Knedle ze śliwkami – obowiązkowy punkt jesiennego programu
Przepis na keto knedle ze śliwkami chodziły za mną już od jakiegoś czasu… Wiedziałam jednak także, że muszę iść o krok dalej w kwestii knedli, gdyż moim celem ostatecznie były keto knedle ze śliwkami z udziałem dyni. Pokombinowałam trochę i okazało się to nie tak trudne w realizacji jak mogłoby się wydawać… Wystarczyło odrobinę pobawić się składnikami. Polane masełkiem i czekoladą oraz posypane cynamonem knedle smakowały wprost wybornie.
Śliwka śliwce nierówna
Co ciekawe, tak skupiłam się na recepturze na ciasto na knedle, że nie zwróciłam należytej uwagi na śliwki… 😛 Za pierwszym razem robiłam je z użyciem węgierek. Za drugim zamiast węgierek kupiłam renklody, bo wydawało mi się, że będą lepiej pasować… Nie wiem jednak, czy nie były wystarczająco dojrzałe, ale okazało się, że po tej chwili gotowania knedli, znajdujące się w środku śliwki były praktycznie surowe.
W przypadku węgierek nic takiego nie miało miejsca – podczas tak samo krótkiej obróbki termicznej lekko zmiękły zachowując jednak sprężystość, czyli tak jak ma być… 🙂 Renklody były natomiast nienaruszone – o takiej samej konsystencji jak przed obróbką. Niby to nie problem, bo śliwki można przecież jeść na surowo, ale jednak generuje to pewien konsystencjonalny zgrzyt… 😛 Mięciutkie ciasto jakoś w mojej opinii nie komponuje się dobrze z twardym owocem.
Keto knedle dyniowe ze śliwkami, czyli perfekcja rodzi się w bólach
W związku z tym, że nie zjadłam wszystkich knedli od razu po przygotowaniu, czyli prosto z wody, część zostawiłam na bliżej nieokreślone później. Następnego dnia odsmażyłam na maśle. I wiesz co? Były pyszne. Milion razy lepsze niż w wersji tylko gotowanej. No i śliwki nabrały odpowiedniej konsystencji, czyli wszystkie elementy układanki wskoczyły na swoje miejsce… 🙂
Aha, zaznaczam, że ten przepis zawiera trochę więcej węglowodanów niż zwyczajowe keto przepisy, niespecjalnie nadaje się więc na okres keto adaptacji. Jeśli jednak masz już ją za sobą, to będą idealnym sposobem na zwiększanie ich udziału w diecie lub jako doładowanie węglowodanowe.
P.S. Namiary na produkty użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście dozwolonych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Knedle dyniowe ze śliwkami
Składniki
Knedle
- 5 szt. śliwki węgierek
- 2 szt. jajka
- 3 łyżki puree z dyni
- 10 g mąka kokosowa +/- w zależności od stopnia chłonności
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 20 g łuski babki płesznik zmielonych na proszek (psyllium husk)
- 50 g woda gorąca
- 2 łyżki keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol
- 0,5 łyżeczki cynamon
Omasta
- 1 łyżka masło klarowane
- 1 kostka czekolada gorzka lub niskowęglowodanowa
- 0,25 łyżeczki cynamon
Sposób przygotowania
- Jajka zmiksować z puree z dyni, dodać sól, mąkę kokosową i łuski babki płesznik. Wlać gorąca wodę i miksować do uzyskania jednorodnego ciasta. Odstawić do zgęstnienia. Śliwki przekroić wzdłuż na pół. Każdą połowę obtoczyć w mieszance erytrytolu z cynamonem i z powrotem złożyć. Ciasto na knedle podzielić na 5- 6 części w zależności od wielkości śliwek. Dłońmi zwilżonymi zimną wodą uformować kulkę, a następnie ją spłaszczyć. Na wierzchu ułożyć śliwkę i oblepić ją ciastem. Uformować okrągłego knedla. Odstawić i to samo zrobić z pozostałą częścią ciasta. Knedle gotować w osolonej wodzie przez ok. 4-5 minut (wrzucać na wrzątek, ale nie doprowadzić do tego, żeby się bardzo intensywnie gotowały).
- Na patelni rozgrzać tłuszcz, wymieszać z cynamonem. Polewać gotowe knedle razem z rozpuszczoną czekoladą. Można również odsmażyć je po wystygnięciu w maśle klarowanym.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.