Z przyjemnością oddaję w Twoje ręce przepis na pyszne, sketonizowane spaghetti carbonara. Użycie makaronu z cukinii sprawia, że to danie nie tylko wpisuje się w sezon, ale jest także zgodne z wytycznymi diety ketogenicznej. KETO spaghetti carbonara to niskowęglowodanowa propozycja na obiad, który zachwyci Cię smakiem i zdrowotnymi właściwościami.
Keto spaghetti carbonara z cukinii: Zdrowa i smaczna alternatywa
Jeśli jesteś miłośnikiem włoskiej kuchni, ale jednocześnie zależy Ci na zdrowym stylu odżywiania, mam dla Ciebie doskonałe rozwiązanie! Keto spaghetti carbonara z cukinii to kreatywna interpretacja klasycznego dania, która zachwyci Twoje kubki smakowe, a jednocześnie będzie zgodna z zasadami keto diety.
Nie wiesz, na czym polega dieta ketogeniczna? Zapoznaj się z nią poprzez lekturę e-book’a Keto Dieta Bez Tajemnic. Znajdziesz w nim wszystkie niezbędne informacje, żeby zadecydować czy KETO to coś dla Ciebie. Dowiesz się także, jak rozpocząć stosowanie tego stylu żywienia.
Tradycyjna carbonara jest zazwyczaj przygotowywana na bazie makaronu spaghetti, jajek i boczku. Jednak w tej wersji zamiast makaronu używamy cienko pokrojonej cukinii, która stanowi doskonałą alternatywę dla węglowodanów.
Keto carbonara z cukinią to pyszne danie, które możesz podać jako lekką kolację lub keto obiad. Jest to danie niskowęglowodanowe, bogate w białko i pełne aromatycznych smaków. Dodatkowo, cukinia dostarcza cennych składników odżywczych, takich jak witaminy A i C, błonnik oraz potas.
W jaki sposób ten KETO przepis wspiera odchudzanie i pomaga osobom z Hashimoto?
Ten keto przepis cechuje się pewnymi zaletami, które sprawiają, że świetnie wpisuje się on w dietę odchudzającą oraz dietoterapię Hashimoto. Oto główne z nich:
- wysoka zawartość białka zapewnia uczucie sytości na długie godziny i pomaga w regeneracji tarczycy
- solidna porcja tłuszczu sprzyja kontroli apetytu oraz gwarantuje budulec dla hormonów i zwiększa przyswajalność witamin
- niska zawartość węglowodanów pozwala kontrolować glikemię i uruchomić tryb spalania tkanki tłuszczowej
WIĘCEJ NA TEN TEMAT: Wszystko o odchudzaniu ORAZ Hashimoto & zdrowie hormonalne
Keto spaghetti carbonara z cukinii: Składniki
Tego warzywa nie trzeba chyba nikomu przedstawiać… Jest to królowa stołu podczas letnich i jesiennych miesięcy. Świetna zarówno w wytrawnym, jak i w słodkim wydaniu. W tym daniu cukinia stanowi świetny zastępnik makaronu i jest jednym z trzech głównych składników. Można jednak postawić na inne alternatywy dla zbożowego makaronu takie jak makaron shirataki lub domowy keto makaron.
Najlepiej w plastrach. Oczywiście jak najwyższej jakości, czyli ekologiczny, bez nitrozoamin, które wykazują działanie nie tylko rakotwórcze, ale także – o zgrozo – neurodegeneracyjne… W tym celu odsyłam Cię do interesującego rankingu w, którym dowiesz się, który boczek ze sklepowych półek wybrać.
Jajka
Najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, a zboża mogą stanowić niewielki ułamek karmy. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach zawierają zdecydowanie więcej przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.
Mleko kokosowe lub śmietanka
Składnik sosu, nadający mu kremowość i przełamujący mocno jajeczny smak. Może to być śmietanka krowia, choć mleko kokosowe lub śmietanka kokosowa sprawdzą się równie dobrze.
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Carbonara z makaronem z cukinii
Wyposażenie
Składniki
- 80 g boczek wędzony w kostce
- 1 szt. jajka
- 1 szt. żółtka
- 80 ml mleko kokosowe lub śmietanka
- 300 g cukinia
- sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
- pieprz do smaku
- natka pietruszki (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Cukinię pociąć spiralizerem na kształt spaghetti. Oprószyć solą i odstawić na 5 minut. Odsączyć ręcznikiem papierowym z wody.
- Boczek podsmażyć, odłożyć. Do garnka/patelni dodać spaghetti z cukinii. Jajko, żółtko i mleko/śmietankę wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyłączyć palnik i dodać do cukinii. Mieszać aż do zgęstnienia.
- Wyłożyć na talerz i posypać boczkiem oraz posiekaną natką pietruszki.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
ZOBACZ TO DANIE NA FILMIE
Adnotacje do przepisu
- Do dania można dodać sera pecorino (ok. 25 g), który jest składnikiem tradycyjnej receptury.
- Zamiast cukinii można skorzystać z niskowęglowodanowego makaronu, np. makaronu konjac albo keto makaronu domowej roboty.
Może Cię także zainteresować: