Czy kiedykolwiek przyszło Ci na myśl, żeby stosować zdrową dietę opartą na tłuszczu, jednocześnie eliminując nabiał z Twojego jadłospisu? Keto dieta bez nabiału i laktozy to prozdrowotny trend, który zdobywa coraz większą popularność wśród osób dążących do poprawy samopoczucia i redukcji wagi. W tym artykule przyjrzymy się bliżej tej wyjątkowej diecie, omówimy jej korzyści, potencjalne wyzwania i sposoby na to jak efektywnie ją realizować wdrażając wysokotłuszczowy jadłospis bez nabiału i laktozy.
Spis Treści:
- Podróż w świat bezmlecznej diety wysokotłuszczowej
- Eliminacja nabiału a zdrowie
- Korzyści diety wysokotłuszczowej bez nabiału i laktozy
- Eliminacja nabiału a niedobory wapnia
- Dieta wysokotłuszczowa bez nabiału i laktozy: Praktyczne wskazówki
- Gotowy jadłospis niskowęglowodanowy bez nabiału i laktozy
- Bezmleczna dieta niskowęglowodanowa: Przepisy
- Keto adaptacja bez nabiału i laktozy
- Wpływ nabiału na odchudzanie
- Wykluczenie nabiału i laktozy z diety a zdrowie hormonalne
- Jak zminimalizować szkodliwy wpływ nabiału na zdrowie?
- Dieta keto bez nabiału i laktozy: Moje wrażenia
- Podsumowanie: Dieta bez nabiału i laktozy
Podróż w świat bezmlecznej diety wysokotłuszczowej
Dieta ketogeniczna, to styl żywienia oparty na minimalizowaniu spożycia węglowodanów i zwiększaniu podaży tłuszczów. Dieta wysokotłuszczowa bez nabiału idzie o krok dalej, eliminując produkty mleczne i nabiał, które zawierają kazeinę oraz białko serwatkowe (białko mleka) oraz laktozę (cukier mleczny) i mogą powodować reakcje alergiczne lub nietolerancję.
Nie wiesz, na czym polega dieta ketogeniczna? Zapoznaj się z nią poprzez lekturę e-book’a Keto Dieta Bez Tajemnic. Znajdziesz w nim wszystkie niezbędne informacje, żeby zadecydować czy KETO to coś dla Ciebie. Dowiesz się także, jak rozpocząć stosowanie tego stylu żywienia.
Osiągnięcie stanu ketozy, w którym organizm przestawia się na spalanie tłuszczu jako głównego źródła energii, jest fundamentalne dla sukcesu tego stylu żywienia. Dieta eliminująca nabiał ma na celu osiągnięcie tego stanu przy jednoczesnym wykluczeniu nabiału, nadal dostarczając odpowiednią ilość zdrowych tłuszczów, białek i warzyw oraz owoców niskowęglowodanowych.
Rola nabiału w diecie niskowęglowodanowej
Z zasady, w diecie niskowęglowodanowej ilość dostępnych produktów mlecznych – ze względu na zawartość węglowodanów – jest ograniczona. Jednak technicznie rzecz biorąc, tłusty nabiał – taki jak: masło, śmietana oraz sery – może stanowić element tej diety.
Mimo to, wiele osób decyduje się na wariant, który obejmuje eliminację nabiału, zarówno ze względu na pewną zawartość węglowodanów, jak i ewentualne reakcje alergiczne czy nietolerancje.
Eliminacja nabiału a zdrowie
Skąd w ogóle pomysł, żeby eliminować nabiał i produkty mleczne…?
Problemy z nabiałem nie ograniczają się do nietolerancji laktozy lub reakcji immunologicznej na białka mleka.
Chociaż wyniki badań naukowych na temat wpływu nabiału na zdrowie nie zawsze są jednoznaczne, to eksperci podkreślają, że może on mieć właściwości prozapalne oraz kancerogenne. Wpływa także negatywnie na gospodarkę hormonalną ze względu na zawartość szkodliwych metabolitów estrogenu. Dodatkowo, może być skażony pestycydami, glifosatem, hormonami, antybiotykami oraz bakteriami antybiotykoopornymi.
Dotyczy to w szczególności nabiału przetworzonego, nieorganicznego, z produkcji przemysłowej, czyli takiego, który jest najszerzej dostępny.
Eliminacja takiej żywności może zatem przynieść wiele korzyści.
Korzyści diety wysokotłuszczowej bez nabiału i laktozy
Oto podstawowe korzyści wynikające z eliminacji nabiału i laktozy:
- Obniżenie poziomu cukru we krwi: Eliminacja nabiału pomaga utrzymać niski poziom węglowodanów, co przyczynia się do lepszej regulacji poziomu glukozy we krwi. To szczególnie istotne dla osób z cukrzycą lub insulinoopornością oraz podczas keto adaptacji.
- Lepsze trawienie: Dla wielu ludzi nabiał może być trudny do strawienia ze względu na zawartość laktozy lub kazeiny. Dieta bez nabiału może przynieść ulgę w dolegliwościach żołądkowych i jelitowych.
- Możliwa redukcja stanów zapalnych: Niektóre osoby doświadczają stanów zapalnych spowodowanych spożyciem nabiału. Eliminacja tej grupy produktów może przyczynić się do zmniejszenia stanów zapalnych w organizmie.
To jednak nie wszystko… Dieta bezmleczna jest w stanie zaoferować bowiem szereg dalszych korzyści zdrowotnych. Należą do nich:
- brak ekspozycji na toksyny, antybiotyki i hormony oraz inhibitory proteazy
- wyciszenie alergii oraz nietolerancji, a także brak reakcji autoimmunologicznej na laktozę i/lub białka mleczne
- łatwiejsze odchudzanie i regulacja gospodarki hormonalnej
- regeneracja nabłonka jelitowego i pokonanie nieszczelności jelit
- lepsza przyswajalność i większe bezpieczeństwo suplementacji witaminą D oraz profilaktyka hiperkalcemii
Eliminacja nabiału a niedobory wapnia
No właśnie – a co z wapniem?
Istnieje powszechne przekonanie, że konsumpcja nabiału jest konieczna ze względu na zawartość wapnia, a jego unikanie jest prostą drogą do osteoporozy. Tymczasem okazuje się, że wapń pochodzący z produktów mlecznych wcale nie jest dobrze przyswajalny, a jego wpływ na kondycję kości raczej niewielki.
Zresztą, w dobie powszechnego niedoboru magnezu zbyt niski poziom wapnia w organizmie jest raczej rzadkością. A w razie czego, do dyspozycji mamy także inne produkty spożywcze, które stanowią bogate źródło tego pierwiastka, takie jak:
- Sezam (ok. 975 mg na 100 g)
- Sardynki (ok. 382 mg na 100 g)
- Tofu (ok. 350 mg na 100 g)
- Migdały (ok. 264 mg na 100 g)
- Tempeh (ok. 111 mg na 100 g)
- Bok Choy (ok. 92 mg na 100 g)
- Brokuł (ok. 47 mg na 100 g)
W trakcie stosowania diety bez nabiału oraz przy niskim poziomie wapnia, polecam zwiększenie ich udziału w diecie, aby zapobiec ewentualnym niedoborom tego składnika mineralnego.
Przy czym warto pamiętać, że jeśli wcześniej stosowany był nabiał, problemem może być raczej zbyt duże stężenie wapnia, w szczególności wewnątrzkomórkowego, a to może mieć poważne konsekwencje zdrowotne.
Także suplementacja witaminą D znacznie zwiększa przyswajanie wapnia z pożywienia, dzięki czemu jego podaż z diety nie musi być wysoka.
Dieta wysokotłuszczowa bez nabiału i laktozy: Praktyczne wskazówki
Zastąp nabiał alternatywami
W miejsce nabiału wybieraj produkty roślinne, takie jak mleko migdałowe, kokosowe oraz jogurty i sery z orzechów. Namiary na konkretne propozycje znajdziesz na liście polecanych produktów.
Nie daj się skusić ofertą tzw. produktów bez laktozy, gdyż pod względem technologicznym ich produkcja wcale nie polega na wyizolowaniu alergenu, lecz na wzbogaceniu produktu enzymem odpowiedzialnym za jego trawienie (laktaza). Oznacza to, że nadal zawierają one zarówno białka mleczne, jak i cukier, więc mogą wpłynąć negatywnie na stan ketozy oraz Twoje zdrowie.
Skoncentruj się na innych źródłach białka i tłuszczu
Wybieraj bezmleczne produkty stanowiące bogate źródła białka, takie jak mięso, ryby, jaja oraz zawierające zdrowe tłuszcze, w tym awokado i oliwa z oliwek.
Gotowy jadłospis niskowęglowodanowy bez nabiału i laktozy
Pamiętaj, że dieta keto bez nabiału powinna nadal być zbilansowana i dostosowana do indywidualnych potrzeb Twojego organizmu. Z uwagi na potencjalną szkodliwość nabiału oraz jego wysoki potencjał alergenny, jadłospisy z mojej oferty nie zawierają produktów mlecznych:
Bezmleczna dieta niskowęglowodanowa: Przepisy
Na blogu masz także dostęp do wielu przepisów wysokotłuszczowych nie zawierających nabiału, lecz jego alternatywy, głównie na bazie kokosa. Produkty takie jak mleko kokosowe czy jogurt kokosowy na stałe zagościły w moim menu. Smakują mi one nawet bardziej niż ich mleczne odpowiedniki. Jest to najlepszy dowód na to, że taki rodzaj diety może być smaczną i udaną przygodą!
Oto przykładowe przepisy na keto potrawy bez nabiału i laktozy:





Keto adaptacja bez nabiału i laktozy
Osobiście uważam, że najlepszy sposób adaptacji do ketozy to taki bez udziału produktów mlecznych. Dla osób, które stosowały wcześniej standardową dietę, może być to co prawda terapia szokowa, ale eliminacja potencjalnych toksyn i alergenów oraz niepotrzebnych cukrów znacznie ułatwi realizację celu.
Dzięki rezygnacji z nabiału proces adaptacji:
- przebiega sprawniej z uwagi na całkowite wykluczenie cukru mlecznego (laktozy)
- przynosi lepsze efekty poprzez redukcję produktów prozapalnych
- jest pozbawiona problemów trawiennych wynikających z niediagnozowanej alergii lub nietolerancji kazeiny i/lub laktozy
Nie tylko laktoza jest zresztą w tym kontekście problematyczna. Białka mleczne, czyli kazeina oraz białko serwatkowe charakteryzuje się najwyższą spośród białek zwierzęcych odpowiedzią glikemiczną. Oznacza to, że najłatwiej o glukoneogenezę z białek właśnie pochodzenia mlecznego, co stanowi realne zagrożenie dla ketozy. Warto zatem unikać produktów mlecznych, szczególnie na początku przygody z dietą wysokotłuszczową.
Po pełnym zaadaptowaniu się organizmu do czerpania energii z tłuszczu i realizacji celów dietetycznych bądź zdrowotnych, można zawsze spróbować włączyć z powrotem nabiał do diety bacznie obserwując reakcje organizmu.
Aminokwasy rozgałęzione (BCAA’s) jako zagrożenie dla ketozy
Badania wykazały, że najbardziej insulinogenny rodzaj białek to tak zwane aminokwasy rozgałęzione (Branched Chain Amino-acids), do których zalicza się:
- walina
- leucyna
- izoleucyna
Jednym z najbogatszych źródeł aminokwasów rozgałęzionych jest właśnie nabiał, szczególnie białko serwatkowe w proszku (whey protein) oraz sezonowane sery, co potwierdza słuszność eliminacji nabiału, jeśli celem jest spalanie tłuszczu.
| Produkt mleczny | Zawartość BCAA (g) |
|---|---|
| Parmezan | 7,80 |
| Gruyere | 6,96 |
| Ser szwajcarski | 6,64 |
| Gouda | 5,68 |
Jedna porcja białka serwatkowego w proszku (ok. 25 g) to nawet 5-7 g BCAA’s. Dla porównania, ich zawartość w jajkach gotowanych na twardo to tylko 2,53 g na 100 g.
Wpływ nabiału na odchudzanie
Eliminacja nabiału i produktów mlecznych może także znacznie ułatwić odchudzanie! W jaki sposób? Oto kilka potencjalnych korzyści, które są odpowiedzialne za pozytywny wpływ rezygnacji z nabiału na redukcję wagi:
| Redukcja przyjmowanych kalorii | Lepsza tolerancja pokarmowa | Eliminacja stanów zapalnych |
|---|---|---|
| Wyeliminowanie nabiału może pomóc w redukcji ilości spożywanych kalorii i węglowodanów, co przyczynia się do utraty wagi i poprawy składu ciała. | Dla osób z nietolerancją laktozy lub alergią na białka mleka, eliminacja nabiału może przynieść ulgę w dolegliwościach żołądkowo-jelitowych i poprawić trawienie, co także przekłada się na kompozycję ciała. | Nabiał może wpływać na wzrost stanów zapalnych w organizmie. Wykluczenie nabiału z diety może pomóc w redukcji tych stanów i poprawie zdrowia ogólnego, dzięki czemu proces odchudzania stanie się łatwiejszy. |
Także zmniejszenie obciążenia hormonami z produktów mlecznych przyniesie pozytywne skutki w odniesieniu do procesu utraty wagi, gdyż gospodarka hormonalna ma ogromny wpływ na odchudzanie. Więcej o tym w jaki sposób się to odbywa przeczytasz poniżej.
Wykluczenie nabiału i laktozy z diety a zdrowie hormonalne
Również układ hormonalny skorzysta na bezmlecznej keto diecie. Pochodne estrogenu, antybiotyki oraz toksyny zawarte w mleku i jego przetworach potrafią mocno namieszać w hormonach stanowiąc jedną z głównych przyczyn nierównowagi hormonalnej.
Wykluczenie nabiału z diety poprawi zdrowie hormonalne przynajmniej w tych 3 aspektach:
| Samoregulacja | Autoagresja | Regeneracja jelit |
|---|---|---|
| Dzięki brakowi ekspozycji na szkodliwe substancje zawarte w mleku układ hormonalny ma szansę się wyregulować | Eliminacja nabiału z diety oznacza brak reakcji autoimmunologicznej na laktozę i/lub kazeinę | Brak drażniących substancji pozwala zmniejszyć przepuszczalność jelit i zregenerować nabłonek jelitowy |
Jak zminimalizować szkodliwy wpływ nabiału na zdrowie?
A co jeśli, nie wyobrażasz sobie życia bez masła czy sera? W takim wypadku sporadyczna konsumpcja nabiału – pod pewnymi warunkami – nie powinna mieć znaczącego negatywnego wpływu na stan zdrowia. Oczywiście mowa tutaj o sytuacji, kiedy Twój cel zdrowotny lub dietetyczny został już osiągnięty…
Jakie to warunki? Przede wszystkim postaw na tzw. nabiał surowy, czyli produkty mleczne zrobione na bazie niepasteryzowanego mleka. Szczególnie preferowane są produkty fermentowane, gdyż wykazują mniej szkodliwe działanie.
Dodatkowo, możesz poszukać produktów z mleka zawierających kazeinę typu A2, która potencjalnie nie wywołuje negatywnych skutków po spożyciu.
Dieta keto bez nabiału i laktozy: Moje efekty
U mnie zdecydowanie lepiej sprawdza się bezmleczna wersja diety ketogenicznej. Rozpoczynając moją przygodę z KETO nie spożywałam nabiału, jednak z czasem zaczęłam włączać go do diety. W ostatnim czasie konsumpcja nabiału w moim wykonaniu nasiliła się, a wraz z nią negatywne objawy ze strony organizmu. Skłoniło mnie to do ponownego jego wykluczenia i już po tygodniu miałam zauważalne efekty!
Moje pierwsze widoczne korzyści wynikające z eliminacji nabiału (bez żadnych innych zmian w diecie) to:
- -1,5 kg na wadze
- zdecydowanie bardziej płaski brzuch
- brak wieczornych napadów głodu
- redukcja cellulitu
- lepsza drożność zatok
- redukcja przebarwień skóry
Towarzyszyła im także znaczna poprawa samopoczucia. Jest to więc dla mnie wystarczająca motywacja, żeby na chwilę obecną całkowicie odstawić nabiał i produkty mleczne. Czy do niego wrócę? Zobaczymy… Jednak na pewno będzie to konsumpcja okazjonalna i realizowana tylko za pomocą produktów naturalnych, jak najwyższej jakości. Nabiałowi z produkcji przemysłowej mówię zatem stanowcze NIE.
Podsumowanie: Dieta bez nabiału i laktozy
Eliminacja nabiału, szczególnie na diecie wysokotłuszczowej może być nie lada wyzwaniem, ale również wyjątkową szansą na poprawę zdrowia, redukcję wagi, naprawę hormonów i zyskanie nowej energii. Wybór tej drogi wymaga świadomego podejścia do żywienia, uwzględniającego różnorodność źródeł białka, zdrowych tłuszczów i warzyw niskowęglowodanowych.
Ważne jest, aby po rezygnacji z produktów mlecznych, dieta była odpowiednio zbilansowana. Dużym ułatwieniem we wprowadzeniu niskowęglowodanowej diety bezmlecznej będzie gotowy jadłospis bez nabiału i laktozy.
Pytania & Odpowiedzi
To odmiana tej diety, która eliminuje produkty mleczne i nabiał, aby uniknąć kazeiny i laktozy, często wywołujących alergie lub nietolerancje. Te składniki są także odpowiedzialne za reakcje autoimmunologiczne ze strony układu odpornościowego oraz działają prozapalnie.
Korzyści diety wysokotłuszczowej bez nabiału obejmują obniżenie poziomu cukru we krwi, lepsze trawienie, możliwą redukcję stanów zapalnych oraz usprawnienie gospodarki hormonalnej i ułatwienie redukcji wagi.
Zamiast nabiału można spożywać wysokotłuszczowe roślinne alternatywy, takie jak mleko migdałowe, kokosowe oraz jogurty na bazie kokosa i orzechów. Warto zadbać przy tym o obfitość innych źródeł białka i tłuszczów, takich jak jajka, drób, ryby oraz awokado.
Warto wybierać produkty na bazie surowego mleka, niepasteryzowane oraz fermentowane albo bazujące na kazeinie typu A2. Należy zawsze monitorować reakcje organizmu po jego konsumpcji.
Wapń zawarty w nabiale nie jest jedynym czynnikiem rozwoju osteoporozy. Dużo większe znaczenie ma tutaj cukier, szkodliwe substancje zawarte w zbożach, strączkach i nabiale oraz niedobory magnezu i witaminy D. Unikanie nabiału może zatem pozytywnie wpłynąć na zdrowie układu kostnego z uwagi na eliminację wspomnianych produktów.
Niestety, produkty handlowo określane jako produkty bez laktozy zawierają zarówno cukier mleczny, jak i białka mleka. Dodaje się do nich jedynie enzymy, które wspomagają trawienie laktozy. Nie są więc bezpieczne do stosowania na keto diecie ani w przypadku problemów hormonalnych.
Materiały źródłowe:
1. Biohacking Karol Wyszomirski
2. Dieta ketogeniczna dla kobiet Leanne Vogel
3. Paleo Dieta Robb Wolf
4. Dairy and cardiovascular health: Friend or foe?, O Markey, D Vasilopoulou, D I Givens, J A Lovegrove, Nutr Bull. 2014 Jun;39(2):161-171. doi: 10.1111/nbu.12086. PMID: 25400508 PMCID: PMC4207191 DOI: 10.1111/nbu.12086
5. Milk intake and risk of mortality and fractures in women and men, Karl Michaëlsson, Alicja Wolk, Sophie Langenskiöld, Samar Basu, Eva Warensjö Lemming, Håkan Melhus, Liisa Byberg, BMJ. 2014 Oct 28:349:g6015. doi: 10.1136/bmj.g6015. PMID: 25352269 PMCID: PMC4212225 DOI: 10.1136/bmj.g6015
6. Dairy, calcium, and vitamin D intakes and prostate cancer risk, Marilyn Tseng, Rosalind A Breslow, Barry I Graubard, Regina G Ziegler, Am J Clin Nutr. 2005 May;81(5):1147-54. doi: 10.1093/ajcn/81.5.1147. PMID: 15883441 DOI: 10.1093/ajcn/81.5.1147
7. Dairy Intake and Incidence of Common Cancers in Prospective Studies, Anna R. Herby, Josh P. Cullimore, Jennifer L. Paul-Quinn, Lee M. Crosby, DOI: https://doi.org/10.22230/ijdrp.2023v5n1a365
8. Not Salt But Sugar As Aetiological In Osteoporosis: A Review, James J DiNicolantonio, Varshil Mehta, Sojib Bin Zaman, James H O’Keefe, Mo Med. 2018 May-Jun;115(3):247–252. PMCID: PMC6140170 PMID: 30228731
9. The Interplay Between Bone and Glucose Metabolism, Cristiana Cipriani, Luciano Colangelo, Rachele Santori, Mario Renella, Monia Mastrantonio, Salvatore Minisola, Jessica Pepe; Front Endocrinol (Lausanne). 2020 Mar 24;11:122. doi: 10.3389/fendo.2020.00122, PMCID: PMC7105593 PMID: 32265831
10. Cod and soy proteins compared with casein improve glucose tolerance and insulin sensitivity in rats, Lavigne C, Marette A, Jacques H. Am J Physiol Endocrinol Metab. 2000 Mar;278(3):E491-500. doi: 10.1152/ajpendo.2000.278.3.E491. PMID: 10710504
11. Animal and plant-based proteins have different postprandial effects on energy expenditure, glycemia, insulinemia, and lipemia: A review of controlled clinical trials, Zahra Dehnavi, Hanieh Barghchi, Ali Jafarzadeh Esfehani, Mehdi Barati, Zahra Khorasanchi, Farima Farsi, Andisheh Norouzian Ostad, Golnaz Ranjbar, Reza Rezvani, Mitra Rezaie Gorgani, Mohammad Safarian, Food, Science and Nutrition Volume 11, Issue 8 August 2023 Pages 4398-4408, https://doi.org/10.1002/fsn3.3417
Może Cię także zainteresować:
-
Odchudzanie dla kobiet: Hormony a redukcja masy ciała. Czy dominacja estrogenowa, hiperprolaktynemia oraz niedoczynność tarczycy nie pozwolą Ci schudnąć?
-
Choroba Hashimoto nieleczona konsekwencje: Objawy oraz skutki nieleczonej Hashimoto i niedoczynności tarczycy
-
Hashimoto produkty dozwolone & produkty zabronione. Jakich produktów unikać przy Hashimoto: Dieta przy niedoczynności tarczycy










Świetny artykuł! Co prawda nikt z naszego zespołu nie posiada diety keto, ale ostatnio próbowaliśmy kawy mrożonej na mleku kokosowym to była przepyszna! Polecamy 🙂
Tak, kawa na mleku kokosowym jest absolutnie najlepsza! 🙂 A jeśli chodzi o keto dietę, to polecam wypróbować – organizm na pewno się odwdzięczy… 🙂