babci. 🙂
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 5 mins
Czas całkowity 15 mins
Rodzaj dania Danie główne, Przekąska
Kuchnia Polska, Wege
Porcje 6 sztuk

Składniki
  

Knedle

  • 5 sztuk śliwek węgierek
  • 2 jajka
  • 3 łyżki puree z dyni
  • 10 g mąki kokosowej
  • 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej
  • 20 g łusek babki płesznik zmielonych na pył (psyllium husk)
  • 50 g wrzątku
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

Omasta

  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 kostka czekolady gorzkiej niskowęglowodanowej
  • 0,25 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania
 

  • Jajka zmiksować z puree z dyni, dodać sól, mąkę kokosową i łuski babki płesznik. Wlać gorąca wodę i miksować do uzyskania jednorodnego ciasta. Odstawić do zgęstnienia. Śliwki przekroić wzdłuż na pół. Każdą połowę obtoczyć w mieszance erytrytolu z cynamonem i z powrotem złożyć. Ciasto na knedle podzielić na 5- 6 części w zależności od wielkości śliwek. Dłońmi zwilżonymi zimną wodą uformować kulkę, a następnie ją spłaszczyć. Na wierzchu ułożyć śliwkę i oblepić ją ciastem. Uformować okrągłego knedla. Odstawić i to samo zrobić z pozostałą częścią ciasta. Knedle gotować w osolonej wodzie przez ok. 4-5 minut (wrzucać na wrzątek, ale nie doprowadzić do tego, żeby się bardzo intensywnie gotowały).
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz, wymieszać z cynamonem. Polewać gotowe knedle razem z rozpuszczoną czekoladą. Można również odsmażyć je po wystygnięciu w maśle klarowanym.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 sztuki:
Wartość energetyczna: 100 kcal
Tłuszcz: 7,5 g
Węglowodany: 3,8 g
Błonnik 0,5 g
Białko 3,7 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating