keto kotlety cordon bleu

Keto kotlety cordon bleu (Paleo, LowCarb)

Kotlet cordon bleu to klasyk kuchni szwajcarskiej, który podbił serca miłośników mięsa. Moja wersja odbiega trochę od oryginału, zarówno pod względem nadzienia jak i panierki, która jest nieodłącznym elementem tego dania. Wszystko po to, aby móc włączyć go do menu diety niskowęglowodanowej i cieszyć się dobrym smakiem podczas odchudzania lub przywracania zdrowia.

Keto kotlety cordon bleu – najlepsze remedium na kulinarną nudę

Ostatnio udało mi się z powrotem wyregulować insulinę, która wcześniej, z powodu mocno stresującego okresu trochę sobie szalała. Efektem tego jest powrót do dwóch głównych posiłków w ciągu dnia. Pomiędzy wpada tylko jakaś przekąska, a zazwyczaj jest to po prostu kawa kuloodporna. Rodzi to pewną negatywną (dla mnie) konsekwencję. A mianowicie odczuwanie nudy kulinarnej… 😛 Czym więcej posiłków, tym więcej bowiem możliwości kreatywnego wykazania się. Dwa posiłki to pewne ograniczenie. W efekcie przerost kreatywności kulinarnej rozkłada się tylko na nie. Nie do przyjęcia są już zatem proste obiady, złożone z kawałka mięska i porcji warzyw. Trzeba się trochę nakombinować… 😀

W ramach kulinarnego zrywu kreatywności powstały te oto keto kotlety cordon bleu, znane także jako kotlety szwajcarskie. Z tą drobną różnicą, że u mnie są one drobiowe, podczas gdy w oryginale używa się schabu. Niemniej nadzienie zawiera ser oraz szynkę. Zostało także wzbogacone szpinakiem oraz pomidorami suszonymi.

W jaki sposób ten keto przepis wspiera odchudzanie i pomaga osobom z Hashimoto?

Ten keto przepis wyróżnia się kilkoma cechami, które sprawiają, że świetnie wpisuje się on w dietę odchudzającą oraz dietoterapię Hashimoto. Oto główne z nich:

  • bardzo wysoka zawartość białka zapewnia uczucie długotrwałej sytości i pomaga w regeneracji tarczycy
  • solidna porcja tłuszczu sprzyja kontroli apetytu oraz gwarantuje budulec dla hormonów i zwiększa przyswajalność witamin
  • bardzo niska zawartość węglowodanów przyswajalnych w towarzystwie błonnika pomaga kontrolować glikemię i uruchamia tryb spalania tkanki tłuszczowej, dzięki czemu odchudzanie – szczególnie z brzucha – staje się łatwiejsze

Keto kotlety cordon bleu – składniki

Pierś z kurczaka

Sama w sobie mało ciekawa i dość monotonna w smaku, a w dodatku dość sucha. Dlatego zdecydowałam się na mnogość różnych dodatków, a na koniec wszystko opanierowałam i usmażyłam w maśle klarowanym.

Jajka

Dzisiaj potrzebne tylko jedno – do panierki. Nadmienię tylko króciutko, że najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach mają zdecydowanie więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.

Tłuszcz

Do smażenia. Tutaj masło klarowane, ale wybór należy do Was… Dobrze sprawdzi się jakikolwiek tłuszcz nasycony – np. rafinowany olej kokosowy, smalec lub dowolna ich mieszanka.

Nadzienie

Nadzienie w wersji podstawowej to szynka i ser. Ja dorzuciłam do tego zestawu jeszcze baby szpinak oraz pomidory suszone. I zdecydowanie polecam tę drugą wersję. 🙂 Zamiast szynki może to być jakakolwiek inna wędlina w plastrach. Ja korzystałam z wędliny domowej, zrobionej przez mojego tatę.

Jeśli chodzi o ser, to u mnie był to ser kozi w plastrach, na który od czasu do czasu sobie pozwalam. Na co dzień nie spożywam bowiem produktów mlecznych. Jeśli nie tolerujesz nabiału lub jesteś w trakcie przywracania równowagi hormonalnej w organizmie, możesz śmiało pominąć ten dodatek.

Panierka

Tutaj panuje pełna dowolność, pod warunkiem, że całość zostanie utrzymana w ryzach, jeśli chodzi o węglowodany. Moja ulubiona panierka to efekt trójetapowego i dość mozolnego procesu, polegającego na obtaczaniu kotletów kolejno w:

  1. mieszance odtłuszczonej mąki migdałowej z łuskami babki jajowatej i żółtkiem w proszku
  2. rozbełtanym jajku
  3. zmiażdżonych skórkach wieprzowych

Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.

keto kotlety cordon bleu

Drobiowe kotlety cordon bleu

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Keto kotlety cordon bleu to pomysłowe danie obiadowe, a dokładniej panierowane kotlety z piersi drobiowej nadziewane szynką, serem, szpinakiem oraz pomidorami suszonymi. Dzięki takiemu nadzieniu zwykły drób wchodzi na wyższy poziom jeśli chodzi o wrażenia kulinarne. Polecam serdecznie na co dzień i od święta!
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 10 minuty
Czas całkowity 20 minuty
Rodzaj dania Danie główne
Kuchnia Europejska
Porcje 4 porcje
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Kieszonki

  • 500 g pierś z kurczaka (2 sztuki)
  • 8 plastrów szynka
  • 4 plastry ser kozi
  • 4 garści szpinak świeży
  • 4 szt. pomidory suszone z zalewy oliwnej

Panierka

Dodatkowo

Podoba Ci się ten przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny KETO jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

  • Piersi przekroić wzdłuż na dwa plastry, każdy lekko rozbić tłuczkiem. Posolić, wyłożyć szpinakiem, następnie na każdym położyć 2 plastry szynki, 0,5 plastra sera koziego i 1 pomidor suszony. Złożyć na pół i panierować najpierw w mieszance babki jajowatej, mąki migdałowej i żółtka w proszku, a następnie zamoczyć całość w rozbełtanym jajku. Na końcu obtoczyć w pokruszonych skórkach wieprzowych.
  • Masło klarowane rozgrzać na patelni. Smażyć kieszonki z obu stron na rumiano.
JADŁOSPIS ZORIENTOWANY NA CELSprawdź zbilansowane jadłospisy ketogeniczne albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania dietą we własnym zakresie

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Drobiowe kotlety cordon bleu
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
533.5
% RWS*
Tłuszcz
 
31.23
g
19
%
Tłuszcze nasycone
 
13.9
g
87
%
Tłuszcze trans
 
0.02
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
2.18
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
9.02
g
Cholesterol
 
194.94
mg
65
%
Sód
 
1148.31
mg
50
%
Potas
 
881.58
mg
25
%
Węglowodany
 
7.53
g
Błonnik
 
4.98
g
21
%
Cukier
 
1.31
g
Białko
 
53.55
g
54
%
Witamina A
 
3242.38
IU
65
%
Witamina C
 
10.78
mg
13
%
Wapń
 
115.58
mg
12
%
Żelazo
 
3.02
mg
17
%
Węglowodany netto
 
2.55
g
10
%
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal o makro 75% tłuszczu, 20% białka, 5% węglowodanów netto.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe ZDROWE PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście
Avatar for Modern Cavegirl

Modern Cavegirl

Ekspertka do spraw zdrowego odżywiania, która lubi smacznie zjeść. Autorka artykułów na temat odchudzania i zdrowia, przepisów kulinarnych oraz zbilansowanych keto jadłospisów. Wypróbowała na sobie kilkanaście różnych diet aż trafiła na taką, która pozwoliła jej skutecznie schudnąć i pokonać chorobę Hashimoto. Teraz pomaga innym odzyskać zdrowie, szczupłą sylwetkę i dobre samopoczucie.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu