Keto fondue czekoladowe, czyli przepis na czekoladowe Walentynki
U nas coroczną walentynkową tradycją jest keto fondue czekoladowe. Jak już wspominałam, jeśli chodzi o słodycze, dla mnie Walentynki to głównie czekolada. No i jest przynajmniej pretekst, żeby chociaż raz w roku wyjąć z szafki zestaw do fondue… 😀 Przepis jest banalnie prosty, w sumie dwuskładnikowy, więc robi się go szybko i ze składników, które raczej każdy ma w domu. 🙂
Do maczania niskowęglowodanowe owoce – u nas kiwi oraz grejpfrut, a także keto ciasteczka kruche w typie herbatników (zrobione na bazie tego przepisu). Truskawek, które są popularnym walentynkowym owocem nie kupuję z zasady o tej porze roku…
Można więc zaliczyć taki posiłek do względnie zdrowych i zgodnych z dietą ketogeniczną. A przy okazji jest on na tyle uroczysty, że nadaje się na walentynkowe świętowanie. 🙂
Keto fondue czekoladowe – składniki

🥛 Mleko kokosowe 🥛
Lub inne mleko orzechowe (np. migdałowe) albo śmietanka kremówka, jeśli nie wykluczacie nabiału. Ja korzystałam z mleka kokosowego z kartonu o zawartości 19% tłuszczu. W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko kokos i woda.
🍫 Czekolada 🍫
Oczywiście tylko taka o wysokiej zawartości kakao (min. 85%) lub niskowęglowodanowa. Tylko takie zapewnią maksimum smaku przy minimalnej ilości węglowodanów. Alternatywnie można użyć białej czekolady kupnej lub domowej przygotowanej na bazie tego przepisu. 🙂
🍓🥝 Niskowęglowodanowe owoce 🥝🍓
Zwyczajowe dodatki do fondue czekoladowego. Tak, jak wspominałam – u mnie są to kiwi oraz grapefruit. Z powodzeniem można użyć tutaj wszelkich innych miękkich niskowęglowodanowych owoców, np. mandarynki. W sezonie polecam truskawki, maliny, jeżyny i inne owoce jagodowe. Równie dobrze powinny sprawdzić się tutaj na przykład kawałki świeżego kokosa.

🍪 Ciastka 🍪
Oprócz owoców, świetny dodatek do keto fondue czekoladowego stanowią keto ciastka i ciasteczka. Czy to kruche czy też na przykład pokrojony w kostkę biszkopt na bazie mąki kokosowej.
A jeśli jesteście fanami kuchennych eksperymentów, to możecie spróbować z plastrami usmażonego boczku… 😀
Zresztą, czegokolwiek nie podacie jako dodatku „do maczania”, to i tak najważniejsza jest po prostu miła atmosfera i radość z dzielenia się posiłkiem… 🙂

Fondue czekoladowe
Wyposażenie
Składniki
- 75 g czekolada gorzka (min. 85% kakao) lub niskowęglowodanowa
- 130 – 150 ml gęste mleko kokosowe
- niskowęglowodanowe owoce do wyboru1
Sposób przygotowania
- Mleko podgrzej w garnuszku aż będzie mocno gorące. Zestaw z palnika i wrzuć doń połamaną na kawałki czekoladę. Gdy się rozpuści, wymieszaj całość na gładką masę. Przelej do misy zestawu do fondue, a pod nią zapal świeczkę. Owoce pokrój w kawałki i wyłóż na talerz obok ciastek. Konsumować maczając kawałki owoców lub ciastek w ciepłym sosie czekoladowym.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Adnotacje do przepisu
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.
Mniami czekoladowe fondue :)!