Marzysz o słodkim, kremowym deserze, który nie narazi Cię na złamanie zasad diety ketogenicznej? Keto Fondue Czekoladowe to odpowiedź na Twoje pragnienie słodkiego przy restrykcji węglowodanów. Dzisiaj dowiesz się, jak przygotować ten przysmak i dlaczego stanowi one doskonałą alternatywę dla tradycyjnego fondue czekoladowego.
Dlaczego Fondue Czekoladowe To Doskonały Wybór?
Keto fondue czekoladowe to nie tylko wyjątkowy smak, ale także kilka innych zalet:
- Niski Poziom Węglowodanów: Ten deser jest ubogi w węglowodany, dzięki zastąpieniu tradycyjnej czekolady czekoladą gorzką o zawartości kakao powyżej 85%.
- Bogactwo Tłuszczu: Dzięki mleku kokosowemu dostarcza cennego tłuszczu, który jest podstawą diety ketogenicznej.
- Antyoksydanty: Gorzka czekolada to superfood, który jest bogatym źródłem witamin i przeciwutleniaczy.
- Niski Wpływ na Poziom Cukru We Krwi: Dzięki składnikom o niskim indeksie glikemicznym, nie spowoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi.
Keto fondue czekoladowe – składniki
Lub inne mleko orzechowe (np. migdałowe) albo śmietanka kremówka, jeśli nie wykluczasz nabiału z diety. Ja korzystałam z mleka kokosowego z kartonu o zawartości 19% tłuszczu. W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko kokos i woda.
Oczywiście tylko taka o wysokiej zawartości kakao (min. 85%) lub niskowęglowodanowa. Tylko takie zapewnią maksimum smaku przy minimalnej ilości węglowodanów.
Niskowęglowodanowe owoce
Zwyczajowe dodatki do fondue czekoladowego. Tak, jak wspominałam – u mnie są to kiwi oraz grapefruit. Z powodzeniem można użyć tutaj wszelkich innych miękkich niskowęglowodanowych owoców, np. mandarynki. W sezonie polecam truskawki, maliny, jeżyny i inne owoce jagodowe. Równie dobrze powinny sprawdzić się tutaj na przykład kawałki świeżego kokosa.
Ciastka
Oprócz owoców, świetny dodatek do keto fondue czekoladowego stanowią keto ciastka i ciasteczka, na przykład herbatniki lub pokrojony w kostkę biszkopt na bazie mąki kokosowej.
A jeśli lubisz kuchenne eksperymenty, to polecam Ci wypróbować fondue z plastrami usmażonego boczku… 😀
Fondue czekoladowe
Wyposażenie
Składniki
- 75 g czekolada gorzka (min. 85% kakao) lub niskowęglowodanowa
- 130 – 150 ml gęste mleko kokosowe
- niskowęglowodanowe owoce do wyboru1
Sposób przygotowania
- Mleko podgrzej w garnuszku aż będzie mocno gorące. Zestaw z palnika i wrzuć doń połamaną na kawałki czekoladę. Gdy się rozpuści, wymieszaj całość na gładką masę. Przelej do misy zestawu do fondue, a pod nią zapal świeczkę. Owoce pokrój w kawałki i wyłóż na talerz obok ciastek. Konsumować maczając kawałki owoców lub ciastek w ciepłym sosie czekoladowym.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Mniami czekoladowe fondue :)!