Makarony to te dania, które wielu z nas uwielbia i z których ciężko zrezygnować, nawet w trakcie odchudzania. Jednak tradycyjny makaron zawiera znaczną ilość węglowodanów, które są niezbyt zdrowe i wykluczone na niektórych dietach. Jak więc można cieszyć się smakiem spaghetti, będąc na diecie wysokotłuszczowej Rozwiązaniem jest KETO makaron z cukinii.
Warzywne spaghetti z cukinii: Dietetyczny i niskowęglowodanowy obiad na lato
Latem można sobie pozwolić na odrobinę większą zawartość węglowodanów w diecie. Moja dieta przechodzi wtedy z typowo ketogenicznej w niskowęglowodanową. Szkoda bowiem nie skorzystać z dobrodziejstw w postaci świeżych warzyw i owoców, a pamiętajmy, że słońce zwiększa tolerancję węglowodanową.
Właśnie teraz często decyduję się zatem na obiady pełne warzyw, które może i zawierają trochę cukrów, ale dostarczają jednocześnie błonnika. A jest on istotny nie tylko z punktu widzenia odchudzania, ale także w odniesieniu do kontroli poziomu cukru we krwi. Nie wlicza się on do limitu węglowodanów, dzięki czemu warzywa z wysoką zawartością błonnika są mile widziane na diecie niskowęglowodanowej, w tym ketogenicznej.
ZOBACZ: Węglowodany netto (przyswajalne) a węglowodany ogółem
TOP 5 przepisów na danie makaronowe z cukinii
Mój ulubiony letni obiad niskowęglowodanowy to makaron z cukinii w różnych odsłonach. Dzisiaj pragnę Ci przedstawić TOP 5 propozycji, czyli te posiłki na bazie tzw. zoodles, które najbardziej przypadły mi do gustu:
Inne pomysły na dania z udziałem cukiniowego spaghetti
Świat zdrowych posiłków z cukinią w postaci makaronu nie kończy się jednak na powyższych przepisach. Oto kilka innych pomysłów na to jak wykorzystać zielone nitki:
- KETO spaghetti z cukinii z łososiem lub tuńczykiem i brokułami w sosie śmietanowym
- Makaron z cukinii z kurczakiem i pesto
- Śródziemnomorska sałatka ze wstążek cukinii, pomidorów suszonych i oliwek
Jeśli podobają Ci się zaproponowane powyżej dania, polecam Ci gotowe jadłospisy niskowęglowodanowe, w których znajdziesz te i inne smaczne przepisy:
Makaron warzywny – alternatywy
Jeśli nie jesteś fanem lub fanką cukinii, to mam dla Ciebie dobrą wiadomość. Podobny makaron warzywny można zrobić także z marchewki, dyni makaronowej czy korzenia pietruszki. A także z batata, jeśli wyższa zawartość węglowodanów w daniu nie stanowi problemu. Zamiast warzyw, dobrym zamiennikiem mogą się okazać także gotowe makarony z groszku albo soczewicy.
A w przypadku gdy wolisz zachować ketogeniczną proporcję makroskładników w posiłku także makaron konjac (shirataki) sprawdzi się tutaj świetnie.
Namiary na powyższe produkty znajdziesz na liście polecanych produktów niskowęglowodanowych.
Cukinia: Niskowęglowodanowe warzywo na lato
Korzyści zdrowotnych z jedzenia cukinii jest wiele, a do głównych z nich zalicza się fakt, że jest niskokaloryczna i niskowęglowodanowa.
Więcej informacji o jej zaletach oraz pomysłów na kulinarne zastosowanie cukinii znajdziesz na na blogu:
PRO TIP: Jeśli masz historię chorób autoimmunologicznych lub wrażliwy układ trawienny dobrą praktyką w przypadku cukinii jest usuwanie pestek, które mogą być drażniące dla jelit.
Jak zrobić lub gdzie kupić makaron z cukinii?
Na koniec kilka wskazówek praktycznych. 🙂
Za granicą w warzywniakach możesz znaleźć gotowy makaron z cukinii, czyli cukinię pokrojoną w kształt nitek jak spaghetti. Jednak w Polsce jeszcze nie spotkałam się z taką ofertą w żadnym sklepie.
Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby przygotować go samemu w domu. Nie zajmie to wcale dużo czasu pod warunkiem, że masz do dyspozycji urządzenie zwane spiralizerem. Można znaleźć także specjalne nakładki do robotów kuchennych, które zapewnią ten sam efekt.
A jeśli chcesz zrobić danie makaronowe z cukinii po raz pierwszy i nie wiesz czy spodoba Ci się na tyle, żeby inwestować w specjalistyczny sprzęt, to możesz po prostu pokroić cukinię wzdłuż obieraczką do warzyw.
Serdecznie zachęcam do wypróbowania przepisów z udziałem tego pysznego warzywa, póki trwa sezon. 🙂
Może Cię także zainteresować: