Stan zapalny to naturalna reakcja organizmu na infekcje i urazy, jednak przewlekły stan zapalny może prowadzić do wielu poważnych chorób. Dieta przeciwzapalna jest jednym ze sposobów na walkę z przewlekłym stanem zapalnym i odgrywa niezmiernie istotną rolę w zarządzaniu chorobą Hashimoto. Wprowadzając odpowiednie zmiany żywieniowe, można złagodzić objawy stanu zapalnego, poprawić funkcjonowanie tarczycy i ogólny stan zdrowia.
Spis Treści:
- Definicja i objawy choroby Hashimoto (niedoczynności tarczycy)
- Czynniki ryzyka i przyczyny choroby Hashimoto
- Hashimoto: Diagnoza i badania
- Dieta w Hashimoto: Przepis na sukces w walce ze stanem zapalnym
- Rodzaje diety przeciwzapalnej & wpływ na chorobę Hashimoto
- Dieta przeciwzapalna: Źródło przeciwutleniaczy
- Dieta przeciwzapalna przy chorobie Hashimoto: bogata w kwasy omega-3
- Najlepsza dieta przeciwzapalna: Śródziemnomorska vs. ketogeniczna
- Eliminacyjna dieta ketogeniczna: Synergia działania różnych diet przeciwzapalnych
- Dieta ketogeniczna bogata w antyoksydanty jako najlepsza dieta przeciwzapalna w chorobie Hashimoto
- Dieta przeciwzapalna Hashimoto: Keto Jadłospis & Przepisy
- Cykl Randle’a a powstawanie stresu oksydacyjnego
- Dieta przeciwzapalna w chorobie Hashimoto: Podsumowanie
Definicja i objawy choroby Hashimoto (niedoczynności tarczycy)
Choroba Hashimoto to autoimmunologiczne schorzenie, w którym układ odpornościowy atakuje tarczycę, powodując zapalenie i stopniowe uszkadzanie tego narządu, a w następstwie niedoczynność tarczycy.
Główne objawy choroby Hashimoto wynikają z osłabienia funkcji tarczycy i są tożsame z symptomami niedoczynności tarczycy. Należą do nich przede wszystkim:
- Spowolniony metabolizm: Osłabienie, zimne dłonie i stopy.
- Przyrost masy ciała: Trudności w utrzymaniu prawidłowej wagi.
- Problemy skórne: Sucha skóra, wypadanie włosów.
- Niepokój i depresja: Zmiany nastroju i problemy psychiczne.
Czynniki ryzyka i przyczyny choroby Hashimoto
Mimo, że dokładna geneza rozwoju choroby Hashimoto nie jest do końca znana, a powody mogą być różne w zależności od osoby, zazwyczaj wskazuje się następujące czynniki:
- Predyspozycja genetyczna: Istnieje genetyczna skłonność do chorób autoimmunologicznych.
- Czynniki uruchamiające geny, czyli wyzwalające chorobę, takie jak:
- Niedobory żywieniowe: Brak witamin i minerałów, a także niedobór białka oraz kalorii może pogorszyć stan zdrowia tarczycy.
- Przebyte infekcje wirusowe, bakteryjne albo pasożytnicze
- Stres lub trauma: Wysoki poziom stresu negatywnie wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego.
- Ekspozycja na toksyny środowiskowe, leki lub pleśń: Zanieczyszczona woda i powietrze, chemia gospodarcza, środki farmakologiczne czy kosmetyki i produkty higieniczne to potencjalne źródła toksyn oraz metali ciężkich
- Zespół nieszczelnego jelita: Dieta bogata w produkty prozapalne lub drażniące jelita (głównie gluten, nabiał, zboża, strączki, alkohol, kapsaicyna) może doprowadzić do zwiększonej przepuszczalności jelitowej

SPRAWDŹ: Dieta tarczycowa, czyli optymalna dla tarczycy
Hashimoto: Diagnoza i badania
Diagnoza choroby Hashimoto opiera się na badaniach krwi, które mogą wykazać obecność przeciwciał przeciwtarczycowych (anty-TPO, anty-TG) oraz zmniejszone stężenie hormonów tarczycy (T3 i T4). Jednak najbardziej podstawowym i użytecznym w diagnozie jest badanie TSH, czyli hormonu stymulującego tarczycę.
ZOBACZ: Naturalne leczenie choroby Hashimoto
Dieta w Hashimoto: Przepis na sukces w walce ze stanem zapalnym
Dieta w Hashimoto odgrywa niezmiernie istotną rolę. Dostawa witamin, minerałów i innych składników odżywczych na odpowiednim poziomie to fundament profilaktyki u osób z niedoczynnością tarczycy. Bogactwo odżywcze to także najlepszy oręż w walce zapaleniem tarczycy o podłożu autoimmunologicznym.
Na szczególną uwagę w tym kontekście zasługuje natomiast dieta przeciwzapalna. Pozwala ona na redukcję stanu zapalnego w obrębie tarczycy, czyli eliminuje przyczynę źródłową choroby Hashimoto.
Rodzaje diety przeciwzapalnej & wpływ na chorobę Hashimoto
Wprowadzenie diety przeciwzapalnej może pomóc w zmniejszeniu stanów zapalnych w organizmie, co może złagodzić objawy choroby Hashimoto, takie jak zmęczenie, przyrost masy ciała i problemy z koncentracją.
Dieta przeciwzapalna to każda dieta eliminująca produkty sprzyjające powstawaniu stanów zapalnych w organizmie lub zwiększająca udział przeciwutleniaczy (antyoksydantów). Wśród głównych rodzajów diety przeciwzapalnej rozróżnia się:
- Dieta bezglutenowa: Eliminuje gluten, który jest odpowiedzialny za stan zapalny nie tylko u osób z chorobą Hashimoto. Popularnym jej wariantem, dedykowanym schorzeniom o podłożu autoimmunologicznym jest dieta bezzbożowa (Paleo), która idzie o krok dalej i zakłada rezygnację ze wszelkich zbóż.
- Dieta bezmleczna: Wyklucza stosowanie produktów mlecznych, a więc ogranicza ekspozycję na kazeinę (białka mleka) oraz laktozę (cukier mleczny) – składniki mleka, które promują stany zapalne i bardzo często powodują alergię lub nietolerancję.
- Dieta bezcukrowa: Ogranicza spożycie cukru, który może prowadzić do wzrostu poziomu zapalenia w organizmie. Jej bardziej restrykcyjną odmianą jest dieta ketogeniczna, ograniczająca wszystkie węglowodany do minimum.
- Dieta bogata w antyoksydanty: Zawiera dużą ilość świeżych owoców i warzyw, które pomagają w zwalczaniu stresu oksydacyjnego oraz zapalenia.

ZOBACZ TAKŻE: Ryzyka związane ze spożyciem cukru
Dieta przeciwzapalna: Źródło przeciwutleniaczy
Antyoksydanty odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia, neutralizując szkodliwe wolne rodniki w organizmie. Według badań, dieta bogata w antyoksydanty może pomóc w zwalczaniu przewlekłych chorób, spowolnieniu procesu starzenia się skóry i poprawie ogólnego samopoczucia.
Dieta bogata w antyoksydanty opiera się głównie na spożywaniu świeżych warzyw i owoców (witaminy), orzechów, nasion, zdrowych tłuszczów oraz ziół i przypraw. Jest to dieta o niskiej zawartości przetworzonych produktów spożywczych, cukru i tłuszczów trans.
Dieta przeciwzapalna jest kluczowa dla utrzymania zdrowia i witalności. Poprzez spożywanie różnorodnych źródeł antyoksydantów można wesprzeć naturalne mechanizmy obronne organizmu i zwiększyć jego odporność na szkodliwe czynniki zewnętrzne.
Korzyści diety bogatej w antyoksydanty
Korzyści wynikające ze stosowania diety przeciwzapalnej jest wiele. Odnoszą się one nie tylko do samego stanu zdrowia i samopoczucia, ale także naszego wyglądu. Oto główne z nich:
- Poprawa zdrowia serca
- Ochrona przed chorobami nowotworowymi
- Zmniejszenie stresu oksydacyjnego i stanu zapalnego
- Poprawa wyglądu skóry i opóźnienie procesu starzenia się
Najlepsze źródła antyoksydantów (witaminy, polifenole & flawonoidy)
Antyoksydanty to substancje naturalnie występujące w wielu produktach spożywczych, które pomagają zwalczać stres oksydacyjny w organizmie. Oto popularne źródła antyoksydantów:
Warzywa i Owoce | Orzechy i Nasiona | Zdrowe Tłuszcze | Zioła i Przyprawy | Inne |
---|---|---|---|---|
szpinak brokuły jagody maliny borówki pomidory papryka cytrusy | migdały orzechy włoskie siemię lniane pestki dyni | awokado kokos oliwa z oliwek | kurkuma imbir cynamon oregano | gorzka czekolada (o wysokiej zawartości kakao) |

Dieta przeciwzapalna przy chorobie Hashimoto: bogata w kwasy omega-3
Nie tylko rośliny stanowią cenne źródło substancji zwalczających stan zapalny. W odniesieniu do diety przeciwzapalnej, nie można nie wspomnieć o kwasach tłuszczowych omega-3, które wykazują wysokie działanie przeciwzapalne i antynowotworowe. A znajdują się one przede wszystkim w tłustych rybach, jajkach oraz mięsie zwierząt karmionych trawą.
Należy przy tym zaznaczyć, że kwasy omega-3 to tzw. tłuszcze niezbędne, które muszą być dostarczone wraz z pożywieniem.
Istotną rolę w przeciwzapalnym działaniu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych ma proporcja omega-3 do omega-6. Powinna ona wynosić ok. 1:1, tymczasem współcześnie, u większości osób dostarczane są one często w stosunku 1:10 lub nawet więcej.
DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ: Źródła tłuszczu w diecie
Najlepsza dieta przeciwzapalna: Śródziemnomorska vs. ketogeniczna
Częstym zaleceniem w odniesieniu do sposobu żywienia optymalnego dla tarczycy i hormonów, także w przypadku niedoczynności tarczycy oraz choroby Hashimoto jest dieta śródziemnomorska. Charakteryzuje się ona konsumpcją dużej ilości warzyw i owoców, oliwy z oliwek, strączków oraz orzechów, ale także zbóż. Chętnie jadane są ryby i owoce morza oraz drób, jajka i nabiał.
I choć nie brakuje w niej składników przeciwzapalnych (witaminy, omega-3), charakteryzuje się ona równocześnie dość wysoką zawartością produktów prozapalnych. Skąd zatem jej sukces w obniżaniu zapalenia…? Jeśli porównamy ją bowiem do standardowej, niskotłuszczowej diety zachodniej, to okazuje się, że tych przeciwzapalnych produktów będzie tam znacznie więcej.
Jest jednak pewien rodzaj diety, który deklasuje dietę śródziemnomorską jeśli chodzi o działanie przeciwzapalne, co potwierdzają badania naukowe. Jest to mianowicie dieta ketogeniczna.
Nie wiesz, na czym polega dieta ketogeniczna? Zapoznaj się z nią poprzez lekturę e-book’a Keto Dieta Bez Tajemnic. Znajdziesz w nim wszystkie niezbędne informacje, żeby zadecydować czy KETO to coś dla Ciebie. Dowiesz się także, jak rozpocząć stosowanie tego stylu żywienia.
Dieta ketogeniczna zakłada ograniczenie węglowodanów do minimum w celu uruchomienia stanu metabolicznego zwanego ketozą. Organizm przechodzi w nim na efektywne spalanie tłuszczu jako domyślnego paliwa. Towarzyszy mu wysokie spożycie tłuszczu oraz umiarkowana konsumpcja białka.
Okazuje się zatem, że dietę śródziemnomorską można wnieść na zdecydowanie wyższy poziom, eliminując składniki, które sprzyjają powstawaniu stanów zapalnych. Chodzi – oczywiście – o cukry i węglowodany.
ZOBACZ TAKŻE: Śródziemnomorska wersja diety ketogenicznej
Eliminacyjna dieta ketogeniczna: Synergia działania różnych diet przeciwzapalnych
Najlepsze efekty w działaniu antyoksydacyjnym wykazuje rozwiązanie stanowiące połączenie wyżej wymienionych koncepcji żywieniowych. Dieta eliminująca zboża, nabiał oraz węglowodany może wydawać się restrykcyjna, ale jest to najlepszy sposób zmniejszenia stanów zapalnych.
Dokładnie takimi cechami charakteryzuje się dieta ketogeniczna, która na podstawie badań okazuje się idealnym wyborem w przypadku leczenia zapalenia tarczycy o podłożu autoimmunologicznym.
WIĘCEJ NA TEN TEMAT: Czy keto dieta jest wskazana przy Hashimoto?
Dieta ketogeniczna posiada wysoki potencjał przeciwzapalny, wynikający z ograniczenia stresu oksydacyjnego na skutek wyłączenia metabolizmu węglowodanów. Jeśli dodatkowo zastosuje się eliminację nabiału, efekt ten zostaje zmultiplikowany.
ZOBACZ: Korzyści i efekty wykluczenia nabiału z diety
Właściwości przeciwzapalne tej diety można dodatkowo wzmocnić także poprzez pilnowanie wysokiego spożycia produktów bogatych w antyoksydanty oraz kwasy omega-3.

ODBLOKUJ DOSTĘP DO PREZENTACJI
Chcesz się dowiedzieć, w jaki sposób dieta niskowęglowodanowa leczy Hashimoto? Dołącz do CaveLetter’a i odbierz dostęp do prezentacji w prezencie za zapis.
Oprócz powyższych cech, warto zastosować w diecie wyższy udział białka, gdyż wykazuje ono korzystne działanie na funkcje tarczycy oraz gospodarkę hormonalną.
