dietetyczny makaron spaghetti z cukinii

Dietetyczne spaghetti z cukinii: 5 pomysłów na pyszny makaron warzywny, czyli niskowęglowodanowy obiad idealny na lato

Makarony to te dania, które wielu z nas uwielbia i z których ciężko zrezygnować, nawet w trakcie odchudzania. Jednak tradycyjny makaron zawiera znaczną ilość węglowodanów, które są niezbyt zdrowe i wykluczone na niektórych dietach. Jak więc można cieszyć się smakiem spaghetti, będąc na diecie wysokotłuszczowej Rozwiązaniem jest KETO makaron z cukinii.

Warzywne spaghetti z cukinii: Dietetyczny i niskowęglowodanowy obiad na lato

Latem można sobie pozwolić na odrobinę większą zawartość węglowodanów w diecie. Moja dieta przechodzi wtedy z typowo ketogenicznej w niskowęglowodanową. Szkoda bowiem nie skorzystać z dobrodziejstw w postaci świeżych warzyw i owoców, a pamiętajmy, że słońce zwiększa tolerancję węglowodanową.

Właśnie teraz często decyduję się zatem na obiady pełne warzyw, które może i zawierają trochę cukrów, ale dostarczają jednocześnie błonnika. A jest on istotny nie tylko z punktu widzenia odchudzania, ale także w odniesieniu do kontroli poziomu cukru we krwi. Nie wlicza się on do limitu węglowodanów, dzięki czemu warzywa z wysoką zawartością błonnika są mile widziane na diecie niskowęglowodanowej, w tym ketogenicznej.

TOP 5 przepisów na danie makaronowe z cukinii

Mój ulubiony letni obiad niskowęglowodanowy to makaron z cukinii w różnych odsłonach. Dzisiaj pragnę Ci przedstawić TOP 5 propozycji, czyli te posiłki na bazie tzw. zoodles, które najbardziej przypadły mi do gustu:

Zoodles z krewetkami w szynce parmeńskiej
Niezła propozycja na romantyczną kolację we dwoje lub… po prostu zwykły posiłek dla każdego miłośnika owoców morza. Zapewniam, że w tym wydaniu krewetki na pewno przypadną do gustu nawet osobom, które za nimi nie przepadają!
Sprawdź ten przepis
spaghetti z cukinii z krewetkami w szynce
Spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym i mięsem (pulpecikami)
Klasyka kuchni italo- amerykańskiej, czyli spaghetti z pulpetami mięsnymi w nowym ujęciu. Tym razem w postaci nitek cukinii z pulpecikami z mięsa mielonego. Prosty w wykonaniu i pyszny pomysł na obiad.
Sprawdź ten przepis
Keto pulpety w sosie pomidorowym
Makaron z cukinii z boczkiem wędzonym w kremowym sosie, czyli KETO carbonara
Pyszna carbonara z makaronem warzywnym to świetny pomysł na sycący obiad niskowęglowodanowy, szczególnie w chłodniejsze dni. Szybka i prosta w wykonaniu sprawdzi się świetnie na ekspresowe danie gdy doskwiera głód.
Sprawdź ten przepis
keto carbonara
Zoodles w sosie z zapiekanych pomidorów i fety
Hit lata, czyli cukinia z fetą i pomidorkami. Jest to szybki i lekki keto obiad bazujący na lokalnych, sezonowych składnikach. W dodatku całkiem wegetariański! No i do tego pyszny, wprost rozpływający się w ustach… 
Sprawdź ten przepis
keto spaghetti z cukini z fetą i pomidorkami
Spaghetti w sosie Alfredo z kalafiora
To spaghetti to roślinna propozycja, w której bazą jest makaron konjac. Cukiniowe nitki stanowią jednak jego świetne uzupełnienie.
Sprawdź ten przepis
Keto spaghetti

Inne pomysły na dania z udziałem cukiniowego spaghetti

Świat zdrowych posiłków z cukinią w postaci makaronu nie kończy się jednak na powyższych przepisach. Oto kilka innych pomysłów na to jak wykorzystać zielone nitki:

Jeśli podobają Ci się zaproponowane powyżej dania, polecam Ci gotowe jadłospisy niskowęglowodanowe, w których znajdziesz te i inne smaczne przepisy:

Makaron warzywny – alternatywy

Jeśli nie jesteś fanem lub fanką cukinii, to mam dla Ciebie dobrą wiadomość. Podobny makaron warzywny można zrobić także z marchewki, dyni makaronowej czy korzenia pietruszki. A także z batata, jeśli wyższa zawartość węglowodanów w daniu nie stanowi problemu. Zamiast warzyw, dobrym zamiennikiem mogą się okazać także gotowe makarony z groszku albo soczewicy.

A w przypadku gdy wolisz zachować ketogeniczną proporcję makroskładników w posiłku także makaron konjac (shirataki) sprawdzi się tutaj świetnie.

Namiary na powyższe produkty znajdziesz na liście polecanych produktów niskowęglowodanowych.

Cukinia: Niskowęglowodanowe warzywo na lato

Korzyści zdrowotnych z jedzenia cukinii jest wiele, a do głównych z nich zalicza się fakt, że jest niskokaloryczna i niskowęglowodanowa.

Więcej informacji o jej zaletach oraz pomysłów na kulinarne zastosowanie cukinii znajdziesz na na blogu:

PRO TIP: Jeśli masz historię chorób autoimmunologicznych lub wrażliwy układ trawienny dobrą praktyką w przypadku cukinii jest usuwanie pestek, które mogą być drażniące dla jelit.

Jak zrobić lub gdzie kupić makaron z cukinii?

Na koniec kilka wskazówek praktycznych. 🙂

Za granicą w warzywniakach możesz znaleźć gotowy makaron z cukinii, czyli cukinię pokrojoną w kształt nitek jak spaghetti. Jednak w Polsce jeszcze nie spotkałam się z taką ofertą w żadnym sklepie.

Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby przygotować go samemu w domu. Nie zajmie to wcale dużo czasu pod warunkiem, że masz do dyspozycji urządzenie zwane spiralizerem. Można znaleźć także specjalne nakładki do robotów kuchennych, które zapewnią ten sam efekt.

A jeśli chcesz zrobić danie makaronowe z cukinii po raz pierwszy i nie wiesz czy spodoba Ci się na tyle, żeby inwestować w specjalistyczny sprzęt, to możesz po prostu pokroić cukinię wzdłuż obieraczką do warzyw.

Serdecznie zachęcam do wypróbowania przepisów z udziałem tego pysznego warzywa, póki trwa sezon. 🙂

Może Cię także zainteresować:

Avatar for Modern Cavegirl

Modern Cavegirl

Ekspertka do spraw zdrowego odżywiania, która lubi smacznie zjeść. Autorka artykułów na temat odchudzania i zdrowia, przepisów kulinarnych oraz zbilansowanych keto jadłospisów. Wypróbowała na sobie kilkanaście różnych diet aż trafiła na taką, która pozwoliła jej skutecznie schudnąć i pokonać chorobę Hashimoto. Teraz pomaga innym odzyskać zdrowie, szczupłą sylwetkę i dobre samopoczucie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *