Keto Spaghetti Carbonara z cukinii: zdrowa i smaczna alternatywa
Jeśli jesteś miłośnikiem włoskiej kuchni, ale jednocześnie zależy Ci na zdrowym stylu odżywiania, mam dla Ciebie doskonałe rozwiązanie! Keto spaghetti carbonara z cukinii to kreatywna interpretacja klasycznego dania, która zachwyci Twoje kubki smakowe, a jednocześnie będzie zgodna z zasadami keto diety.
Tradycyjna Carbonara jest zazwyczaj przygotowywana na bazie makaronu spaghetti, jajek i boczku. Jednak w tej wersji zamiast makaronu używamy cienko pokrojonej cukinii, która stanowi doskonałą alternatywę dla węglowodanów.
Keto Carbonara z cukinią to pyszne danie, które możesz podać jako lekką kolację lub keto obiad. Jest to danie niskowęglowodanowe, bogate w białko i pełne aromatycznych smaków. Dodatkowo, cukinia dostarcza cennych składników odżywczych, takich jak witaminy A i C, błonnik oraz potas.
Keto Spaghetti Carbonara z cukinii – składniki
Tego warzywa nie trzeba chyba nikomu przedstawiać… Jest to królowa stołu podczas letnich i jesiennych miesięcy. Świetna zarówno w wytrawnym, jak i w słodkim wydaniu. W tym daniu cukinia stanowi świetny zastępnik makaronu i jest jednym z trzech głównych składników. Można jednak postawić na inne alternatywy dla zbożowego makaronu takie jak makaron shirataki lub domowy keto makaron.

🥓 Boczek
Najlepiej w plastrach. Oczywiście jak najwyższej jakości, czyli ekologiczny, bez nitrozoamin, które wykazują działanie nie tylko rakotwórcze, ale także – o zgrozo – neurodegeneracyjne… W tym celu odsyłam Cię do interesującego rankingu w, którym dowiesz się, który boczek ze sklepowych półek wybrać.
🥚 Jajka
Najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, a zboża mogą stanowić niewielki ułamek karmy. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach zawierają zdecydowanie więcej przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.
🥛 Mleko kokosowe lub śmietanka
Składnik sosu, nadający mu kremowość i przełamujący mocno jajeczny smak. Może to być śmietanka krowia, choć mleko kokosowe lub śmietanka kokosowa sprawdzą się równie dobrze.

Carbonara z makaronem z cukinii
Wyposażenie
Składniki
- 80 g boczek wędzony w kostce
- 1 szt. jajka
- 1 szt. żółtka
- 80 ml mleko kokosowe lub śmietanka
- 300 g cukinia
- sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
- pieprz do smaku
- natka pietruszki (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Cukinię pociąć spiralizerem na kształt spaghetti. Oprószyć solą i odstawić na 5 minut. Odsączyć ręcznikiem papierowym z wody.
- Boczek podsmażyć, odłożyć. Do garnka/patelni dodać spaghetti z cukinii. Jajko, żółtko i mleko/śmietankę wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyłączyć palnik i dodać do cukinii. Mieszać aż do zgęstnienia.
- Wyłożyć na talerz i posypać boczkiem oraz posiekaną natką pietruszki.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
ZOBACZ TO DANIE NA FILMIE
Adnotacje do przepisu
- Do dania można dodać sera pecorino (ok. 25 g), który jest składnikiem tradycyjnej receptury.
- Zamiast cukinii można skorzystać z niskowęglowodanowego makaronu, np. makaronu konjac albo keto makaronu domowej roboty.

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.