SPRAWDŹ: Korzyści stosowania diety wysokoproteinowej
Dieta przeciwzapalna Hashimoto: Keto Jadłospis & Przepisy
W związku z tym, że dieta spełniająca wszystkie powyższe warunki może nie być łatwa do wdrożenia w praktyce, niezbędne jest planowanie posiłków oraz ustalenie jadłospisu z wyprzedzeniem. W tym celu proponuję Ci skorzystanie z mojej oferty gotowych zbilansowanych keto jadłospisów:
Każdy z nich umożliwia skuteczne wprowadzenie keto diety przeciwzapalnej i dla lepszych efektów nie zawiera nabiału oraz orzechów, które także mogą wykazywać działanie prozapalne.
A jeśli chcesz spróbować przeciwzapalnej diety w leczeniu Hashimoto we własnym zakresie, to zapraszam Cię do korzystania z moich keto przepisów. Zdecydowana większość z nich będzie miała wysokie działanie antyzapalne. Oto przykłady:





Cykl Randle’a a powstawanie stresu oksydacyjnego
Cykl Randle’a to mechanizm metaboliczny, w ramach którego węglowodany oraz tłuszcze, głównie nasycone konkurują ze sobą. Okazuje się, że łączenie ze sobą węglowodanów oraz tłuszczów w ramach jednego posiłku to prosta droga do stresu oksydacyjnego oraz stanu zapalnego.
Organizm nie jest bowiem w stanie jednocześnie korzystać z obu paliw energetycznych na raz. W związku z tym, że glukoza jest źródłem energii na potrzeby bieżące, jest ona zawsze traktowana priorytetowo. Jednoczesna dostawa tłuszczu stanowi problem dla organizmu. W ujęciu długoterminowym oraz w połączeniu z nadmiarem kalorii w diecie oznacza to zwiększoną produkcję wolnych rodników oraz stany zapalne.
Na tej podstawie powstał koncept diety rozdzielnej, zakładającej spożywanie węglowodanów i tłuszczu w osobnych posiłkach. Jednak to nie wystarczy, aby móc określić ją mianem diety przeciwzapalnej. Wysokie stężenie glukozy, nawet bez towarzystwa tłuszczu będzie bowiem zawsze mieć działanie prozapalne.
Dieta przeciwzapalna w chorobie Hashimoto: Podsumowanie
Dieta przeciwzapalna może być skutecznym narzędziem w zarządzaniu chorobą Hashimoto. Poprzez eliminację potencjalnie szkodliwych składników żywności oraz wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych, można zminimalizować objawy choroby i poprawić jakość życia.
Najczęściej Zadawane Pytania
Tak, dieta przeciwzapalna może być skutecznym narzędziem w zarządzaniu chorobą Hashimoto poprzez zmniejszenie stanu zapalnego w organizmie i poprawę ogólnego stanu zdrowia.
Główne zasady diety przeciwzapalnej obejmują spożywanie świeżych owoców i warzyw, zdrowych tłuszczów, orzechów i nasion, a także unikanie produktów wysoko przetworzonych, cukru, nabiału i glutenu.
Tak, dieta przeciwzapalna może pomóc w zmniejszeniu objawów zapalenia tarczycy, takich jak zmęczenie, przyrost masy ciała i problemy z koncentracją poprzez redukcję stanu zapalnego w organizmie.
Dieta przeciwzapalna może wymagać pewnych zmian w nawykach żywieniowych, ale z odpowiednim planowaniem i wsparciem nie musi być trudna w realizacji.
Tak, istnieją produkty, które powinny być ograniczone lub wyeliminowane z diety przeciwzapalnej w chorobie Hashimoto, takie jak gluten, cukier, nabiał, produkty wysoko przetworzone i tłuszcze trans.
Dieta przeciwzapalna może być stosowana przez większość pacjentów z chorobą Hashimoto. Warto jednak skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem przed wprowadzeniem znaczących zmian w diecie, szczególnie jeśli istnieją inne problemy zdrowotne.
To zależy od stanu zaawansowania choroby oraz zastosowanych interwencji medycznych. Dieta przeciwzapalna jest z reguły stosowana jako uzupełnienie innych form leczenia choroby Hashimoto, takich jak terapia hormonalna. Jednak w niektórych przypadkach może zastąpić ona inne formy terapii medycznej.
Bibliografia:
Health benefits of polyphenols: A concise review
Contribution of Dietary Carbohydrates in Induction of Oxidative Stress
Investigating the Relationship Between a Low Carbohydrate Diet Score and Inflammatory and Oxidative Stress Biomarkers in Female Students
Nutrients and Oxidative Stress: Friend or Foe?
Macronutrient intake induces oxidative and inflammatory stress
The Effect of a Ketogenic Diet versus Mediterranean Diet on Clinical and Biochemical Markers of Inflammation in Patients with Obesity and Psoriatic Arthritis
Ketogenic diet and Neuroinflammation
Ketogenic Diets Alter Gut Microbiome and Potentially Reduce Inflammation
Może Cię także zainteresować: