Kotlet cordon bleu to klasyk kuchni szwajcarskiej, który podbił serca miłośników mięsa. Moja wersja odbiega trochę od oryginału, zarówno pod względem nadzienia jak i panierki, która jest nieodłącznym elementem tego dania. Wszystko po to, aby móc włączyć go do menu diety niskowęglowodanowej i cieszyć się dobrym smakiem podczas odchudzania lub przywracania zdrowia.
Keto kotlety cordon bleu – najlepsze remedium na kulinarną nudę
Ostatnio udało mi się z powrotem wyregulować insulinę, która wcześniej, z powodu mocno stresującego okresu trochę sobie szalała. Efektem tego jest powrót do dwóch głównych posiłków w ciągu dnia. Pomiędzy wpada tylko jakaś przekąska, a zazwyczaj jest to po prostu kawa kuloodporna. Rodzi to pewną negatywną (dla mnie) konsekwencję. A mianowicie odczuwanie nudy kulinarnej… 😛 Czym więcej posiłków, tym więcej bowiem możliwości kreatywnego wykazania się. Dwa posiłki to pewne ograniczenie. W efekcie przerost kreatywności kulinarnej rozkłada się tylko na nie. Nie do przyjęcia są już zatem proste obiady, złożone z kawałka mięska i porcji warzyw. Trzeba się trochę nakombinować… 😀
W ramach kulinarnego zrywu kreatywności powstały te oto keto kotlety cordon bleu, znane także jako kotlety szwajcarskie. Z tą drobną różnicą, że u mnie są one drobiowe, podczas gdy w oryginale używa się schabu. Niemniej nadzienie zawiera ser oraz szynkę. Zostało także wzbogacone szpinakiem oraz pomidorami suszonymi.
ZOBACZ: Przepisy KETO z piersią z kurczaka ORAZ Obiad KETO z kurczakiem
W jaki sposób ten keto przepis wspiera odchudzanie i pomaga osobom z Hashimoto?
Ten keto przepis wyróżnia się kilkoma cechami, które sprawiają, że świetnie wpisuje się on w dietę odchudzającą oraz dietoterapię Hashimoto. Oto główne z nich:
- bardzo wysoka zawartość białka zapewnia uczucie długotrwałej sytości i pomaga w regeneracji tarczycy
- solidna porcja tłuszczu sprzyja kontroli apetytu oraz gwarantuje budulec dla hormonów i zwiększa przyswajalność witamin
- bardzo niska zawartość węglowodanów przyswajalnych w towarzystwie błonnika pomaga kontrolować glikemię i uruchamia tryb spalania tkanki tłuszczowej, dzięki czemu odchudzanie – szczególnie z brzucha – staje się łatwiejsze
WIĘCEJ NA TEN TEMAT: Wszystko o odchudzaniu ORAZ Hashimoto & zdrowie hormonalne
Keto kotlety cordon bleu – składniki
Sama w sobie mało ciekawa i dość monotonna w smaku, a w dodatku dość sucha. Dlatego zdecydowałam się na mnogość różnych dodatków, a na koniec wszystko opanierowałam i usmażyłam w maśle klarowanym.
Dzisiaj potrzebne tylko jedno – do panierki. Nadmienię tylko króciutko, że najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach mają zdecydowanie więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.
Do smażenia. Tutaj masło klarowane, ale wybór należy do Was… Dobrze sprawdzi się jakikolwiek tłuszcz nasycony – np. rafinowany olej kokosowy, smalec lub dowolna ich mieszanka.
Nadzienie
Nadzienie w wersji podstawowej to szynka i ser. Ja dorzuciłam do tego zestawu jeszcze baby szpinak oraz pomidory suszone. I zdecydowanie polecam tę drugą wersję. 🙂 Zamiast szynki może to być jakakolwiek inna wędlina w plastrach. Ja korzystałam z wędliny domowej, zrobionej przez mojego tatę.
Jeśli chodzi o ser, to u mnie był to ser kozi w plastrach, na który od czasu do czasu sobie pozwalam. Na co dzień nie spożywam bowiem produktów mlecznych. Jeśli nie tolerujesz nabiału lub jesteś w trakcie przywracania równowagi hormonalnej w organizmie, możesz śmiało pominąć ten dodatek.
Panierka
Tutaj panuje pełna dowolność, pod warunkiem, że całość zostanie utrzymana w ryzach, jeśli chodzi o węglowodany. Moja ulubiona panierka to efekt trójetapowego i dość mozolnego procesu, polegającego na obtaczaniu kotletów kolejno w:
- mieszance odtłuszczonej mąki migdałowej z łuskami babki jajowatej i żółtkiem w proszku
- rozbełtanym jajku
- zmiażdżonych skórkach wieprzowych
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Drobiowe kotlety cordon bleu
Składniki
Kieszonki
- 500 g pierś z kurczaka (2 sztuki)
- 8 plastrów szynka
- 4 plastry ser kozi
- 4 garści szpinak świeży
- 4 szt. pomidory suszone z zalewy oliwnej
Panierka
- 2 łyżki łuski babki jajowatej
- 2 łyżki odtłuszczona mąka migdałowa
- 1 łyżka żółtka w proszku (opcjonalnie)
- 1 szt. jajka
- 40 g skórki wieprzowe pokruszone
Dodatkowo
- 25 g masło klarowane do smażenia
Sposób przygotowania
- Piersi przekroić wzdłuż na dwa plastry, każdy lekko rozbić tłuczkiem. Posolić, wyłożyć szpinakiem, następnie na każdym położyć 2 plastry szynki, 0,5 plastra sera koziego i 1 pomidor suszony. Złożyć na pół i panierować najpierw w mieszance babki jajowatej, mąki migdałowej i żółtka w proszku, a następnie zamoczyć całość w rozbełtanym jajku. Na końcu obtoczyć w pokruszonych skórkach wieprzowych.
- Masło klarowane rozgrzać na patelni. Smażyć kieszonki z obu stron na rumiano.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.